^

Здравље

A
A
A

Сколиоза 4 степена: шта радити, лечење, инвалидитет

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 13.08.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

У случају сколиотског деформитета кичме, степен закривљености је одлучујући за избор тактике лечења и предвиђање њеног успеха, а најтежи случај је сколиоза 4. Степена.

Овај степен значи да је бочна девијација кичме (Кобов угао, мерена на рендгенском снимку) 50° или више.[1]

Епидемиологија

Преваленција сколиозе различитог степена процењује се на 4-8% опште популације. А преваленција идиопатске сколиозе, према страним изворима, креће се од 0,5% до 4,5%. Приближно 30% пацијената са идиопатском сколиозом има породичну историју болести.

Према Америчкој академији ортопедских хирурга, девојчице старије од 10 година (које имају нешто бржи процес окоштавања) имају идиопатску сколиозу десет пута чешће од дечака.

А стручњаци из Друштва за истраживање сколиозе примећују да се сколиоза 4. Степена дијагностикује у 0,04-0,3% случајева са односом жена и мушкараца од 7:1.

80% идиопатске сколиозе јавља се код адолесцената (од 11 до 18 година), док дечја сколиоза (до три године) чини 1% случајева, а малолетна (код деце 4-10 година) - 10-15%.. [2]

Сколиоза, која се развија код одраслих (у недостатку адолесценције), има преваленцију већу од 8% код старијих од 25 година, а код особа старијих од 60 година и више расте на 68%, али статистика четврти степен ове врсте патологије је непознат.

Узроци сколиоза 4 степена

Код већине пацијената - у око 8 случајева од 10 - узроци сколиозе се не могу идентификовати, иако је, као што је познато, ова болест често присутна у породици: код рођака из прве линије инциденција је 11%, у другој линији. Линија - 2,4%.

Дакле, разматра се верзија генетске предиспозиције у случајевима породичне идиопатске сколиозе, међутим, специфични гени, полиморфизам, дупликације или мутације који узрокују абнормалности у развоју кичме и процеса њене деформације, још увек нису тачно идентификовани. Студије повезивања гена показују да локуси на најмање десетак хромозома могу бити повезани са развојем ове патологије. На пример, идентификовано је учешће гена ГПР126 на хромозому 6, који кодира развој хрскавице и који је повезан са растом трупа. [3]

Док се најчешће дијагностикује идиопатска сколиоза 4. Степена (тј. Непознате етиологије), могући узроци латералног деформитета кичме могу бити повезани са:

 • са интраутериним аномалијама или повредама добијеним током порођаја. На пример, тораколумбална сколиоза 4. Степена код деце може бити последица патологије филогенезе - дефекта неуралне цеви ембриона, што доводи до непотпуног затварања кичменог лука, односно  спина бифиде , или попречног ширења пршљенова ( пластиноспондилија), или таква аномалија кичмене мождине као што је дијастематомијелија;
 • са деформацијом фасетних зглобова кичме са спиналном глиоматозом (сирингомијелијом);
 • са спиналном мишићном атрофијом или  мишићном дистрофијом  (таква сколиоза се назива неуромускуларна или миопатска);
 • са  неурофиброматозом  (наследна Рецклингхаусенова болест);
 • са спиналном дисрафијом која утиче на мишићно-скелетне структуре и лигаменте кичме;
 • са туморима кичме;
 • са наследним поремећајем метаболизма метионина (хомоцистинурија) и мукополисахаридозом;
 • са таквим мезенхималним поремећајима као што су Марфанов синдром,  Ехлерс-Данлосов синдром , Клиппел-Феил, итд., дијагностикује се као мезенхимална или синдромска сколиоза;
 • код старијих пацијената - са дегенеративном спондилозом (формирање остеофита услед раста коштаног ткива пршљенова зглобова).

Такође видети -

Сколиоза 4. Степена одраслих са зрелим скелетом разликује се од сколиозе у детињству. Поред тога што код одраслих може бити од адолесценције – након хируршког лечења или без њега (као узнапредовал случај), може се развити бочна кривина као нова патологија (сцолиосис де ново) – са дегенеративним променама лумбалног и лумбосакралног дела кичме.. [4]

Дегенеративна лумбална или лумбална сколиоза 4. Степена код старијих (од 65 година и више) може бити последица нестабилности или  померања лумбалних пршљенова  (спондилолистеза), као и последица хируршког захвата (ламинектомије) урађеног компресијом кичмени нерви различите етиологије. Међутим, у већини ових случајева, закривљеност кичме не прелази 2 степена.

Фактори ризика

Типично, сколиоза почиње током периода наглог раста пре или током пубертета (од 10 до 16 година) и експанзије грудног коша (које почиње од 11 до 12 година). Стога, приликом навођења фактора ризика за ову врсту деформитета кичме, вертебролози први наводе фактор старости.

Прати га припадност женском полу (девојчице много чешће оболевају од сколиозе од дечака), као и присуство сколиозе у породичној анамнези.

Повећан ризик од закривљености кичме са упорним кршењем држања у детињству и адолесценцији; повреде пршљенова и костовертебралних зглобова; синдром миофасцијалног бола  (са компензаторном патолошком променом држања); урођени деформитет предњег зида грудног коша (пецтус екцаватум); присуство артрозе интервертебралних зглобова (спондилартроза) код одраслих и других  дегенеративно-дистрофичних болести кичме ; са хиперестрогенизмом код адолесцената и хипоестрогенизмом код жена (нарочито код жена у постменопаузи); недостатак магнезијума, витамина Д и К у организму, као и недовољна телесна тежина.

Патогенеза

Покушаји да се објасне потенцијални механизми развоја – патогенеза сколиозе – навели су истраживаче да препознају полигеност ове болести са одређеним утицајем на структуре мишићно-скелетног система генетских фактора, поремећаја неуроциркулације, хормоналних промена (укључујући сексуалне стероиде и стимулацију мелатонина). Подела остеобласта) и карактеристике општег метаболизма. [5]

Већина предложених верзија се своди на водећу патогенетску улогу аномалија плоча раста (епифизних плоча) тела пршљенова - секундарних центара (тачака) њихове осификације, као и асиметричног раста кичме. Механизам раста пршљенова у висину сличан је оном код дугих костију: ендохондрална осификација (осификација) у плочама раста. А повећање њиховог пречника се јавља апозиционим растом на тачкама окоштавања поред интервертебралних дискова.

Како се може развити сколиоза 4 степена код деце? Уздужни раст тела пршљенова од примарних тачака окоштавања наставља се током детињства (нарочито брзо у прве три године живота детета), адолесценције и адолесценције. Али током пубертета, раст се интензивира појавом и активацијом пет секундарних центара окоштавања на телу сваког пршљена. [6]

Кршење процеса окоштавања када су плоче раста преоптерећене на конкавној страни тела пршљенова, долази до њихове клинасте деформације, што изазива бочно савијање кичменог сегмента у фронталној равни и аксијално увијање пршљенова - торзију. То је када су пршљенови распоређени у односу на сопствену осу у попречној равни: њихова тела се окрећу ка конвексности сколиотског лука, док се спинозни наставци који се протежу од кичменог лука одвијају у правцу конкавног дела лука.

Са мишићном дистрофијом или атрофијом мишића кичме, може се развити сколиоза или кифоза, или обе закривљености истовремено. Како јачина носећег вертикалног положаја кичменог стуба расте, она слаби и као резултат тога се у горњем или средњем делу криви удесно или улево са формирањем сколиозе у облику слова Ц, која може напредовати до степена 4. (са Кобовим углом од 80 ° или више). [7]

Симптоми сколиоза 4 степена

Код пацијената са сколиозом 4 степена, симптоми су због чињенице да кичма није само закривљена, већ и уврнута. Зашто грудни кош губи симетрију и деформише се, што доводи до мешања торакалних органа.

Дакле, сколиоза 4. Степена торакалног региона или торакална сколиоза, у којој се лук закривљености формира од неколико пршљенова торакалног региона - у интервалу између трећег и деветог, манифестује се деформацијом грудног коша, изобличењем грудног коша. Супраскапуларни регион, испупчење лопатице, формирање ребрене грбе (предње или задње), бол у леђима и кратак дах.

Непосредно испод средине торакалне кичме може се формирати друга кривина у супротном смеру, а затим се утврђује тораколумбална (тораколумбална) сколиоза у облику слова С 4. Степена. Код ње, услед торзије тела пршљенова, грудни кош и карлица се одвијају у различитим равнима - са искошеношћу карличног региона (искошеност), различитим дужинама доњих удова и хромости при ходу.

Лумбална или лумбална сколиоза 4. Степена у 75% случајева праћена је болом у кичми који је повезан са изобличењем карлице и избочењем горње ивице илијума, дегенеративним променама у фасетним зглобовима и измештеним интервертебралним дисковима, као и преоптерећењем паравертебралног дела. Мишићи који се одупиру прогресивној деформацији. 

Сколиоза лумбосакралне кичме 4. Степена се развија у ретким случајевима, јер свих пет пршљенова сакралног региона постепено расту заједно у доби од 18-25 година, формирајући чврсту кост - сакрум (сацрум). Али ако дође до бочне кривине ове локализације, онда су њени симптоми слични лумбалној сколиози.

Трудноћа и сколиоза 4 степен

Сколиозу тако високог степена стручњаци приписују факторима који повећавају ризик од поремећаја током трудноће – како за жену, тако и за нерођено дете.

Прво, како се период гестације повећава, повећава се оптерећење кичме, посебно у лумбалној регији (где се формира хиперлордоза), а бол ће се значајно повећати код труднице са лумбалном сколиозом 4. Степена. [8]

Друго, материца расте са повећањем висине њеног дна, а са торакалном или тораколумбалном сколиозом 4. Степена, то ће довести до озбиљних проблема повезаних са померањем материце, јер су грудни кош деформисани, унутрашњи органи су померени., а карлични део је асиметричан. Дакле, постоји  плацентна инсуфицијенција и кршење механизама утероплаценталне циркулације. Поред тога, смањење запремине плућа са таквом болешћу кичме је испуњено недовољним снабдевањем фетуса кисеоником, односно перинаталне хипоксије.

Трудноћа са сколиозом од 3 и 4 степена може се прекинути у било ком тренутку због абрупције плаценте (чак и када се нормално налази); код неких жена са овом дијагнозом, прогресија сколиозе кичме се примећује и током рађања и након рођења.

Природни порођај са сколиозом 4. Степена торакалне кичме је могућ ако је пацијент неколико година раније био подвргнут хируршком лечењу сколиозе. Али чак иу таквим случајевима, према неким извештајима, скоро половина жена пролази кроз царски рез. [9]

Компликације и посљедице

Која је опасност од сколиозе 4. Степена? Са датим степеном деформације кичменог стуба долази до неисправне промене тежишта тела, што, заузврат, доводи до неравнотеже у оптерећењу мишића, пршљенова зглобова и лигамената, што узрокује ограничење покретљивости. И бол различитог интензитета.

Нормалан анатомски положај и функција органа који се налазе у грудном кошу су поремећени. Конкретно, због смањења запремине плућа код торакалне и тораколумбалне сколиозе, развија се плућна хипертензија, кратак дах и хронични бронхитис. Такође повећава притисак у плућној циркулацији, чиме се проширује десно срце (тзв. Цор пулмонале).

Промена величине грудног коша под Кобовим углом од 60 ° доводи до кршења механичких функција ребара и респираторних мишића (интеркосталних и дијафрагмалних), смањења укупног капацитета плућа и клинички изражене плућне дисфункције у облику кратак дах током вежбања и смањење количине кисеоника који улази у тело. Под Кобовим углом од 80° долази до хипопнеје/апнеје у сну.

Поред тога, последице и компликације сколиозе 4 степена укључују: бол у цревима; развој деформишуће  спондилартрозе ; грчеви асиметрично преоптерећених мишића; неуропатије, које се манифестују парестезијом удова.

Сколиоза од 1-3 степена код деце или адолесцената - до потпуне осификације пршљенова - сматра се прогресивном. Упркос чињеници да се спајање костију скелетних структура (синестоза) и окоштавање пршљенова завршава за око 25 година, постоји прогресија сколиозе 4. Степена у одраслом добу. Као што показује клиничка пракса, лумбална сколиоза је мање склона прогресији од других; најчешће напредује сколиоза 4. Степена торакалног региона. Према студијама, просечно повећање девијације је 2,4° годишње током пет година, а код адолесцената сколиоза напредује у просеку за 10-12° током 20 година.

Дијагностика сколиоза 4 степена

За детаље о томе како се спроводи дијагностика, погледајте -  Дијагноза сколиозе

Инструментална дијагностика, види - радиографија кичме у три пројекције, ЦТ кичменог стуба. [10]

Прочитајте такође:

Третман сколиоза 4 степена

Покушаји конзервативног лечења овог степена сколиозе могу се учинити само код деце и почетка пубертета.

Иако су бројне клиничке студије показале да је  лечење сколиозе 4. Степена  без операције - физиотерапија (латерална електрична стимулација мишића), терапија вежбањем, масажа - неефикасна. 

Неки стручњаци тврде да су вежбе за сколиозу 4. Степена контраиндиковане због тешког деформитета скелета и озбиљних физичких ограничења. Други сматрају да у случајевима јувенилне кривине кичме, односно код деце од 4-11 година, тродимензионалне вежбе и посебне технике дисања по методи Катарине Шрот могу имати терапеутски ефекат: јачање и нормализација тонуса. Мишићи трупа, карлице, доњих екстремитета; побољшање функције плућа и срца.[11]

Терапеутска масажа за сколиозу 4. Степена се спроводи у курсевима - како би се исправило оптерећење паравертебралних мишића.

За кривине веће од 40-50° обично се препоручује хируршко лечење фузијом кичме - спајање више пршљенова са коштаним графтом уз механичку фиксацију специјално дизајнираним металним конструкцијама, не користе се статичне структуре, већ методе истовремене корекције деформитета праћене динамичком. Фиксација са посебним ендокоректором. Одрасли са дегенеративном сколиозом и спиналном стенозом могу захтевати операцију декомпресије кичмене фузије; код сколиозе лумбалне кичме користи се клинаста остеотомија. [12]

Прочитајте више -  Сколиоза: операција

Код идиопатске сколиозе 4. Степена, веома је ретко да се кичма потпуно изједначи, али је могуће обезбедити значајну корекцију и торакалног и лумбалног сколиотског лука: смањити главну чеону кривину за приближно 50%, торзију пршљенова за 10%, а вертикални положај кичменог стуба у просеку око 60%. [13]

Током периода постоперативне рехабилитације, гимнастика се индивидуално бира за сколиозу 4. Степена, која има за циљ ублажавање грчева мишића, враћање покретљивости зглобова и нормалне циркулације крви.

С друге стране, нису искључене ране и касне компликације и последице након операције сколиозе 4. Степена:

 • током операције може доћи до значајног губитка крви, венске ваздушне емболије, респираторног дистрес синдрома, повреде кичмене мождине;
 • развој секундарне инфекције;
 • грешке фиксације пршљенова са развојем лажног зглоба;
 • неуролошка оштећења са губитком неких функција.

Корекција сколиозе успешном фузијом у задњем делу тела пршљенова код деце и адолесцената може бити компликована континуираним растом предњег дела тела пршљенова, што погоршава његову кривину и увијање. [14]

Превенција

Ако на сколиозу 4. Степена гледате као на занемарени случај сколиотичне болести, онда одмах постаје јасно шта је њена превенција

То су превентивни ортопедски прегледи школараца - да се идентификује почетна фаза било какве кривине кичме, објашњава (и деци и родитељима) принципи правилног држања и последице њиховог кршења, извођење  вежби за држање деце , пливање.

Утврђени сколиотични деформитет се мора благовремено лечити!

Прогноза

Сколиоза овог степена може се само контролисати, јер је то доживотна дијагноза. А често прогноза није охрабрујућа чак ни уз све покушаје да се прогресија заустави.

Многим пацијентима је отежан рад, па медицински и социјални преглед на прописан начин може дати инвалидитет у случају сколиозе 4. Степена (уз накнадно остваривање одговарајућих социјалних давања).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.