^

Здравље

Инфективне и паразитарне болести

Пнеумококни менингитис: симптоми, дијагноза, лечење

Поред запаљења плућа и плеуре, средњег ува и параназалних синуса, меких ткива и зглобова, пнеумококна инфекција може изазвати инфламаторни процес у можданим овојницама – пнеумококни менингитис.

Менингитис без температуре: симптоми, лечење

У ретким случајевима, менингитис се развија без температуре, што у великој мери отежава дијагнозу и може указивати на поремећаје имунолошког система. 

Ентеровирусни менингитис код деце и одраслих

Ентеровируси се сматрају најчешћим узрочником вирусног менингитиса у многим земљама широм света: у неким земљама са високим приходима годишње се пријави 12 до 19 случајева на 100.000 људи.

Људска гранулоцитна анаплазмоза

Анаплазмоза има полиморфне симптоме и карактеристичну сезоналност (углавном пролеће-лето), повезану са периодима природне активности коју преносе крпељи. 

Постмоидни синдром код одраслих и деце

Постцоидни синдром - ова дијагноза поставља многа питања. По правилу, људи мисле: имали су инфекцију, опоравили се и више нема разлога за бригу. Али коронавирус је подмуклији него што су лекари очекивали: способан је дуго подсећати на себе разним патолошким знацима у облику звучног синдрома.

Инфективни еритем

Када су захваћене разне инфекције, на кожи се може појавити жаришно црвенило - заразни еритем, што је знак да је инфекција изазвала реакцију у виду повећаног протока крви у подручје коже.

Врсте стрептодерме: симптоми и посебности различитих облика болести

Стрептодерма је колективни концепт којим лекари означавају различите типове и облике патологије коже узроковане стрептококном инфекцијом. Различити типови стрептодерме имају своје карактеристичне симптоме, карактеристике и услове развоја. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.