^
A
A
A

Лекови који садрже калцијум повећавају ризик од можданог удара

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

26 May 2012, 12:03

Милиони Британаца који пију таблете за повећање снаге костију озбиљно су угрожени. Доктори кажу да је унос калцијума строго мерен и само када је заиста неопходно. Студије су показале да људи који редовно узимају таблете који садрже калцијум повећавају ризик од срчаних обољења за 86%. Они су више него двоструко већи од срчаног удара него они који уопште нису узимали суплементе.

Међутим, научници кажу да нема смисла повећавати унос хране са високим садржајем калцијума. Ово такође повећава ризик од можданог удара. Према професору Сабине Рохманн са Универзитета у Цириху, ако се повећање дијететског узимања калцијума не могу дати значајан терет на кардиоваскуларни систем, унос калцијума таблета треба да се уради само под медицинским надзором.

Поред тога, професор Јан Реед и његов колега Марк Болланд са Универзитета у Ауцкланду на Новом Зеланду тврде да се данашња безбедност таблета калцијума испитује и подвргава пажљивом надзору. "Доктори широм света прописују калцијум за пацијенте на основу тога што је природно и стога сигурно, па зашто не би повећали број костију", кажу.

Научници пишу о претходним студијама, што је довело до разговора о чињеници да због конзумације калцијума постоје болести као што су гојазност, дијабетес и мождани удар. Сада је већ доказано да утиче на артерије тела.

Лекари верују да већина људи не треба да узима калцијум у таблете. Довољно је, на примјер, у млечним производима. Било би добро држати и дијете.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.