^

Здравље

Болести нервног система (неурологија)

Штипање радијалног живца десне, леве руке

Компресија или штипање радијалног живца - једног од три живца брахијалног плексуса који пружају моторичку и сензорну функцију руку - доводи до развоја компресијске неуропатије, укључујући тунелске синдроме

Криптококни менингитис

Криптококни менингитис се развија када је захваћен инкапсулирани квасац Цриптоцоццус неоформанс, који припада опортунистичким патогенима код људи.

Аплазија цорпус цаллосум

Малформација у облику потпуног или скоро потпуног одсуства адхезије нервних влакана која повезују хемисфере мозга дефинише се као аплазија цорпус цаллосум -а, што је синоним за њену агенезу, односно недостатак њеног развоја током развоја.

Какосмиа

Поремећај функција олфакторног система, који се манифестује у чињеници да обични мириси човеку делују непријатно, па чак и одвратно, дефинише се као паросмија, тропосмија или какосмија (дословно из грчког - лош мирис).

Менингизам

Израз "менингизам" је синдром који се јавља у неким уобичајеним заразним патологијама под утицајем иритације можданих овојница. Менингизам карактеришу такви знаци као главобоља, укоченост грлића мишића, повећање интракранијалног притиска на позадини непромењеног састава цереброспиналне течности.

Идиопатска генерализована и фокална епилепсија

Систематски преглед и мета-анализа студија широм свијета показале су да је тачкаста преваленција активне епилепсије била 6,38 на 1000 људи, а током живота 7,6 на 1000 људи.

Каузалгија: која је то болест?

Листа дефиниција се може наставити, али овде је посебан медицински термин - каузалгија - што значи снажни продужени бол горућег карактера.

Лиссенцепхали мозга

Међу органским церебралним патологијама издваја се таква урођена аномалија у развоју мозга као лизенцефалија, чија суштина лежи у готово глаткој површини кортекса његових хемисфера - са недовољним бројем конволуција и жлебова.

Хипотензијски синдром код деце и одраслих

Смањење тонуса скелетних мишића (резидуална напетост и мишићни отпор пасивном истезању) са погоршањем његове контрактилне функције дефинише се као хипотензија мишића.

Спинални шок код људи

У неурологији, кичмени или кичмени шок се дефинише као клинички синдром који произилази из почетног неуролошког одговора на трауматичну повреду кичмене мождине - са реверзибилним губитком или смањењем свих његових функција испод нивоа повреде.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.