^

Адолесценција

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Адолесценција - то је период који почиње око старости 10 година и све до краја средњошколског узраста или испод 21 година, током којих су деца изложена значајним физичким, интелектуалним и емоционалним променама. Помагање дјетету да прође кроз овај период није лак задатак за родитеље и здравствене раднике.

На срећу, адолесценти имају добро физичко здравље, али су психосоцијални проблеми распрострањени, па чак и нормалне особе се боре против контрадикције у својој индивидуалности, аутономији, сексуалности, међуљудским односима. "Ко сам ја, куда идем, како се односим на све ове људе у мом животу?" - ово су главна питања која заузимају ум већине адолесцената. Многе поремећаји понашања који почињу у адолесцентном периоду (на пример, пушење, употреба дроге, насиље) су могући узроци смртности у каснијој доби.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Физички развој адолесцента

Сви органи и системи, као и организам у целини, пролазе највећи раст током адолесцентног периода; најупечатљиве промене се јављају код млечних жлезда код дјевојчица, сексуалних органа и длаке код адолесцената оба пола. Чак и ако се овај процес настави нормално, дјетету је потребна емотивна подршка. Ако је тајминг прекорачен, нарочито код дечака са касним развојем или код дјевојчица са раним, вјероватно је развој додатног емоционалног стреса. Већина дечака који се развијају полако имају уставно одуговлачење и потом дохвати своје вршњаке. Међутим, потребно је испитати дијете како би искључили патолошке узроке.

Адолесценти су потребни у организацији рационалне исхране, вежбања, начина живота, посебну пажњу треба посветити важности различитих активности као што су спорт, уметност, друштвене активности и улога јавних служби у животима појединаца. Потреба релативном тело за протеина и калорија (кцал или г / кг телесне тежине) прогресивно опада од првог краја, затварања до адолесценције, а апсолутни предуслов расте. На крају адолесцентног периода, потреба протеина је 0,9 г / (кг к дневно); просечна потрошња енергије је 40 кцал / кг.

Сексуалност адолесцената

Поред прилагођавања променама које се јављају у њиховим телима, адолесценти се морају навикнути на улогу одраслих мушкараца и жена, а не подлегати сексуалној привлачности, што може бити врло јако. Неопходно је одредити однос према себи, као и однос са супротним полом; пре него што неки тинејџери поставе питање сексуалне идентификације. Мало елемената људског искуства комбинују физичке, менталне и емоционалне аспекте дубоко као сексуалност. Изузетно је важно помоћи тинејџеру у здравом стварању сексуалности, укључујући питања моралности и стварање породице.

Интелектуални развој адолесцената

Када се тинејџер сусрета са тежим задацима у школи, он почиње да одреди за себе подручја која су му дати лакше и што су теже. Тежина одлучивања о будућој каријери се повећава, а многи тинејџери немају јасно дефинисан циљ, мада постепено одређују области за које су заинтересовани и у којима су талентовани. Родитељи и лекари треба да буду свесни теен можда треба да му помогне да се формулишу реална очекивања и бити спремни да се идентификују препреке за учење које захтевају корекцију, као што су проблеми са асимилације знања, са пажњом, напета ситуација у школи.

Емоционални развој адолесцента

Емоционални аспект је најтеже, често изазовно стрпљење родитеља, наставника и доктора. Емоционална лабилност је врло честа, као и фрустрација, која се појављује због покушаја да се одмах развије на више начина. Највећи део сукоба се развија због жеље тинејџера да има више слободе, која се суочава са најјачим инстинктом родитеља да заштити своје дете од невоља. Комуникација може бити тешка чак иу стабилним породицама, и погорша ако су родитељи разведени или сами доживљавају емоционалне проблеме. Доктори могу у великој мери помоћи пружајући адолесцентима и њиховим родитељима разумну, стварну помоћ и подршку у изградњи односа унутар породице.

trusted-source[14], [15]

Медицински проблеми у адолесценцији

Иако адолесценти пате од истих болести као и млађа деца, они су углавном здрава група. Адолесценти треба и даље бити вакцинисани према препорученом распореду). Многи у овом узрасту забринути су за младалачке акне; Овај проблем се мора ријешити, јер смањује самопоштовање. Повреде су веома честе у адолесцентном периоду, најчешће спортским или аутомобилским повредама. Насиље, понекад уз употребу оружја, свакодневна је претња у одређеним групама адолесцената.

Гојазност је један од најчешћих разлога за обилазак адолесцентних клиника. Већина случајева гојазности је повезана са прекомерном исхраном, често у комбинацији са седентарним животним стилом. Генетска предиспозиција је такође уобичајена, а гени одговорни за гојазност су већ успостављени. Дефиниција индекса телесне масе (БМИ) сматра се важним аспектом процене физичког развоја. Примарни ендокрин (на пример, хиперкортизи, хипотироидизам) или метаболички узроци гојазности су ретки. Хипотироидизам као узрок треба искључити и може се претпоставити значајном ретардацијом раста. Ако дете има малу висину и има хипертензију, треба узети Цусхингов синдром. Због гојазности, адолесценти често имају дијабетес мелитус типа 2. Упркос великом броју постојећих приступа, лечење гојазности је један од најтежих проблема.

Инфективна мононуклеоза је нарочито карактеристична за адолесценцију. Важан проблем су полно преносиве болести, инфекција уринарног система (ИМС) је уобичајена код дјевојчица. Неки ендокринални поремећаји, посебно патолошка патологија тиће се често налазе код адолесцената, као и менструална дисфункција. Недостатак гвожђа је релативно чест код адолесцената. Иако ретка, али и могу се јавити онколошке болести, као што су леукемија, лимфом, тумори костију, мозак.

Психосоцијални поремећаји у адолесценцији

Лекари треба запамтити високу инциденцу психосоцијалних поремећаја који се јављају током овог тешког периода живота. Депресија је честа и треба га активно идентификовати. Самоубиство, а нарочито суицидални покушаји су чести. Анксиозни поремећај се често манифестује у адолесценцији, као и емотивном лабилношћу. У адолесценцији се може појавити дебео постојеће менталне болести. Повреда односа према храни, нарочито код дјевојчица, је уобичајена. Неки пацијенти иду у ванредне мере да сакрију анорексију или булимију.

Проблеми у школи, посебно ако су повезани са тешкоћама у учењу предмета или проблема са пажњом, може решити лекар који мора да ради у блиској сарадњи са школским особљем и родитељима. Промене у окружењу, а понекад и лековима, могу знатно побољшати ситуацију покушаја ученика.

Стална брига је злоупотреба психоактивних супстанци, што представља психосоцијални проблем. Екстремна употреба алкохола и пушења, затим марихуана и других дрога.

Доктор који је успео да изгради отворен, поверљив однос са тинејџером, често може сам идентификовати ове проблеме, може пружити подршку и практичне савјете, а такође може добити сагласност тинејџера за детаљнијим испитивањем, ако је потребно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.