^

Здравље

Болести ендокриног система и метаболичких поремећаја (ендокринологија)

Хиперкапнија

Обезбеђујући тело кисеоником, респираторни систем истовремено уклања производ метаболизма – угљен-диоксид (угљен-диоксид, ЦО2), који крв доводи из ткива у алвеоле плућа, а захваљујући алвеоларној вентилацији, уклања се из крв. 

Инфантилизам: генитални, психолошки, социјални

У медицини, термин инфантилизам (у тачном преводу са латинског инфантиа значи „детињство”) је један од развојних поремећаја код којих одрасли и деца имају физичке или физиолошке параметре који су очигледно неприкладни њиховом узрасту, менталним карактеристикама или карактеристикама понашања.

Микроаденом хипофизе: узроци, симптоми, шта је опасно, прогноза

Неоплазме бенигне природе које настају у ендокриним жлездама називају се аденоми, а микроаденом хипофизе је мали тумор његовог предњег режња, који производи низ важних хормона.

Третман конгениталног хипотироидизма

План терапије конгениталног хипотироидизма развијен је од коначне дијагнозе. Терапија зависи од форме болести и њених симптома, старости пацијента, присуства коморбидитета.

Дијагноза урођеног хипотироидизма

Детекција генетских патологија код новорођенчади врши се у првој седмици након рођења бебе. За дијагнозу стања новорођенчета процењено по Апгар скали.

Симптоми и облици урођеног хипотироидизма

Генетски детерминисане аномалије развоја штитне жлезде могу се дијагностиковати у различитим годинама, у зависности од тежине болести и њене форме. Код аплазије или тешке хипоплазије, симптоми поремећаја су приметни у првој недељи живота детета.

Конгенитални хипотироидизам: узроци, патогенеза, посљедице, прогноза

Према медицинским статистикама, преваленција конгениталног хипотироидизма је 1 случај на 5000 беба. Болест је око 2,5 пута чешћа код девојчица него код дечака. 

Калцификација: Шта је ово, како се лијечи?

Међу свим биогених Мацронутиентс калцијум људског тела фракције - у облику хидроксиапатита кристала кости - најзначајнији, иако крвних мембране и екстрацелуларног течност такође садрже калцијум.

Микедема код одраслих и деце: претилбијални, примарни, идиопатски

У ендокринологији, мекседема се сматра најтежим обликом дисфункције штитасте жлезде и тешким хипотироидизмом са критично ниским нивоом синтезе тироидних хормона или њеним потпуним прекидом.

Зашто је температура тела нижа од 36, 35,5: што значи шта да радимо?

Особа је хомеотермна, то је топлокрвна и има константну температуру, која током дана може да се креће од + 36,5 ° Ц до + 37 ° Ц. Али било која температура изнад или испод овог опсега је ненормална. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.