^

Здравље

Повреде и тровања

Прелом кука код старијих особа

Од посебне опасности је прелом врата фемура код старијих особа. Ово је повреда о којој треба да буду обавештени сви пацијенти старији од 45-50 година.

Пукотина у кости

Не увек, са повредом, кост се потпуно разбије: могуће је и делимично оштећење, што се дијагностикује као пукотина у кости. 

Тровање зачинима

Спице је смеша за пушење биљних састојака импрегнирана синтетичким адитивима са нарко-психотропним дејством. 

Фиброзна остеодисплазија

Дисплазија костију, Лихтенштајн-Брајцевова болест, фиброзна остеодисплазија су све називи за исту урођену ненаследну патологију, у којој се коштано ткиво замењује фиброзним ткивом. 

Контузија и прелом ларинкса

Иако се ларинкс састоји углавном од хијалинских хрскавица које су причвршћене једна за другу и околне структуре мишићним или фиброзним ткивом, као резултат директне трауме у пределу врата, модрице и прелома ларинкса, тачније, прелома хрскавице ларинкса, може резултирати.

Опоравак након прелома кука

Прелом врата бутне кости је честа повреда која се јавља код старијих особа, јер их изневерава слаб вид, ограничена покретљивост покрета, а понекад и поремећена координација.

Дисецирајући остеохондритис

Међу многим различитим болестима мишићно-скелетног система, остеохондритис диссецанс је релативно ретка, болест која је ограничени облик асептичне некрозе субхондралне коштане плоче. 

Тровање уљима: маслац, биљно, есенцијално

Патогенеза тровања уљем се дели на микробну (токсикоинфекција, токсикоза, мешовита етиологија) и немикробну. У првом случају, патогени микроорганизми, размножавајући се, луче токсине чија акумулација у организму доводи до општег токсичног синдрома

Тровање парадајзом

До тровања парадајзом не долази увек, већ само из одређених разлога. Генерално, парадајз је безбедан за исхрану ако се правилно узгаја, конзервира, складишти у нормалним условима итд.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.