^

Здравље

A
A
A

Периоститис

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Периоститис је запаљен процес који се јавља у периостеуму кости.

Облога је везивно ткиво у облику филма који се налази на целој површини спољне стране кости. По правилу, запаљен процес почиње у спољашњим или унутрашњим слојевима периостеума, а затим продире у друге слојеве периостеума.

Због чињенице да су периостеум и кост тесно повезани, запаљење се лако појављује у коштаном ткиву и назива се остеопериоститис.

ИЦД-10 код

ИЦД је међународна класификација болести и различити проблеми повезани са здравственим поремећајем.

Тренутно, десетина верзија Међународног документа о класификацији болести, под називом ИЦД-10, дјелује широм света.

Различите врсте периоститиса су добијале своје кодове у овој класификацији:

Периоститис чељусти - припада класи К10.2 - "Упалне болести чељусти":

 • К10.22 - гнојни, акутни периоститис вилице
 • К10.23 - хронични периоститис вилице

Класа М90.1 - "Периоститис код других заразних болести класификованих на другом мјесту":

 • М90.10 - вишеструка локализација периоститиса
 • М90.11 - периоститис са локализацијом у пределу рамена (костне кости, шапула, акромиоклавикуларни зглоб, рамена зглоб, стерноклавикуларни зглоб)
 • М90.12 - периоститис са локализацијом у рамену (хумерус, зглоб зглобова)
 • М90.13 - Периоститис са локализацијом у подлактици (радијус, улна, зглобни зглоб)
 • М90.14 - периоститис са локализацијом у зглобу (зглоб, прсти, гипс, зглобови између ових костију)
 • М90.15 - Периоститис са локализацијом у пределу карлице и бутине (глутеални регион, бутина, карлице, зглоб зглоб, сакроилиак зглоб)
 • М90.16 - периоститис са локализацијом у тибији (фибула, тибија, колени зглоб)
 • М90.17 - периоститис са локализацијом у зглобу и стопалима (метатарсус, тарсус, прсти, зглоб и други зглобови стопала)
 • М90.18 - други периоститис (глава, лобања, врат, ребра, труп, кичма)
 • М90.19 - периоститис са недефинисаном локализацијом

Узроци периоститиса

Узроци периоститиса су следећи:

 1. Разне врсте трауме - модрице, дислокације, преломи костију, руптуре и истезање тетива, ране.
 2. Упала близих ткива - као резултат запаљеног фокуса поред периостеума, периоститис постаје заражен.
 3. Токсично - то је узрок, што је ефекат токсина на ткиво периостеума. Неке врсте обичних болести могу изазвати појаву токсина у телу пацијента и њихов пенетрацију у периостеум. Токсини долазе из оболелог органа у циркулаторни и лимфни систем и уз њихову помоћ се преносе кроз тело.
 4. Посебно - упале периостеума долази као резултат одређених болести, на пример, туберкулозе, сифилиса, актиномикозе и тако даље.
 5. Реуматски или алергични - реакција периостеумског ткива на алергене које су продрле у њега.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Патогенеза периоститиса

Патогенеза периоститиса, односно механизма његовог изгледа и курса, је неколико врста.

 1. Трауматски периоститис - појављује се као последица свих могућих повреда костију које утичу на периостеум. Трауматски периоститис се може манифестовати у акутном облику, а затим, ако третман није на времену, идите у хроничну форму.
 2. Инфламаторни периоститис је врста периоститиса који се јавља као резултат запаљења других ткива у близини. На примјер, ова врста периоститиса се примећује код остеомиелитиса.
 3. Токсични периоститис - који проистичу из изложености периостеуму токсина који улазе у крв или лимфни ток из других лезија. Ова врста периоститиса се јавља са неким честим болестима тела.
 4. Реуматски или алергијски периоститис - настају као последица алергијских реакција тела на одређене факторе.
 5. Специфични периоститис - изазван одређеним болестима, као што су туберкулоза, актиномикоза и тако даље.

Симптоми периоститиса

Симптоми периоститиса зависе од типа периоститиса. Размотрите реакцију тела асептичним и гнојним периоститисом.

Симптоми асептичног периоститиса су изражени у следећем:

 1. Акутни асептични периоститис карактерише појава отока, што је слабо ограничено. Када осећате да оток има јаке болне осећања. Ово повећава локалну температуру у погођеном подручју. Када се овај облик периоститис појави на удовима, може се примјетити храпавост пратећег типа, односно кршење функције подршке.
 2. Влакни периоститис карактерише ограничен облик отока. Истовремено, има густу конзистенцију и скоро није болан или уопште не доноси болне осећања. Локална температура на погођеном подручју остаје непромењена. А кожа покрива преко лезије мобилност.
 3. Оссифиинг периоститис се манифестује у отоку, који има оштро ограничене контуре. Његова конзистенција је чврста, понекад са неуједначеном површином.

Болне сензације се не појављују, али локална температура остаје нормална.

Са свим врстама асептичног периоститиса, општа реакција тела на појаву болести је одсутна.

Са гнојним периоститисом, постоји различита реакција организма. Манифестације гнојног периоститиса карактеришу снажни локални поремећаји и промене стања целог организма. Постоји повећање телесне температуре, пулс и дисање пацијента постају све чешћи, апетит нестаје, слабост, умор и опште депресивно стање.

Оток је веома болан, врућ, постоји повећана напетост у ткивима запаљеног подручја. Могућа едема меког ткива на месту упале периостеума.

Јавс периостеум

Периоститис вилице је запаљен процес који се јавља у алвеоларном процесу горње вилице или алвеоларном делу доње вилице. Периоститис вилице долази од болесних зуба: нездрављеног или неидентификованог периодонтитиса или пулпитиса. Понекад запаљен процес почиње због инфекције других болесних органа са крвним или лимфним протоком. Ако третман не дође на време, онда периоститис изазива појаву фистуле (или флукса) на гуми. Пурулентно упале могу се ширити од периостеума до ткива која окружују лезију, што доводи до апсцеса или флегмона.

Зупци зубе

Периостеум зуба је врста периоститиса, у којем постоји запаљен процес зубних ткива, који се у свакодневном животу назива флуксом. Ова болест се јавља, углавном због необрађеног зубе. Као резултат, инфекција продире у зуб, изазивајући изглед периоститиса.

Периоститис зуба је праћен јаким непријатним симптомима, од којих је главна моћна нетолерантна зубобоља. Могуће је и појављивање локалне или опште температуре тела, мрзлица и слабости.

Перидостит костију

Периоститис костију или остеопериоститис је запаљење коштаног ткива узрокованих инфламаторним процесима у периостеуму. Пошто су периостеум и коштана ткива међусобно међусобно, лезија се проширује.

Узроци остеопериоститиса могу бити патогени микроорганизми. Болести инфективне природе су један од узрока периоститиса кости. Ти изазивају остеопериоститис укључују: остеомиелитис, коштану туберкулозу, сифилис и друге болести.

Периоститис периостеум

Ова запаљенска болест периостеума, која је узрокована различитим повредама или инфекцијама, представља одређени део периостеума.

Узроци периоститиса периостеума могу бити различите модрице, спрјечавање и лигаментне руптуре, преломи костију, чији је последица запаљење периостеума.

Такође, упала периостеума може бити заразна по природи, на примјер, ако улази у патолошку микрофлору у повријеђеном подручју. Такође, различите заразне болести могу допринијети појављивању периоститиса, када патогене кроз ток крви или лимфе улазе у периостеум из фокуса упале.

Периостит стопала

Ово је лезија периостеума костију ногу запаљенске природе. Обично се јављају због различитих повреда ногу - повреда меког ткива, спраина, прелома костију, дислокација зглоба и тако даље. Разне повреде су узроковане механичким оштећењима периостеума костију ноге, а затим и упале.

Тибија је најприкладнија периостеасису. Ова кост је највише погођена повредама спортиста и војника у раном периоду службе. Трчање на тврдом тлу, пређени терен и тако даље може повредити тибију и периостеум. Као последица тога, могућа је појава акутних или хроничних облика асептичног периоститиса.

На самом почетку болести, на задњој површини прве трећине шиљака појављује се благи оток, који када се осећа узрокује болне осећања у ногу. На почетку појаве болести, никакве промене у кости не могу се открити помоћу рентгенског прегледа. Али након двадесет или тридесет дана на сликама, можете видјети мале печате на унутрашњој страни тибије.

Периостеум тибије

Инфламаторни процес који се појавио у периоду шиљака. Лезија се појављује у спољашњим или унутрашњим слојевима периостеума, а затим се шири на сва ткива периостеума.

Узроци периоститиса шиљака су:

 • повреде - модрице, преломи костију, истезање тетива;
 • биомеханички проблеми, најчешће прекомерни пронаци;
 • грешке у обуци и прекомерно радно оптерећење;
 • неисправно одабране ципеле;
 • храпавост површине, која се користи за обуку, обично у раду.

Први симптоми периоститиса периостеума шљака су појава отока. Инфузионе инфузије могу бити праћене болним сензацијама у лезији и повећањем телесне температуре.

Периоститис коленског зглоба

Инфламаторни процеси у периостеуму костију који стварају колени зглоб. Ово је због повреде врећице за спајање, истезања и руптуре лигамената зглоба. Упала периосте доводи до појаве отока на кости, што је болно на палпацији. Појављује се едем најближег ткива, што отежава кретање у зглобу.

Обично се периоститис коленског зглоба развија у хроничну форму, што изазива обликовање различитих растова и печата на кости која омета кретање. Такође, периоститис коленског зглоба најчешће прати манифестације остеопериоститиса костију који формирају овај зглоб.

Периостит се зауставља

Пораз периостеума костију нога је запаљен. Најчешћи узроци периоститиса су трауме (модрице, дислокације, руптуре спрата и лигамента). Константна оптерећења такође се односе на узроке периоститиса стопала - као резултат константне иритације периостеума и микротраума, долази до инфламаторних процеса и промена у ткивима периостеума.

Упала покоснице ногом у пратњи следећих симптома - јак бол када оптерећење на нози, мека ткива едем, задебљање костију у стопалу, што може бити болно или безболно под палпацији.

Периоститис метатарзалне кости

То је запаљен процес у периостеуму једног метатарсалног (метакарпалног) или неколико метатарзалних (метакарпалних) костију. Типично, периоститис метатарзалне кости је последица трауме (трауматског периоститиса) или константног оптерећења на метатарзалним костима (оптерећење периоститиса).

Постеростити метатарзалних костију такође се јављају као компликације у уздужној равни. Или жене које стално носе високе пете.

Главни симптоми периоститиса метатарзалне кости су појава оштрих болова, нарочито када се учита пешице или пешице; отицање стопала; појављивање печата при палпацији метатарзалних костију.

Периоститис нос

Инфламаторни процеси који се формирају у периостеуму костију назалних синуса. Најчешће је појава таквог периоститиса повезана са претходним повредама. На пример, прелом костију нос може касније довести до упале периостеума. Такође, запаљенски процеси који се јављају у назалним синусима и другим деловима назофаринкса могу изазвати упалу периостеума.

Симптоми периоститиса носа су промена њеног облика, појаве болних сензација које се појачавају приликом палпације носа.

Када се дијагностикује периоститис, важно је утврдити насталу повреду или трајне повреде, на примјер, код боксерских спортиста.

Периоститис ока за очи

То су запаљиви процеси у периостеуму орбите. Обично се појављује периоститис орбите заједно са упале кости и назива се остероститис.

Постоји периоститис орбита у различитим деловима. Обично је серозно или гнојно, понекад са појавом апсцеса.

Узрок болести могу бити патогени микроорганизми - стрептококи, стафилококи, у ријетим случајевима - микробактерије туберкулозе и спироцхаета.

Најчешће, периоститис се појављује као компликација у упаљењу назалних синуса и када се фурунцлес појављују на шифри. Понекад периоститис изазива заразне болести - тонзилитис, грип, шкрлатну грозницу, малигоре и тако даље. Међу узроцима периоститиса орбите могу бити и зубни каријес, дакриоциститис и траума на периостеуму орбите.

Изгледи периоститиса у овом случају су следећи: оток на предњем дијелу орбите, који је болан када се притисне; едематозна кожа у овој области, која има вишу температуру од суседних; едем слузног ткива очних капака; коњунктивитис.

Болест може бити акутна - развити у року од два или три дана. Можда спора манифестација болести, неколико седмица.

Периостит орбита

Друго име је периоститис орбите. Постоје два облика периоститиса орбите:

 • Једноставно или гадно.
 • Пурулент.

Једноставан периоститис орбите се јавља као резултат акутне упале назалних синуса, што је последица преноса грипа, црне грознице и других заразних болести. Овај процес је реверзибилан и појављује се хиперемија и инфузија сероских ћелија периостеума. Спољно изгледа као благо отицање периостеума. Под повољним условима за развој периоститиса, везивни калус је локализован на периостеуму на орбиталној кости. Затим постоји фузија периостеума са костима, односно формирање влакнастих кукуруза.

Пурулент периоститис је последица само периоститиса или је изазвана постојећим дубоким каријесом костног зида подређене шупљине. Пурулент периоститис се манифестује формирањем гнезда из серосоцелуларне инфилтрације периостеума. У почетку, ове манифестације се појављују на унутрашњој површини периостеума, која је повезана са костом. Касније се гној који се накупља између периостеума и кости почиње прожимати унутрашњи слој периостеума, који пада са кости и појављује се на датом месту апсцес.

Периоститис код деце

Периоститис код деце је манифестација запаљенских процеса у периостеуму чељусти. Природа болести може бити одонтогена или трауматична. Одонтогена природа периоститиса повезана је са болестима зуба, када инфекција улази у периостеум из упалног пародонтијума. Трауматски периоститис се јавља због повреда вилице.

По природи тока болести, периоститис код деце може бити акутан и хроничан. Акутни периоститис, пак, подијељен је у гнојни и серозни. Хронични периоститис код деце је реткост, обично у детињству постоји акутни периоститис.

Класификација периоститиса

Класификација периоститиса може бити од неколико врста.

Постоји неколико типова периоститиса, који зависе од природе запаљенских процеса и узрока њиховог појаве. Прва група периоститиса је ексудативна, укључујући сероус, сероус-фибриноус, фибриноус анд пурулент периоститис. Друга група периоститиса је пролиферативна, укључујући фибротски и оссифиинг периоститис. Ексудативни периоститис, обично, има акутни и брзи ток, а пролиферативни увек има хроничну природу.

 1. Једноставно.
 2. Оссифиинг.
 3. Пурулент.
 4. Сероус албуминоус.
 5. Фиброзниј.
 6. Туберкулозни периоститис - карактерише изглед унутрашњег слоја периоститиса гранулираног оштећеног ткива. Затим се ово ткиво модификује у цурд некротичне манифестације или је подложно суппуративном топљењу, због чега се периостеум уништава. Обично се ова врста периоститис појављује на ребрима и костима лица.
 7. Сифилитет - лезија периостеума, која се јавља због сифилиса, која може бити урођена или стечена. Сифилични периоститис се дешава у два облика - оссифиинг и гумми. Оссификујући облик карактерише појављивање хипериостозе (сифилични чворови на периостеуму). Хуммус периоститис изазива појаву на костима гума - еластично равно загушење.

Према трајању курса разликују се два облика периоститиса:

 1. Акутна (субакутна).
 2. Хронично.

Због укључивања у запаљенске процесе микроорганизама који су настали, постоје периоститис:

 1. Асептични - појављују се као резултат затворених повреда костију на местима која нису заштићена меким ткивима.
 2. Пурулент - резултат су уласка у периостеум различитих инфекција.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Акутни периоститис

Акутни периоститис је врста периоститиса, у којој се ток болести манифестује у акутној форми са гнојним инфламаторним процесима. Појава акутног периоститиса је последица пенетрације патогене микрофлоре у периостеум.

Први знаци акутног периоститиса - појављивање отока на периостеуму и едем меких ткива. Појава ових симптома праћена је болним сензацијама у отицању, што се брзо повећава у величини. Након тога, оток се претвара у гнојно упалу, чије се то одликују повећањем телесне температуре на 38 - 39 степени.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Хронични периоститис

Ово је дуг и спор инфламаторни процес периостеума кости. Хронични периоститис карактерише појава згушњавања на кости, што не доводи до болних сензација.

У рентгенској студији утврђено је да се хронични периоститис манифестује у лезијама које имају јасна ограничења. У овом случају су примећене патолошке промене у коштаном ткиву умјерене тежине и појаву тешке хиперплазије у периостеуму.

Развој хроничних облика периоститиса је последица нездрављеног акутног периоститиса, који је претворен у хроничну болест. Постоје случајеви када хронични периоститис не пролази кроз акутну фазу, али се одмах претвара у спору, дуготрајну болест.

Такође, појава хроничних пародонтопатије може допринети инфламаторна болест појединих заразних природе (туберкулоза, сифилис, остеомијелитис, итд) што је довело до компликација, као што појаве хроничних облика упала покоснице.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Једноставан периоститис

Акутне инфламације асептиц природе, у којима постоји повећана доток крви у захваћеном делу периоста (хиперемијом), и благог задебљање периостеума и његово накупљање у ткивима течности која није својствено њему (инфилтрација).

Пурулент периоститис

Најчешћи облик периоститиса. Појављује се као резултат повреде периостеума и појављивања инфекције у њему, најчешће из сусједних органа. На пример, гнојни периоститис вилице произилази из каријеса зуба, када се запаљење преноси са костију у периостеум. Понекад ова врста периоститиса произлази из хематогеног начина, на пример, са побожношћу. Пурулент периоститис увек прати манифестацију акутног гнојног остеомиелитиса. Понекад се дешава да се извор инфекције не може открити.

Гнојни периоститис почиње са акутним стањем. Појављује се хиперемија периостеума, у којем се формира ексудат - течност засићена протеином и крвним елементима. Постоји висока телесна температура, око 38 - 39 степени, мрзлица. У погођеном подручју осети се задебљање, што је болно када се притисне. После овога постоји гнојна инфилтрација периостеума, због чега се лако отари од кости. Унутрашњи слој периостеума постаје слободан и испуњен гњом, који се затим акумулира између периостеума и кости, формирајући апсцес.

Са гнојним периоститисом, може се десити запаљење меких ткива и коже пацијента повезаних са периостеумом.

Сероус периоститис

Сероус (албуминоус, слими) периоститис оццурс афтер а вариети оф ињуриес. На повријеђеном дијелу периостеума постоји оток заједно са болним осјећајима у њему. На почетку болести, телесна температура се повећава, а затим нормализује. Ако се у запаљеном подручју примећује запаљен процес, то може довести до смањења његове мобилности. У првој фази серозног периоститиса, оток има густу конзистенцију, али затим омекшава и може постати течност.

Постоје субакуте и хроничне форме серозног периоститиса. У сваком од ових случајева, упала периостеума доводи до стварања ексудата, који се локализује под периостеумом у врећи слична цисти или самој периостеуму. Има изглед сероус-мукозне вискозне течности. Садржи албуме, као и инцлусионс оф фибрин флакес, гнојива и ћелије у стању гојазности, еритроците. Понекад течност садржи пигменте и масне капи. Ексудат је у љусци гранулираног тканине смеђе-црвене боје, а на врху је покривен густом шкољком. Количина ексудата може да достигне два литра.

Ако се ексудат акумулира на вањској површини периостеума, може изазвати отицање меких ткива које се појављују у њиховом отицању. Ексудат, који се налази под периостеумом, провоцира одвој од кости. Ово доводи до чињенице да је кост гола и да се јавља некроза, када се шупљине појављују у кости, испуњене гранулираним ткивом и микроорганизмима са ослабљеном вируленцијом.

Фиброзниј перенистит

Влакни периоститис има хронични облик перколације и дуготрајан процес повреде. Развија се током много година и одликује се појавом корпускуларног фиброзног згушњавања периостеума, који је снажно повезан са костима. Ако су влакнасти наноси значајни, то може довести до уништења површине костију или појављивања нових формација на њој.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Линеарни периоститис

Ово је конфигурација периоститиса, која се открива на рентгенској студији. Линеарни периоститис на рендгенској слици изгледа као једна линија, смештена дуж кости. Постоји линеарна затамњења у облику траке (оссифицатион) дуж ивице кости. Овај облик периоститиса примећен је у запаљеном процесу, који се развија полако и постепено. На примјер, линеарни периоститис се примећује код сифилиса, који се десио рано, у детињству или у почетној фази запаљења костију (остеомелитис).

Код акутног периоститиса, тамно линеарно затамњење је одвојено од њега помоћу светлосног крила. Може бити ексудат, остеоидно или туморско ткиво. Такви приказује на к-зрака карактеристиком акутне инфламаторне упала покоснице - акутне пародонтопатије, погоршање хроничне остеомијелитисом, у почетној фази настанка периостеума или калуса на малигног тумора.

Са даљим запажањима, светла трака може постати шира, а тамнији може нестати у потпуности. Такве манифестације су карактеристичне за хиперостозу, када се формације у периосте спајају са кортикалним слојем кости.

Оссифиинг периоститис

Због једноставног периостеума због сталне иритације периостеума и хроничног облика ове болести. Карактерише се депозицијом соли калцијума у периостеуму и формирању костију из унутрашњег слоја периостеума. Ова врста периоститиса може се наставити самостално или бити праћена упалом околних ткива.

Ретромоларни периоститис

Болест која је узрокована акутним перикоронитисом. Са прогресијом ове болести упале периостеума долази у ретро-моларном подручју.

У будућности, под периостеумом се јавља апсцес, дуж ивица којих постоји запаљење меких ткива. Трпи регион крилоцхелиустнои пута, предњи палатални Схацкле, меко непце, предња ивица гранама вилице, слузнице савије преко спољашњег косој линији у шестог - осам зуба. Можда има бол у грлу.

Неколико дана након појављивања апсцеса од запаљене љуске око осмог зуба почиње да се појављује гној. Понекад се апсцес на овом подручју не отвара, већ се шири дуж спољашње косе линије до нивоа премолара и формира фистулу у овој области. Понекад се апсцес може отворити и у максилофацијалном жлебу такође у облику формирања фистуле.

Акутна фаза ретро-моларног периоститиса прати повећање телесне температуре на 38-38,5 степени, трисмус чељусти, тешкоћа у исхрани хране због тога, појављивања слабости. Акутни облик периоститиса, ако се не третира, мења се у хроничну фазу, што је праћено развојем акутног кортикалног остеомиелитиса вилице.

Одоногенниј перенозит

Одонтогени периоститис је запаљен процес у вилицама, који се манифестује у упале периостеума вилица. Постоји одонтогени периоститис због пенетрације инфекције од упаљених ткива зуба у периостеум вилице. Такве лезије настају због неких болести зуба - каријеса, пулпитиса и пародонтитиса. Инфламаторни процес први пут продире из оболелог зуба у кост која га окружује, а затим на периостеум који покрива коштано ткиво.

Одонтогениц упала покоснице понекад настаје услед повећане циркулације крви и лимфе снабдевања целулозе, виличне кости и меких ткива током формирања зуба, и мењају раст кости ерупције и вилице у овом периоду.

Периоститис оптерећења

Ово је запаљен процес периостеума костију, који се редовно повећава. На пример, периоститис пуњења се појављује на костима стопала и ногу ногу, када пацијент дуго стоји на ногама - да стоји, шета или трчи. Овакав периоститис се јавља код спортиста који се баве атлетиком; тегљаци; људи који су по својој врсти активности повезани са константним преносом терета.

Периоститис оптерећења може доћи због повреда, на примјер, са дислокацијама.

Симптоми стресног периоститиса су појава болних сензација са оптерећењем на ногама, појавом едема ногу и појавом запечаћења на костима током палпације.

Трауматски периоститис

Оштећење периостеума (трауматски периоститис) је запаљенско обољење периостеума, што се догодило као последица повреде. Овакав периоститис је најчешћи код спортиста и код људи који стално усавршавају.

Појављује се као резултат модрице меких ткива које покривају кост (то јест, периостеум), када ударе пада на онај део кости који је слабо заштићен од околних мишића.

Трауматски периоститис може бити последица других болести, на пример, туберкулозе, остеомиелитиса, сифилиса, малигних тумора и тако даље. Пошто ове болести доводе до механичког оштећења периостеума, долази до асептичног инфламаторног процеса.

Трауматски периоститис има два облика перфорације - акутни и хронични.

Клиничка слика у акутном облику болести је врло слична манифестацијама са модрицама. На мјесту повреде формира се модрица и оток, што је болно када се притисне. Можда изгледа отицање оближњег ткива, као и наставак очувања бола. Приликом испитивања пацијента на кости осећа се густо задебљање. Овакав периоститис је најчешћи за повреде тибије.

Хронични облик трауматског периоститиса се манифестује у згушњавању кортикалног слоја кости. Такође је могуће формирање остеофита (израстања на маргиналном коштаном ткиву) и синостоза (фузија најближих костију).

Посттрауматски периоститис

Ово је облик периоститиса који се јавља као последица трауме након повреде кости. Такође, након прелома, спрјечавања и других повреда, могу се појавити симптоми посттрауматског периоститиса.

У овом случају се појављује асептични инфламаторни процес у периостеуму, који може довести до акутних манифестација периоститиса или се развити у хроничну форму. Манифестације посттрауматског периоститиса су сличне претходно описаним симптомима трауматског периоститиса.

Компликације периоститиса

Компликације гнојног периоститиса су прилично тешке. Ако не узимате времена да је третирате на време, то може довести до инфламаторних процеса и уништавања оближњих ткива и органа, као и целог организма.

Гнојни периоститис може изазвати појаву болести као што су:

 1. Остеомијелитис је запаљен процес гнојне природе, што доводи до некрозе свих ткива кости, коштане сржи и окружења меког ткива.
 2. Мехко ткиво флегмона, које се налази поред погођене кости. Ова болест карактерише гнојна инфекција и запаљење ћелија и нема јасно дефинисане границе.
 3. Абцење меког ткива је густо запаљење које има јасну локализацију и границе.
 4. Медијастинитис је упала медијума, која је акутне природе, која је повезана са пенетрацијом инфекције.
 5. Сепса је опште озбиљно стање тела, које је узроковано уласком животињских патогена и њихових токсина у крв и ткива пацијента.

Акутни периоститис може се одвијати у хроничном облику ако се лечење не изврши или ако су се десиле грешке током медицинских процедура.

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45], [46]

Дијагноза периоститиса

Дијагноза периоститиса варира у зависности од врсте и облика перколације.

У акутном периоститису, ефикасан је преглед и испитивање пацијента. Важан аспект дијагнозе је резултат генералног теста крви. Рентгенски преглед у овом случају је неефикасан. Са периоститисом носа користи се риноскопија.

У хроничном периоститису користе се рендгенски зраци. Помоћу рентгенске фотографије могуће је идентификовати локализацију лезије, његов облик и границе, димензије, али и природу слојева. Слика помаже у одређивању степена упале у кортикалном слоју кости и околних ткива, као и степену некротичних промјена у коштаном ткиву.

Периоститис може бити различитих облика - иглица, линеарна, чврста, фимбрирана, четкана, слојевита и друга. Сваки од ових облика одговара одређеној врсти периоститиса и компликација које узрокује, као и пратеће болести, на пример, малигни тумор.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52]

Диференцијална дијагностика

Диференцијална дијагноза периоститиса се користи за утврђивање тачне дијагнозе када постоје симптоми неколико сличних болести.

У акутни гнојни упала покоснице и треба разликовати од акутног пародонтопатије, остеомијелитис, апсцеси и флегмоне, које су узроковане другим разлозима, гнојних обољења чворова - лимфаденитис, гнојни болести пљувачних жлезда и тако даље.

Код хроничног, асептичног и специфичног периоститиса, врши се рентгенски преглед. У овом случају, неопходно је идентификовати задебљање и раст на костима, некротичним променама и туморима коштаног ткива који су последице периоститиса.

Диференцијална дијагноза хроничног периоститиса се врши истовремено са откривањем остеомиелитиса и малигних тумора помоћу рентгенског прегледа. На врхунцу болести, рентгенски преглед има веома добру валидност. Са слабљењем запаљеног процеса и њеним преласком у спору стадијум, слојеви на кости почињу да се губе и добијају мање изражену стратификацију. Лезије у кости такође постају густе, што отежава дијагнозу присуства хроничног периоститиса.

Ако рендгенски преглед има потешкоћа са дијагнозом, онда се у овом случају прибегавају биопсији.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57]

Шта треба испитати?

Кога треба контактирати?

Лечење периоститиса

Лечење периоститиса је благовремено откривање симптома болести, као и следеће мере.

Са трауматичном формом периоститиса у почетној фази, најефикаснија мјера ће бити одмор. Коришћене комаде са ледом, физиотерапија - УХФ, електрофореза, озокерите апликације, ултраљубичасто зрачење. Антибиотици се прописују само у случају сумње на инфекцију лезије.

Асептични периоститис се третира употребом физиотерапије. Прво се примјењују примјене трајних магнета, што смањује количину ексудата. У другој фази, ласерска терапија или СТП се користи за растварање згушњавања и враћање структуре периостеума.

Код гнојног периоститиса, односно настанка инфекције, врши се операција, током које се периостеум раздваја и гној се извлачи споља.

Акутни облик периоститиса захтева не само употребу операције у облику хируршке интервенције, већ и постављање антибиотика, лекова који уклањају интоксикацију, ресторативне лекове и физиотерапијске процедуре.

Код хроничног периоститиса поставите курс лекова опште јачање природе, као и антибиотике. У лечењу овог облика болести је приказан физиотерапију, који промовише ресорпцију патолошки згушњавање и таложења на костима - парафин, ласерска терапија, јонтофорезом употребом пет процената калијум јодида.

Више информација о лечењу

Превентивно одржавање периоститиса

Спречавање периоститиса је благовремени третман узрока који могу довести до појаве болести.

На пример, периоститис зуба или вилице може се спријечити благовременим лијечењем зубних каријеса, пулпитиса и пародонтитиса. Да бисте то урадили, потребно је да посетите зубара у превентивне сврхе свака три месеца. А ако сазнате симптоме зубне болести, одмах се побрините за њихов третман.

Асептични периоститис, који је узрокован другим болестима - туберкулозом, сифилисом, остеомиелитисом и тако даље, може се спријечити благовременим лијечењем основне болести. Неопходно је правовремене курсеве лијечења лијекова и физиотерапије. И такође периодично пролази дијагноза, која може открити појаву периоститиса у најранијој фази.

Трауматски и посттрауматски периоститис може се спречити одмах започетом терапијом периостеумских повреда ткива - физиотерапеутским и медицинским процедурама које прописује лекар. У овом случају, правовремени третман трауме је главни начин да се спречи периоститис.

Са хроничним периоститисом, који се јављају непримећени, без изразитих симптома, неопходно је, пре свега, елиминирати хроничне инфламаторне процесе. То може бити инфламаторна обољења различитих унутрашњих органа и система, којима се мора подвргнути правовремену терапију.

Прогноза периоститиса

Прогноза опоравка од периоститиса зависи од облика и типа болести, као и правовременог третмана.

Повољне прогнозе се тичу трауматског и акутног периоститиса. Ако се лечење обезбеди благовремено, стање болесника се побољшава, а потом долази до потпуног опоравка.

У гнојном периоститису у напредним случајевима, ако лечење није благовремено, могуће је предвидети неповољну прогнозу тока болести. У овом случају се појављују компликације - појављује се упала свих коштаних ткива и сепса.

Специфични периоститис изазван различитим болестима, има хроничну форму. Прогноза опоравка од хроничног специфичног периоститиса зависи од успјеха лијечења основне болести.

Периоститис је прилика подмукла болест, која доводи до озбиљних последица по организам пацијента и његовог костног система. Због тога не бисте се оклевали са лечењем периоститиса, чак и са минималном вероватношћу упале периостеума.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.