^

Здравље

Операције

Дробљење камена у бубрегу: основне методе

Када су се формирали бубрежни каменци који ометају функционисање уринарног система, а сви покушаји да их се решимо уз помоћ терапије лековима били су неуспешни, остаје један начин - дробљење камена у бубрегу или литотрипсија.

Операција за уклањање капи у тестису

Постоје контроверзе око лечења примарне хидрокеле. Описана је аспирација и склеротерапија; међутим, хидроцелектомија или хидроцелектомија остају третман избора за хидрокелу.

Артротомија

Излагање зглоба и отварање његове шупљине врши се хируршки, а ова манипулација у ортопедској и трауматолошкој хирургији дефинише се као артротомија, која се може извести различитим хируршким приступима.

Стапедектомија

Стапедектомија је микрохирургија на средњем уху. Операција се изводи с циљем обнављања физиолошког механизма преноса звука потпуним или делимичним уклањањем жица.

Лимфаденектомија

Лимфаденектомија је ограничена или потпуна, у зависности од обима операције. Вероватноћа развоја компликација након таквог поступка је прилично велика. Међутим, често интервенција омогућава заустављање даљег ширења структура карцинома и на тај начин спашавање живота пацијента.

Перикардиотомија

Хируршка дисекција, односно отварање влакнасте мембране која окружује срце - перикарда или перикарда, дефинише се као перикардиотомија, која омогућава приступ срцу током операције.

Медиастинотомија

Један од поступака торакалне хирургије је и медијастинотомија (лат. Медиастинум - медиастинум + грчки томе - одељак), која се састоји у отварању директног приступа анатомским структурама смештеним у централним деловима грудне дупље.

Орцхипеки

Орхипексија је реконструктивна операција код мушкараца са урођеном аномалијом, у којој један или оба тестиса (једноставније, тестиси) нису откривени у скротуму, односно са дијагнозом крипторхидизма.

Отварање флегмона

За лечење флегмона хирурзи користе такозвани поступак обдукције, који се изводи у општој или локалној анестезији. Патолошка шупљина се отвара, гнојни садржај се испумпава, санира и уклања флегмонска капсула.

Осикулопластика

Обнова слуха код неких пацијената могућа је само хируршким интервенцијама осикулопластике. Ако лекар верује да је таква операција неопходна, тада се морате сложити са његовим мишљењем, јер ће то помоћи да се избегну компликације - попут трајног губитка слуха или апсолутног губитка слуха.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.