^
A
A
A

Веза између катаракте и деменције

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

26 January 2022, 09:00

Истраживачи са Медицинског факултета Универзитета у Вашингтону открили су да људи којима је уклоњена катаракта имају мање шансе да добију деменцију, без обзира на њену етиологију. Ако особа настави да живи са замагљеним сочивом, онда се ризик од стечене деменције значајно повећава.

Деменција је изузетно чест синдром који се развија у позадини поремећаја мозга. До данас се патологија сматра неизлечивом. Један од фактора у појављивању упорне прогресивне деменције је кршење визуелне функције - посебно катаракте повезане са узрастом. Научници су открили да благовремено обнављање вида значајно смањује ризик од деменције код старијих људи.

Истраживачи су пажљиво прегледали информације о раном раду на тему менталних промена код одраслих пацијената. Проучаване су историје болести више од три хиљаде пацијената у старосној категорији од 65 година са потврђеном дијагнозом глаукома или замућења сочива. Када је истраживачки пројекат покренут, нико од учесника студије није имао дијагнозу деменције.

Током дуготрајног праћења, више од осам стотина испитаника развило је различите облике деменције. Од тога, седам стотина пацијената је оболело од Алцхајмерове болести . Све у свему, 45% свих пацијената у студији је подвргнуто операцији катаракте.

Даља истраживања су показала да су људи који су имали операцију катаракте имали мањи ризик од развоја деменције било које врсте за око 30% - и ова стопа је остала стабилна најмање десет година.

Који је тачно механизам успостављене везе између деменције и катаракте још увек није познато. Претпоставља се да су пацијенти након отклањања проблема слабог вида имали бољу сензорну активност, што је побољшало и одржало њихове когнитивне способности. На пример, откривено је да операције које нису побољшале вид (као што су интервенције против глаукома) не побољшавају оцене ризика од деменције.

Према другој претпоставци, након операције, обновљена је перцепција гамута плаве боје, која је обично блокирана код катаракте. Ову гаму, према научницима, користе структуре ганглија ретине осетљиве на светлост да регулишу циркадијалне ритмове.

Значење хируршке интервенције је следеће: лекар уклања замућено сочиво, а на његово место поставља вештачко сочиво које у потпуности замењује природни орган. Као резултат тога, пацијент опоравља све визуелне могућности које су изгубљене услед катаракте.

Даља истраживања би требало да буду усмерена на побољшање разумевања везе између интраокуларних промена повезаних са узрастом и функције мозга. Научници морају да развију могуће превентивне и терапијске методе како би спречили, успорили или зауставили развој деменције повезане са узрастом.

Извор информација о студији јаманетворк

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.