^

Здравље

A
A
A

Довнов синдром

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Довн синдром је најчешће дијагностикован хромозомски синдром. Клинички описан од стране Довн-а 1866. Године

Кариотипски идентификована 1959. Године. Деца са овим синдромом имају додатну копију (тризомију) од 21 хромозома, што доводи до развоја менталног (смањене интелигенције) и физичких поремећаја (разних малформација унутрашњих органа).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Епидемиологија

Учесталост популације не зависи од пола и износи 1: 700 без узимања у обзир старости родитеља. Са пролиферацијом програма скрининга за труднице у првом или другом триместру, број новорођенчади са Дауновим синдромом је почео да опада.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Узроци довнов синдром

Прави узроци ове болести нису дешифровани, међутим, чини се да мутагени еколошки фактори играју улогу у томе.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Фактори ризика

Главни фактори ризика за Довнов синдром.

 • Старост мајке преко 35 година.
 • Редовна трисомија на хромозому 21 (47, т21).
 • Транслокација (размена кромосомских региона) хромозома 14 и 21 (46, тл4 / 21).
 • Транслокација хромозома 21/21 (46, т21 / 21).
 • У 2% случајева постоји варијанта мозаика, ако се не-дивергенција ових хромозома јавља у раним фазама подјеле зигота. Истовремено, кариотип изгледа као 47; 21 + / 46.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Патогенеза

Патогенеза Довновог синдрома је коначно нејасна. Вероватно је да неравнотежа хромозома у соматским ћелијама доводи до поремећаја у функционисању генотипа. Посебно, утврђено је да миелинизација нервних влакана и производња неуротрансмитера пате од трисомије.

У зависности од промена у 21 хромозому, постоје три врсте Довн синдрома:

 1. Трисомија 21: Око 95% особа са Довновим синдромом има тризомију 21 хромозома. Са овим обликом Довновог синдрома, свака ћелија у телу има 3 одвојене копије хромозома 21 уместо уобичајених 2.
 2. Транслокација хромозома 21: Овај тип се налази у 3% случајева овог синдрома. У овом делу 21. Хромозома је везан за раме другог (најчешће је то 14. Хромозом).
 3. Мозаицизам: Овај тип се налази у 2% случајева. Карактерише га чињеница да неке њихове ћелије имају 3 копије хромозома 21, а неке су типичне две копије хромозома 21.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Симптоми довнов синдром

Деца са Довновим синдромом имају спљоштено лице са монголоидним прорезом за очи и умањеним ушима (<3 цм вертикалне дужине код новорођенчади) у комбинацији са генерализованом мишићном хипотонијом, цлинодактилним прстима руке са једном флексијом на длановима и малим прстима руке. Од урођених малформација специфична су специфична атрезија дуоденума, прстенаста панкреаса и дефекти интервентрикуларног септума срца. Хирсцхспрунгова болест и конгенитални хипотироидизам су мање честе.

Убрзо након рођења бележи се изразито кашњење у психомоторном и физичком развоју. Након тога долази до изражене менталне ретардације и кратког раста. Деца са Дауновим синдромом имају ослабљен имунитет, што их чини веома осетљивим на бактеријску инфекцију. Вероватније је да ће 20 пута развити акутну леукемију. Разлози за то су нејасни.

Друге болести које могу пратити Довнов синдром:

 • Губитак слуха (75% случајева);
 • Синдром опструктивне апнеје (50 - 75%);
 • Инфекције уха (50 - 70%);
 • Болести ока, укључујући катаракте (до 60%).

Остале рјеђе болести:

 • Дислокација кука;
 • Болести штитњаче;
 • Анемија и недостатак гвожђа.

До зрелости мало их је преживело. Очекивани животни век таквих пацијената је ограничен малформацијама срца и великих крвних судова, гастроинтестиналног тракта, манифестацијом акутне леукемије и инфекције.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Дијагностика довнов синдром

Дијагноза не изазива потешкоће, међутим, код новорођенчади са прематурношћу (раније 34 недеље трудноће) може бити одложено.

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45]

Пробни тестови

Скрининг тестови су комбинација теста крви који мери количину различитих супстанци у серуму мајке [нпр. МС-АФП, пренатална дијагностика (троструки скрининг, четвороструки скрининг)] и ултразвук фетуса.

Од 2010. Године, доступан је нови генетски тест за дијагнозу Довн-овог синдрома, који се састоји у откривању малих комада ДНК детета у развоју који циркулишу у мајчиној крви. Овај тест се обично изводи у прва 3 месеца гестацијског периода.

trusted-source[46], [47], [48]

Дијагностички тестови

Дијагностички тестови се спроводе након позитивног скрининг теста како би се поставила коначна дијагноза:

 1. Биопси Цхорион (ЦВС).
 2. Амниоцентеза и цордоцентесис.
 3. Тест крви из пупковине (ПУБС).

trusted-source[49], [50], [51]

Кога треба контактирати?

Третман довнов синдром

Довн синдром нема специфичне методе лечења. Користите курсеве ноотропних и васкуларних лекова. Од великог значаја су образовне активности које могу значајно друштвено прилагодити ове пацијенте.

Показало се да све труднице старије од 45 година имају фетални кариотип. Ово се ради у циљу благовременог прекида трудноће у случајевима откривања абнормалног кариотипа. Ако пацијент има транслокацијску верзију Довн синдрома, како би се предвидио ризик од појаве такве патологије у каснијој дјеци, родитељи би требали бити кариотипирани.

trusted-source[52], [53]

Прогноза

Уз редовну тризомију хромозома 21, поновљени ризик од добијања детета са болешћу као што је Довнов синдром је низак и није контраиндикација за рађање. Код жена старијих од 35 година, вјероватноћа регуларне тризомије хромозома 21 се повећава.

Код транслокације, поновљени ризик од добијања детета са овом болешћу варира од 1 до 10% и зависи од типа транслокације и пола носиоца овог уравнотеженог преуређивања кариотипа. Са транслокацијом 21/21 код једног од родитеља, поновљени ризик од добијања бебе је 100%.

Понекад нису све цитогенетски испитиване ћелије детета садржале додатни хромозом 21. Ови случајеви мозаицизма су најтежи у процесу медицинског и генетског саветовања родитеља у смислу предвиђања будућег интелектуалног развоја детета које има Довнов синдром.

trusted-source[54]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.