^

Здравље

Болести уха, грла и носа (отоларингологија)

Афонија: функционална, органска, психогена, истинита

Губитак способности изговарања гласа назива се афонија. Истовремено, особа говори само шапатом, без промуклости, пискања, карактеристичних за дисфоничне поремећаје. 

Пареза гласних жица код деце

Пареза гласних жица код новорођенчади може бити узрокована негативним утицајем штетних фактора из мајчиног тела, услед чега се примећују недостаци у развоју нервног система, васкуларне и метаболичке патологије, које доводе до смањења функционалност гласних жица. 

 

Пареза гласних жица: узроци, симптоми, дијагноза

Према студијама, 60% пареса гласних жица повезано је са неоплазмама у гркљану, једњаку или штитној жлезди и хируршким операцијама исте локализације. А на првом месту су операције на штитној жлезди.

Лечење парезе гласних жица

Хируршко лечење билатералне парезе гласних жица предвиђа темељно испитивање пацијента, одређивање обима интервенције и ефикасне могућности лечења, будући да лекар практично нема места за грешке.

Ларингеални грлобоља

Ларингеална ангина може захватити пацијенте било које доби, иако је чешћа код одраслих, обично погађа људе у доби од 18 до 40 година, мада се може јавити и код деце од три године.

Казеозни чепови на крајницима у грлу

Такав симптом као казеозни чепови на тонзилима у грлу, отоларинголози посматрају прилично често - како у запаљенским процесима у фарингексу, тако и у случајевима када нема знакова очигледног запаљења палатинских тонзила.

Хркање у сну код жена, мушкараца и деце

Хркање у сну често је упозорење да требате обратити пажњу на здравствени статус особе која хрче, јер таква карактеристика може бити претеча развоја синдрома опасног по живот

Узроци хркања

Зашто је важно знати праве узроке хркања? Зато што га је могуће решити, јер готово свака трећа особа редовно хрче преко 30, а с времена на време хрче од 45-50%.

Хркање са аденоидима код деце и одраслих

Аденоиди (аденоидна вегетација) су увећани фарингеални или назофарингеални крајник налик наборима, који је део урођеног имунолошког система - лимфоепителног фарингеалног прстена. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.