^

Здравље

Инфективне и паразитарне болести

Ентеровирусни менингитис код деце и одраслих

Ентеровируси се сматрају најчешћим узрочником вирусног менингитиса у многим земљама широм света: у неким земљама са високим приходима годишње се пријави 12 до 19 случајева на 100.000 људи.

Људска гранулоцитна анаплазмоза

Анаплазмоза има полиморфне симптоме и карактеристичну сезоналност (углавном пролеће-лето), повезану са периодима природне активности коју преносе крпељи. 

Постмоидни синдром код одраслих и деце

Постцоидни синдром - ова дијагноза поставља многа питања. По правилу, људи мисле: имали су инфекцију, опоравили се и више нема разлога за бригу. Али коронавирус је подмуклији него што су лекари очекивали: способан је дуго подсећати на себе разним патолошким знацима у облику звучног синдрома.

Инфективни еритем

Када су захваћене разне инфекције, на кожи се може појавити жаришно црвенило - заразни еритем, што је знак да је инфекција изазвала реакцију у виду повећаног протока крви у подручје коже.

Врсте стрептодерме: симптоми и посебности различитих облика болести

Стрептодерма је колективни концепт којим лекари означавају различите типове и облике патологије коже узроковане стрептококном инфекцијом. Различити типови стрептодерме имају своје карактеристичне симптоме, карактеристике и услове развоја. 

Узроци и патогенеза стрептодерме

Стрептодерма је болест коју је скоро свако од нас наишао, иако нису сви сумњали у њу. Узроци и патогенеза стрептодерме су у много чему слична етиологији и механизму развоја других заразних болести, али и даље имају своје особине.

Како препознати стрептодерму код одраслих и деце: симптоме и стадијуме болести

Стрептодерма се не може приписати дјечјим болестима, иако је учесталост међу дјецом много већа него међу младима и одраслим особама. Ово је олакшано ширењем патогена у великим групама деце.

Узроци повишења температуре на 38-39,5 код одраслих и деце

Пораст температуре није озбиљан разлог за панику, све док не прелази границу од 39,5-40 степени. Али то је већ алармантан сигнал да размишљамо о стању свог здравља, јер се од нуле овакви пропусти у терморегулацији обично не дешавају.

Последице, компликације и прогнозе високе температуре

Ако температура од 38-38,5 траје 3-5 дана, што указује на активну борбу тела против инфекције, нема ништа лоше у томе, не би требало да журите да је смањите, али је потребна температура која достигне критичне вредности (39-39,5 степени) потребна пуцај одмах.

Тежак свраб током водених козица: шта да радите, како да се ослободите?

Вотла или богиње су вирусна болест која се преноси капљицама у ваздуху. Углавном су то дјеца од шест мјесеци до 7 година, али постоје и случајеви инфекције одраслих.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.