^
A
A
A

Хипертензија се може развити удисањем контаминираног ваздуха

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

21 October 2018, 09:00

Удисање контаминираног ваздуха од стране труднице може довести до чињенице да ће у будућности њено дијете имати хипертензију. Према научницима, ова опасност постоји у трећем тромесечју трудноће. Њихове аргументе и сугестије недавно су објавили стручњаци из Америчког удружења за кардиологију.

Главни састав контаминираног ваздуха представљају фино дисперговане ситне честице пречника мање од 2,5 микрона. Такве честице су присутне у издувним гасовима аутомобила, а такође се формирају током сагоревања нафтних деривата, угља и биогорива. Раније су научници већ доказали да фино диспергована смеша продире у циркулаторни систем, чиме узрокује разне поремећаје у људском телу. На примјер, продужено удисање јако загађеног ваздуха, према експертима, повећава ризик од развоја хипертензије код одраслих и дјеце. Осим тога, лоша екологија у целини је фактор који заузима прво место међу разлозима за развој многих болести и преране смрти. Након недавне студије, научници су такође рекли да је дете, које је у мајчиној утроби, такође угрожено: удисање будућне мајке загађеног ваздуха повећава ризик од дјечије хипертензије - у будућности.

Студија је спроведена уз учешће скоро 1.300 мајки и њихова дјеца. Научници су стално пратили индикаторе крвног притиска код деце, од три године до 9 година. Систолни крвни притисак сматра се повишеним ако су међу 10% највиших забележених бројева унутар појединачне старосне групе. Током анализе, стручњаци су скренули пажњу на друге факторе који би могли теоретски утицати на индикаторе крвног притиска - на пример, телесну тежину детета и лоше навике мајке. Утврђено је да код дјеце која су током трудноће жене биле у условима високог загађења ваздуха, више од 60% више има проблема са крвним притиском, за разлику од оних који су живјели у еколошки чистим подручјима. Истовремено, овај ефекат није зависио од тежине дететовог тела. Такође, научници су приметили да на развој хипертензије утиче само инхалирање прљавог ваздуха током трудноће, али не у фази планирања.

Експерти примећују да су примљене информације још једна потврда важности квалитета удахнутог ваздуха. Велики број честица у атмосфери повећава ризик од многих патологија. Штавише, честице су у стању да превладају заштиту плаценте и негативно утичу на развој бебе. Занимљиво је да је ограничена концентрација забележена током експеримента износила 11,8 μг по кубном метру: ова цифра је чак нижа од националног стандарда ЕПА (стандардна гранична концентрација је 12 μг).

Информације су доступне на страницама Америчког удружења за срце.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.