^

Здравље

Ортхопедист-трауматолог

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Ортхопедист-трауматолог - лекар који се бави дијагнозом, лечењем и превенцијом мускулоскелетног система. А такође и патологије, повреде и болести које се јављају у овом систему тела. Да размотримо ко је ортопедски трауматолог, шта је укључено у његове дужности и када је неопходно ићи на његов пријем.

Ортхопедист-трауматолог - професија која комбинује два специјална специјалитета - професију ортопеда и трауматолога. Ортопедист-трауматолог је универзални специјалиста који поседује знање и вештине оба специјалитета. Ортопедистички трауматолог је у сваком амбулантном одељењу, јединици за трауму и болници. Дужност лекара је испитати пацијента, лијечити повреде, изабрати и прописати прави третман, савјетовање и превенцију.

Добар специјалистички ортопедски трауматолог мора да поседује висок интелект, одговорност и пажњу. Лекар треба да поседује знање из области физиологије, анатомије и трауматологије, да зна познавање особина мускулоскелетног система и да савлада основне методе дијагнозе и лечења.

trusted-source[1], [2]

Ко је специјалиста ортопедске трауме?

Ко је специјалиста ортопедске трауме? Ово је доктор који има практичне вештине у лечењу повреда и болести који су повезани са мускулоскелетним системом. Такође, доктор пружа хитну и планирану помоћ са савременим техникама за исправљање дефеката меког ткива удова, фиксирање прелома и лечење зглобова.

Ако пацијент има сломљену ногу, ортопедски трауматолог проучи прелом и одмах направи рентген. Рентген вам омогућава да видите све особине прелома. После тога лекар исправља прелом, даје сломљеним костима право место. Након свих ових процедура, доктор даје гипс, него поправља сломљену кост за најбрже и десне коалесценције и лечења.

До данас, ортопедски трауматолози се лако могу носити са болестима и повредама, које до недавно изгледало безнадежно и апсолутно неизлечиво. Дакле, ортопедски трауматолог може заменити зглобове на које је погођена таква болест као што је артроза. Већина професионалних ортопедских траума лекара су у Америци, Великој Британији и Немачкој.

Када треба да одем до ортопедског трауматолога?

Имате проблеме са ставом или због старог неправилно лома прелома проблема код мишићно-скелетног система, онда вам је потребна медицинска помоћ. Хајде да размотримо, када је потребно обратити се ортопедским трауматологима.

 • Са преломима било које сложености, абнормалном фузијом костију и полио болести.
 • Уз протезе мишића и лигамената, угризи инсеката и животиња који су узроковали деформацију меких ткива.
 • Са тешким или хроничним болом у зглобовима, кичми или екстремитетима.
 • Са различитим деформацијама и патологијама кичме, грудног коша, удова, мишићног и костног система.
 • Са смрзавањем удова, поремећаја васкуларног система, равних ногу.

Који тестови треба да прођете специјалисту ортопедске трауме?

Када посетите било ког доктора, потребно је да предузмете низ тестова, јер то вам омогућава да убрзате процес дијагнозе болести. Хајде да размотримо, које анализе је потребно предати на референцу о ортопедском трауматологу.

 • Општа анализа урина и крви.
 • Анализа крвотворења крви.
 • Анализа времена тромбопластина.
 • Протхромбинско време (РТ) + фибриноген.
 • Протромбинско време (РТ).

Тачну листу тестова који ће се извршити прописаће специјалиста ортопедске трауме. У неким случајевима доктор самостално узима тестове и спроводи своје истраживање.

Које дијагностичке методе користи ортопедски трауматолог?

Сваки лекар има своје методе дијагнозе, који вам омогућавају да идентификујете болест и прописујете прави третман. Погледајмо дијагностичке методе које користи специјалиста ортопедске трауме.

 • Визуелна контрола - омогућава спољним знацима да утврдјују болест.
 • Метода палпације - користи се за деформације и патологије. Овај метод дозвољава лекару да одреди сложеност болести и пронађе разлоге.
 • Рентгенска метода је обавезна за преломе, модрице и спраине. Ортопедском трауматологу даје прилику да визуелно оцени проблем и изабере идеалан третман.
 • Надокнада је метода затворене хируршке интервенције. Приликом коришћења овог метода, лекар коригује патолошке проблеме и деформације рукама. Користи се за закривљење екстремитета, неправилно спајање прелома.

Шта уради ортопедски трауматолог?

Оно што тражи ортопедски трауматолог је питање које интересује многе пацијенте који први пут одлазе код овог доктора. Задаци ортхопедист-трауматолога укључују дијагнозу и лечење повреда, од прелома и дислокација, до тешких повреда које негативно утичу на мишићно-скелетни систем.

Главни задатак ортопедског трауматолога је дијагноза мускулоскелетног система, који обухвата зглобове, тетиве, мишићни систем, кости, лигаменте и живце. Лекар се бави проучавањем стања тела и процеса који се јављају у њему због повреда, механичких, радиоактивних, хемијских, електричних и других повреда.

Које врсте болести третира ортопедски трауматолог?

Ортхопедист-трауматолог - универзални специјалиста који се бави лечењем и дијагнозом мишићно-скелетног система и система костију. Хајде да размотримо које болести третира ортопедски трауматолог.

Ортхопедист-трауматолог се бави лечењем болести као што су:

 • Флат феет.
 • Проблеми са држањем и кичмом.
 • Малигни и бенигни тумори костију.
 • Прекиди (изоловани, затворени и отворени преломи)
 • Загушења и руптуре тетива, оштећења лигамента.
 • Дислокације и сублуксације зглобова.
 • Аномалије, дефекти и деформације развоја костију, хрскавице, зглобова

Савјет доктора ортопеда-трауматолога

Савет лекара ортопеда-трауматолога - ово су стварне препоруке које имају за циљ одржавање здравља. Да размотримо неке препоруке од ортопедског трауматолога.

 • Здрав животни стил и физичка активност - редовна вежба и правилна исхрана помажу у побољшању здравља. Овај савет је релевантан и за одрасле и младе пацијенте.
 • Проведи више времена на свежем ваздуху. Не заборавите да је сунце извор витамина Д. Сунце тонира кожу, чини га прелепим, жутом, повећава имунитет и расположење.
 • Здрава храна и спавање представљају обећање и физичког и менталног здравља. Правилно и редовно јести, довољно спавате и напуштате лоше навике. Ово су главни принципи и савети ортодетског трауматолога.

Ортхопедист-трауматолог - мултифункционални специјалиста који третира повреде, модрице, спраинс и још много тога. Ортхопедист-трауматолог ради са локомоторним системом тела, помаже у суочавању са деформитетима и патологијама костију. Правовремено апеловање лекару вам омогућава да идентификујете проблеме и решите их чак и пре него што узму патолошки карактер.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.