^
A
A
A

Физичко кажњавање мења дечији мозак

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

17 June 2021, 09:00

Физичко кажњавање, чак и у благом облику, има исти штетан утицај на развој мозга деце као и насилно злостављање. То потврђују истраживања која су спровели истраживачи са Универзитета Харвард.

Тренутно постоји много различитих система родитељства. Употреба силе, од лаког ударања до бичевања, сматра се једном од најстаријих казни за радње. Са научне тачке гледишта, такво „васпитање“ има претежно негативан утицај и временом доводи до непоправљивих и озбиљних последица по дете.

Употреба телесног кажњавања од стране одраслих , која деци изазива бол и непријатност, уобичајена је у многим земљама широм света, упркос забрани Конвенције о правима детета. Према статистикама, само у Сједињеним Државама скоро свака друга породица повремено практикује ову врсту „васпитања“. Друштво је амбивалентно по овом питању: неки изражавају изразито негативно мишљење, док други не виде други излаз из ситуације. Научници су сигурни да телесне повреде увек имају штетан утицај на дете, чак и ако се ради о благом облику изложености. Према истраживању, постоји снажна веза између физичког злостављања и развоја анксиозности или депресије, когнитивних проблема, менталних поремећаја током живота, чак и у удаљеним периодима. На нивоу неуронауке, пријављено је да је физичко кажњавање једнако тешко за децу као и екстремни облици насиља.

Научници су проучавали податке о неколико стотина деце узраста од 3 до 11 година која су живела у породицама које не практикују тешке облике насиља. Стручњаци су извршили МРИ скенирање мозга за сву тестирану децу : током поступка деца су замољена да погледају екран са демонстрацијом људи са различитим манифестацијама емоција. Уз помоћ скенера, научници су забележили карактеристике мождане активности деце у време реакције на одређени израз лица глумаца. Деца на која су родитељи примењивали физичке методе образовања показала су појачану реакцију на негативне слике на екрану. Конкретно, манифестована је повећана активност латералног и медијалног префронталног кортекса, укључујући дорзални предњи цингуларни кортекс, дорзомедијални префронтални кортекс, билатерални фронтални пол и леву средњу фронталну гирусу.

Добијене информације указују да физичко кажњавање може преусмерити реакције нервног система у негативан смер, на исти начин на који се то дешава у тежим облицима злостављања.

Стручњаци препоручују напуштање таквих метода излагања како би се избјегли негативни и дугорочни ефекти на дијете. Психолози саветују да се батине замене разговорима који бебу уче да контролише и управља својим понашањем.

Више информација о студији можете пронаћи на страници

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.