^

Здравље

Болести плућа, бронхија и плеура (пулмонологија)

Хематокела плућа

Са трауматским оштећењем плућног ткива са очуваним интегритетом висцералне плеуре, може доћи до плућне хематокеле. Ова патологија је праћена болом у грудима, отежаним дисањем, а понекад и хемоптизом.

Фиброторакс

Болести плеуралне шупљине су честа компликација која се развија након различитих бронхопулмоналних патологија. Једна од ових компликација може бити фиброторакс - говоримо о облитерацијском фиброзном процесу у плеуралној шупљини.

Симптоми плеуропнеумоније

Најчешће се развија акутна плеуропнеумонија и готово од самог почетка таквог запаљења или након два или три дана почињу да се јављају први знаци ширења бактеријске инфекције из режња плућа у плеуру.

Узроци и патогенеза плеуропнеумоније

Лобарска бактеријска пнеумонија, или фокална не-сегментна пнеумонија, или акутна лобарна упала плућних лобуса која погађа део њене серозне мембране (плеура) може се дијагностиковати као плеуропнеумонија, иако ова дефиниција није присутна у респираторном систему класе ИЦД-10.

Шипови у левом и десном плућу: плеурални, фиброзни

Озбиљна компликација после болести дисајних путева је количина плућа. Размотрите патогенезу и узроке њиховог изгледа, главне симптоме, методе лечења и превенције.

Синдром компактности плућног ткива

Заједнички објективни знак развијања смањења зрачности који одговара затезању плућног ткива је асиметрија грудног коша, откривена током испитивања и палпације.

Плеурални синдром

Акумулација у плеуралном шупљине течности (хидроторакс) који може бити ексудат, трансудате, гној (пиотхорак, емпијем), крв (хемотхорак) или мјешовитог карактера носи

Кашаљ код акутног, хроничног и опструктивног бронхитиса

Бронхитис се односи на акутни или хронични облик болести респираторног тракта, механизам покретања развоја је кршење микрофлора.

Поткожни емфизем грудног коша, врата, лица, плућа

Ако се зрачни мехурићи копирају у субкутану масно ткиво, онда се говори о патологији као што је поткожна емфизема. Обично се емфизем појављује на позадини других болести - на пример, у поразу респираторног система или једњака.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.