^

Здравље

Крв из носа

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Већина случајева настанка крви из носа (епистакса) долази из посуда смештених на носној септуму. Код релативно младих људи (млађих од 35 година), крв из носа може се десити из вене која се налази иза колумеле (септума) предњег дела носа. Старији људи имају крварење из носа често артерија региону Мали је, где се спајају предњи координате артерију, септална огранак спхенопалатине артерије, горње усне и велика артерија палатински артерија.

trusted-source[1], [2], [3]

Узроци крви из носа

Често је крв из носа идиопатска (неидентификовани узрок). Код старијих особа, крв из носа обично је последица дегенеративних промена у артеријама и хипертензије.

Локални узроци крви из носа могу бити:

Наравно, не треба заборавити да крв из носа може бити манифестација хеморагијске дијезе.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Лечење крви из носа

Пре свега, неопходно је испунити три услова: право вријеме да препознамо стање удара и направимо ако је потребно трансфузија крви, да идентификујемо извор крви из носа и зауставимо крв из носа. У старијим случајевима, носови крви често узрокују шок, што може бити фатално. Ако пацијент има знаке шока, он мора бити хоспитализован и започет је трансфузија крви. Углавном, људи са крварењем назалима седи на столици (ово смањује венски притисак) и на овом положају се помаже. Ако је пацијент у стању шока, треба га поставити да максимизира перфузију мозга. Ако нема шока или се успело зауставити, онда главна медицинска пажња треба усмерити на борбу против крварења. Пре свега стисните носницу палцем и показивачем и држите га најмање 10 минута; препоручљиво је ставити врећу за лед на задњој страни носа и замолити пацијента да стегне зубе, на пример, затварач од бочице (вина) - ово може бити довољно да се заустави нос. Ако горенаведена метода заустави носеће крвљу, уклоните крвни угрушак из носа помоћу Луке пинцета или усисавања. Носана слузокожица треба третирати аеросолом од 2,5-10% раствора кокаина - анестезираће га и смањити ток крви на њега због смањења крвних судова. Свака тачка крварења треба спалити.

Ако се не може наћи се крварење тачка а крв из носа наставља затампонируите нос газе стрип ширине 1 или 2,5 цм, натопљену пасте воском и јодоформ. Тампон се убацује посебним клемама (Тиллеи). Након што држите предње тампонадо носа, крварење се зауставља и пацијент се може пустити кући. Тампон не треба скидати у року од 3 дана. Ако се настави са носом, упркос предњој тампонади, потребна је задња тампонада носу. Изводи се на следећи начин: након уклањање предње носом тампона се спроводи кроз ноздрву Фолеи катетера, док је 30-милилитар боца у назофаринкса простору, а онда је балон катетер се надувава и пијуцка антериорно. После тога, предњи део носа је укључен. Постериор тампонада носа се изводи током 24 сата, током које пацијент мора бити у болници. Ако крварење из носа и даље дешава, морате поново прикључите нос, али то је веома болна процедура и обично деморализес пацијента. У ретким случајевима је потребно прибећи артерије везивање [прићи максиларни артерију крварење из великих палатине артерија и база непчаним максиларних артеријама се врши кроз (максиларног) синуса; до предње армиране артерије - кроз орбиту]. Да бисте зауставили текуће крварење, понекад морате лигирати спољашњу каротидну артерију.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.