^

Здравље

Шта је фалопластика?

, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.11.2022
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Фалопластика је корекција и/или реконструкција мушког пениса кроз операцију. Потреба за овом пластичном хирургијом може се појавити из различитих разлога.

Индикације за процедуру

Индикације за фалопластику код мушкараца укључују:

 • повреде и повреде пениса , укључујући његово гњечење и потпуни губитак (трауматска ампутација), опекотине, повреде са накнадном некрозом ткива итд.;
 • пенектомија пренета из медицинских разлога (нарочито код малигних неоплазми уретре или пениса);
 • дефекти коже пениса који нису подложни конзервативној терапији;
 • абнормална локација спољашњег отвора уретре - еписпадија или  хипоспадија ;
 • урођена девијација (закривљеност пениса) или деформација узрокована формирањем фиброзних плакова унутар албугинее спужвастих и кавернозних тела (Пејронијева болест);
 • урођене анатомске аномалије: агенеза пениса, микропенис,  скривени пенис ;
 • пеноскротални лимфедем - елефантизам или елефантијаза пениса.

Осим тога, неки мушкарци који сумњају у своје сексуалне способности или су једноставно незадовољни изгледом својих гениталија – највероватније због  дисморфофобије  – одлучују се на драстичне мере: уз помоћ пластичне хирургије повећавају „димензије” пениса. Међутим, код већине мушкараца не постоји медицинска индикација за овакву операцију и у таквим случајевима фалопластика је естетска, а њена сврха је подизање самопоштовања. [1]

Како хирурзи продужавају пенис, детаљно у материјалу -  Операција лигаментотомија . А публикација је посвећена техници повећања пениса у обиму -  Операција задебљања пениса .

Фалопластика промене пола, коју Америчко друштво пластичних хирурга (АСПС) назива операцијом промене пола, такође укључује пластичну хирургију, али у овом случају, као и код трауматске ампутације и након пенектомије, ради се о тоталној фалопластици. У току овако свеобухватне хируршке интервенције трансродном мушкарцу (тј. Жени која се осећа као мушкарац) ствара се вештачки пенис пресађивањем ткива из сопственог тела (аутографта), сличног по изгледу и функцији природном. Једна. Суштинска разлика такве операције при  промени пола  са женског на мушки (женски у мушки или ФтМ) је у томе што се не обнавља првобитна мушка анатомија, већ се код жена ради фалопластика са стварањем неофалуса – непостојеће спољашње гениталије. Орган. Треба имати на уму да вештачка модификација пениса хируршком интервенцијом није једина маскулинизујућа хируршка процедура која се користи током сексуалне трансформације жена са родном дисфоријом,  поремећајем родног идентитета, дијагностикованом и потврђеном од стране конзилијума психијатара .

Припрема

Без обзира на индикације за фалопластику код мушкараца и изабрану технику за њено спровођење, потребна је припрема, посебно преоперативни преглед: ЕКГ, ултразвук пениса, доплерографија његових судова, а пре операције хипоспадије, ехографија уретре.

Поред општег теста крви и коагулограма, потребни су и тестови крви на сполно преносиве болести, ХИВ, хепатитис Ц, као и свеобухватан метаболички панел који укључује више десетина крвних тестова, укључујући шећер, електролите, албумин, азот урее, креатинин, алкална фосфатаза, Ц-реактивни протеин итд.

Ласерским уклањањем длака уклањају се длаке са коже за трансплантацију и са гениталног подручја.

Такође је потребна припрема црева: два дана пре операције, из исхране се искључују пржено и зачињено, црвено месо, махунарке, груба биљна влакна, алкохол; дан пре операције орално се узима раствор магнезијум цитрата или лаксатива Бисакодил (до 20 мг), а после подне се прекида чврста храна и прави клистир за чишћење.

Пластична хирургија пениса је дуга операција која се изводи у општој анестезији, а у припреми за њу учествује анестезиолог. Сазнаје стање кардиоваскуларног и респираторног система пацијента, његов алергијски статус и одређује лекове за премедикацију и саму анестезију.

Обавезни услови за фалопластику приликом ФтМ промене пола: узимање препарата мушких полних хормона (у року од 12 месеци), извођење хистеректомије (уклањање материце), вагинектомије (вађење вагине) и оофоректомије (уклањање јајника), као и поткожно мастектомија (уклањање млечних жлезда) – најмање три до пет месеци пре хируршког стварања неофалуса.

Техника Шта је фалопластика?

Након скалпиране повреде пениса, опекотине са значајним губитком (некрозе) коже, одстрањивања апсцеса или ексцизије ткива у случају елефантијазе пениса, потребна је фалопластика са заменом коже, за шта се примењује класична техника аутодермопластике. Се користи. У овом случају користе се и кожни клапни са педукулацијом (из скротума, доњег абдомена или унутрашње стране бутине) и слободни кожни трансплантати: у виду подељених режњева са унутрашње површине бутине и режњева пуне дебљине узетих из ингвиналног регион. Поклопац је причвршћен прекинутим упијајућим шавовима и прекривен потпорним завојем; подручје где је узета кожа затвара се оклузивним или вакуумским завојем.

Код фалопластике, која се изводи у случајевима хипоспадије, осовина пениса се исправља; прилагодити лумен уретре, пролазећи у пенису; спољни отвор уретре (уринарни меатус) се помера до апикалне тачке главе; дефекти коже се затварају аутографтом.

У случају закривљености пениса услед фиброзних промена на његовој албугинеи (туника албугинеа), примењује се техника режањ пластичне хирургије тела пениса (цорпус пенис) - корпоропластика, пластика са попречном пликацијом, скраћивање т. Албугинеа на контралатералној страни. Сви детаљи су у публикацији  Пејронијева болест .

Материјал за нови пенис у тоталној фалопластици је:

 • слободни радијални кожни режањ подлактице (са танким дермисом, оптималним слојем поткожног масног ткива и довољном инервацијом); крвни судови и нерви се шивају помоћу микрохирургије; мокраћна цијев за мокрење док стоји се формира истовремено - методом цијеви унутар цијеви;
 • кожни режањ (са ногама) антеролатералног дела бутине - без крвних судова и нерава (може се формирати уретра за стојеће мокрење и поставити пенисни имплант);
 • правоугаони кожни режањ из супрапубичног дела трбушне дупље (без проласка уретре кроз неофалус, односно мокрење се врши у седећем положају);
 • слободни режањ мускулокутане латиссимус дорси (мусцулоцутанеоус латиссимус дорси) са торакалним судовима и торакодорзалним нервом.

Тотална фалопластика се изводи у неколико фаза; прво се узима кожни трансплантат са одговарајућим третманом и формира се нови пенис који се преноси на пубис и шије у направљени рез. Током операције од жене до мушкарца, уретра се може или оставити у свом изворном положају, или извући (у облику перинеалне уростоме), или продужити до основе пениса помоћу ткива малих усана.

На месту донора (место где је узет режањ) врши се дермопластика са подељеним кожним режњем. За одлив мокраће поставља се Фолеи уретрални катетер, сашивени графт се посебним завојем подиже неколико центиметара од трбушног зида.

У следећим фазама, формирање главе пениса, рестаурација или стварање скротума (скротопластика), новостворена уретра се повезује са бешиком; последња фаза је постављање протезе пениса и тестиса. Наравно, ово није све урађено у једној операцији: између фаза пролазе најмање три месеца, а потпуна фалопластика може трајати и до две године.

Фалопластика са протетиком

За додатну густину и аксијалну стабилност стабла неофалуса формираног од аутотрансплантата коже, ради се фалопластика са протетиком, а то је уградња ендопротезе пениса током одвојене хируршке интервенције. [2]

Могу се користити две врсте пенилних протеза: полукрути штапни уређаји и надувавање. Први тип је силиконска шипка са флексибилним, али крутим језгром; ригидност не дозвољава "преношење" неопениса у опуштено стање и, штавише, стални притисак на кожу, што доводи до ерозије.

Основу хидрауличних пенилних протеза на надувавање чине цилиндричне коморе на надувавање (постављене у реконструисани пенис), пумпа (усађена у скротум и активирана компресијом руком) и резервоар испуњен течношћу (који се шије у трбушну дупљу). [3]

Контраиндикације у поступку

Операција реконструкције или корекције пениса је контраиндикована у:

 • акутно запаљење или погоршање хроничног инфламаторног процеса (било која локализација);
 • СТД, АИДС или хепатитис Ц;
 • грозница
 • лоше згрушавање крви;
 • дијабетеса
 • прекомерна тежина (индекс телесне масе ˃30);
 • системске аутоимуне и кожне болести;
 • менталних поремећаја и болести.

Фалопластика код мушкараца има старосна ограничења: не изводи се након 60 година. А фалопластика при промени пола се не ради код пацијената млађих од 18 година.

Последице после процедуре

Непосредно након операције фалопластике, пацијенти осећају бол, укључујући и место одакле је узет кожни режањ. Последице операције су мучнина после дуже опште анестезије, јављање меких ткива и хематома у пределу хируршке ране, крварење, пецкање и хематурија при мокрењу.

Али листа, која укључује компликације након фалопластике, је дужа, а хирурзи и други специјалисти су укључили:

 • крварење;
 • бактеријска инфекција која захтева антибиотике;
 • проблеми са снабдевањем крвљу неофалуса, што може довести до делимичне или потпуне некрозе графта;
 • бол у пределу карлице;
 • оштећење бешике или ректума;
 • формирање болних поткожних гранулома;
 • венска тромбоза;
 • губитак осетљивости приликом мокрења (са потребом за сталном употребом уретралног катетера);
 • понављајуће инфекције уринарног тракта;
 • формирање уретралних фистула (фистула) које захтевају уретростомију;
 • цурење урина након уклањања катетера и стресна уринарна инконтиненција;
 • кршење мокрења због стриктуре уретре новог пениса;
 • недостатак осећаја трансплантираног пениса и ерекције;
 • велики ожиљци на месту одакле је узет кожни режањ.

После поступка

Нега након процедуре захтева хигијену и максимално ограничење физичке активности.

Првог дана након операције, пацијенти не добијају храну, затим - да не би преоптеретили црева - прописује се дијета без влакана (на пар недеља). Постоперативни бол се контролише аналгетицима, компресијске чарапе се користе за спречавање тромбозе у венама ногу, а ацетилсалицилна киселина (Аспирин) се прописује за спречавање тромбозе вена ингвиналног региона.

Током прва три дана, стално се прати телесна температура, ниво крвотока и стање крвних судова који снабдевају пенис (доплер крвних судова). Проверава се стање донаторског места коже, ако је потребно, мења се завој.

После пет дана, дозвољено је мало ходати, након ношења потпорног доњег веша. Први пут након операције мокрење се јавља кроз супрапубични катетер, а подручје око њега током прве недеље након изласка из болнице треба очистити сунђером. Туширање је дозвољено тек након две недеље: и пенис и донорско место на подлактици, бутини итд. Морају бити суви, тако да их треба покрити од воде. Купање и пливање у базену је забрањено. [4]

Код корпоропластике, којом се коригује облик пениса, хирурзи препоручују наношење Бацитрацин, Банеоцин или Аргосулфан масти (два пута дневно) на резове и шавове.

Пенис се мора одржавати у повишеном положају (укључујући лежање у кревету) и избегавати притисак на њега, стога је немогуће савијати тело у појасу под углом већим од 90 °. Подизање тежине је такође контраиндиковано.

А само лекар, након прегледа и консултација, може дозволити оперисаном пацијенту да покуша да оствари сексуални контакт - увек уз кондом. Када се то може догодити? Период опоравка - рехабилитација након захвата, посебно када је фалопластика урађена током промене пола - може трајати око две године.

Анализирајући повратне информације својих пацијената о стварним резултатима фалопластике – функционалним и естетским – и проблемима који настају са њеним компликацијама, стручњаци подсећају да урогенитална пластична хирургија још увек није успела да поврати  физиологију сексуалне функције , упркос сталном побољшању технике ове хируршке интервенције и нагомилано клиничко искуство.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.