^

Здравље

A
A
A

Ултразвук костију

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Студије структуре костију користећи ултразвук (ултразвук) је немогуће. Међутим, ултразвучна метода се може користити за процену површине костног и кортикативног слоја. Преглед површина костију врши се са реуматоидним артритисом, траумом, различитим инфекцијама. Едге ерозија и синовијална улцерација најбоље се откривају ултразвучним прегледом.

Методе ултразвука костију.

Уздужне и попречне скенирање треба извршити вертикално на површину костију. Начин ткивних хармоника помаже да се јасније визуализују контуре структура костију, идентификују фрагменти костију, избочине и депресије. Режим панорамског скенирања вам омогућава да у великој мјери прикажете структуре костију. Подаци о слици лакше се тумаче за клиничаре, могуће је добити одјељења упоредиве са МРИ-ом и, поред тога, постоји могућност симултане процјене мишића и тетива.

Ехокардиограм кости је нормалан.

Коштане структуре одражавају ултразвучни зрак, тако да само површина кости добија мапирање, што изгледа као сјајна хиперехогена линија. Визуализација периостеума је могућа само са својим патолошким променама.

Патологија кости и периостеума.

Прекиди. Мала прелома или пукотине такође се могу открити ултразвуком. Зона прелома изгледа као дисконтинуитет контура површине костију. Код ултразвучне ангиографије у подручју насталог коштаног ткива се види хиперваскуларизација. Помоћу ултразвука може се пратити консолидација фрактуре. Две недеље након прелома формира се гранулацијско ткиво са васкуларном реакцијом. Затим на овом месту формира се влакно ткиво са хиперхомејским подручјима. Димензије хиперехогене зоне постепено повећавају, акустична сенка се интензивира. Одсуство хиперваскуларизације у зони фрактуре, хипоехоичног ткива у зони фрактуре, течност - знаци слабе фузије прелома. То може довести до формирања лажног зглоба.

Дегенеративне промене. Дегенеративне промене карактеришу промјене у коштаном ткиву. У овом случају, зглобна површина кости постаје неравномјерна, због појаве граничних костних раста на њој.

Лажни зглобови. Формирана након неправилно спојених фрактура костију. Лажни кукова забележене су после остеосинтетска затворених прелома фемура дијафизе, уколико је операција компликована Суппуратион, остемиелитом уколико су уклоњени или заплењеном костију, што доводи до коштаног дефекта. Изгледају као прекид контуре дуж костију уз присуство неравних контура и дисталну акустичну нијансу.

Ерозије код остеомиелитиса. Код остеомиелитиса, садржај течности може се открити у периостеалном региону у облику хипоехоичне траке на површини кортикалне кости. Код хроничног остеомиелитиса, реакција из периостеума је дефинисана као згушњавање периостеалне плоче.

Протезе. Ултразвучни преглед након протетике са металним структурама је водећи у идентификацији периартикуларних компликација услед чињенице да је МРИ немогуће за већину ових пацијената.

За акутне компликације након протетике, приписује се хематоми. Главне компликације - које се јављају у дуготрајном периоду протетике - су инфекција и отпуштање зглоба. Код ултразвука, специфичан знак инфекције је појављивање течности око вештачког зглоба. Још један знак је истезање псеудоцапсуле зглоба.

Тумори. Радиографија, ЦТ, МРИ и сцинтиграфија костију скелета су технике које се широко користе за дијагнозу и постављање тумора костију и хрскавог ткива. Радиографија се користи за примарно предвиђање хистолошког облика тумора (формирање костију, кортигагинозе итд.). Заузврат, ЦТ се најчешће користи за дијагнозирање тумора које се не могу открити радиографијом. МРИ је метод избора за постављање саркома, лимфома и бенигних лезија које карактерише брз раст. У неким бенигни, у пратњи отицање меких ткива, као што су остеобластома, остеоид остеом, еозинофллни гранулома и хондробластомима, због сложености евалуације слике промена тешким. Према томе, МРИ подаци би требало да буду допуњени ултразвуком. За туморску лезију различитих структура мишићно-скелетног система присутна је компонента меког ткива, што је јасно видљиво на ултразвуку као додатна формација "плус ткива"; Утврђено је и кршење интегритета структуре костију и присуство великог броја додатних туморских посуда.

Остеогени сарком. Остеогени сарком је један од најмалигнијих тумора примарних костију. Учесталост овог тумора међу примарним туморима скелета достиже 85%. Болест ће више утицати на децу и младе људе. Клинички се манифестује болом, што се повећава са растом тумора. Брзо повећавајући и ограничавајући покретљивост у зглобу. Првенствено погођени су метафизни делови дугих тубуларних костију (углавном стомачних и болебибертсовои). Радиолошки, тумор се манифестује присуством "врха" на граници спољњег дефекта слоја кортикалне кости и екстостепена компонента тумора у облику остеофита. Симптом "игле спикула" карактерише ширење тумора изван кости. Када ултразвук тумор показује локално задебљање кортикалне кости са оштећеним слоја и присуства хиперецхоиц инклузије у централним деловима тумора са наглашеним дисталног акустичном ефекта. На периферији формирања, обично се детектују деформисани судови за туморе.

Цхондросарцома. Учесталост хондросаркома међу примарним малигним туморима костију је до 16% и рангира се друга по фреквенцији после остеосаркома. Болести су чешће у доби од 40-50 година. Најчешћа локализација су карличне кости, ребра, стернум, шапула, проксимална фемура. Клинички се манифестује умереним болом са значајном величином тумора. Они се разликују у спору расту. Радиографски тешко дијагнозирати у раним фазама, касније се откривено због калцификације у централним деловима тумора.

Када се ултразвук дефинише као велика формација са брдовитим контурама, смањена ехогеност, са микрокалцинатима у централним одељцима и храњење деформисаних туморских посуда. Хондрија хирургија је хируршка.

Фибросарцома. Учесталост фибросаркома је до 6%. Старост пацијената варира од 20 до 40 година. Скоро четвртина свих тумора налази се у дисталној метафизи фемур-а, мање чешће у проксималном дијелу лумбалне кости.

Клинички се манифестује неусаглашеним болом мале интензитета. По правилу, тумор је болан на палпацији, непристрасан у односу на кост, неравен. Рентген се карактерише присуством фокусираног ексцентричног фокуса са нејасним контурама, одсуством зоне склерозе и кварцних депозита. Понекад постоји периостална реакција. Ултразвучне карактеристике су сличне хондросаркоми.

Због великог обима тумора, препоручљиво је да користите панорамски режим скенирања да бисте прецизније проценили његову локализацију и однос са основним структурама.

За разлику од малигних бенигних тумора, постоје јасни, прилично равне контуре, интегритет кортикалног слоја кости и организовани карактер судова. Најтипичнији бенигних тумора укључују остеома, остеоидни остеом, остеобласта, хондром, хондробластом, хондромиксоиднуиу фиброми, остеобластокластому, десмоид фиброме ет ал.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.