Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Рентген ребара

Медицински стручњак за чланак

Онколог, радиолог
, Медицински уредник
Последње прегледано: 23.10.2021

Међу бројним дијагностичким студијама, рендген ребара заузима једно од водећих места по преваленцији. Најчешће се поступак прописује када се сумња на прелом ребра. Ако се открије вишеструка траума, лекар може инсистирати на извођењу обичног рендгенског снимка, што је неопходно да би се добиле објективније и потпуније информације о оштећењу. Обичан рендгенски снимак приказује постојећа оштећења унутрашњих органа и цијелог грудног коша.

Приликом рендгенског снимања ребара визуализује се стање коштаног механизма, а кичма се може делимично видети. Степен јонизујућег зрачења не сматра се опасним по здравље људи, па се рендгенски зраци могу сматрати добром алтернативом ултразвуку,  [1] рачунарској и магнетној резонанцији. [2]

Индикације за процедуру

Скелетни оквир грудног коша поуздана је заштита унутрашњих органа. Рендгенски снимак ребара је, у ствари, исти рендгенски снимак грудног коша, током којег се могу видети не само коштане структуре, већ и срце, плућа, респираторни тракт и кичмени стуб. Током прегледа, лекар може видети оштећење или кршење облика костију, или развој било ког патолошког процеса.

Рентген ребара је неопходан ако специјалиста сумња на присуство таквих болести и стања:

 • трауматске повреде грудног коша;
 • кршење интегритета ребара;
 • туморски процеси у органима грудног коша;
 • страна тела у пределу груди;
 • плућна патологија;
 • туберкулоза костију;
 • поремећено формирање костију, рахитис;
 • болести кичменог стуба;
 • кила дијафрагме.

Рентгенски снимци ребара често се прописују не само као део дијагнозе болести, већ и за проучавање динамике патологије и одређивање тактике лечења. [3]

Припрема

Практично није потребна претходна припрема за пацијента. Дан пре заказане студије, препоручљиво је искључити храну која изазива повећано стварање гасова у цревима (грашак, купус, газирана пића), јер ће вишак гасова подићи дијафрагму, притискајући плућа и ребра.

Непосредно пре рендгенског снимка, од пацијента се тражи да скине горњу одећу, да се свуче до појаса. Ако постоји накит у пределу врата или груди, мора се уклонити. Ако особа има дугу косу, онда их треба скупити: не би требало да падну у подручје слике.

Пре почетка студије, пацијент треба да обавести радиолога о претрпљеним патологијама, хируршким интервенцијама на органима грудног коша, о присуству страних предмета, имплантатима у подручју које се проучава. Жене морају пријавити трудноћу.

Препоручује се да узмете сву медицинску документацију која ће лекару можда затребати: резултате претходних прегледа, дијагнозе, листове са прописаним третманом итд. Све ово може помоћи специјалисту који декодира радиограм да донесе информативнији закључак. [4]

Кога треба контактирати?

Техника рендгенски снимак ребара

У већини случајева рендгенски снимци ребара се изводе у фронталним и бочним пројекцијама. Овај приступ вам омогућава да процените целокупно стање дојке. Ако очигледно говоримо о било ком делу грудног коша, онда се врши циљани рендгенски снимак захваћених ребара.

Пацијент се свлачи до појаса, прстима притиска екран и дубоко удише (тако да се груди шире), задржава дах. У време ширења међуребрних простора, обалне контуре постају све израженије: тада специјалиста снима слику.

Положај пацијента током рендгенског снимања ребара може бити различит, у зависности од подручја које се проучава и природе патологије. На пример, када се снима директна задња слика, доња ребра особе се постављају хоризонтално на леђа. У овом случају, средња клавикуларна линија дијагностиковане стране треба да се налази дуж средње уздужне линије кауча. Горњи уд је испружен уз тело, ноге су савијене у коленима. На предњој равни тело треба да буде паралелно са равни кауча. Овај положај вам омогућава да јасно видите доња ребра, посебно на позадини интензивног затамњења јетре. [5]

Ако је потребно извршити директну предњу слику ребара, тада се пацијент ставља на стомак, благо уздизање испод главе, а лице окренуто на страну супротну од оне са дијагнозом. Руке треба испружити уз тело, подлактицу и шаке са задњим делом тела близу стола.

Приликом извођења бочне слике ребара пацијента постављају се на дијагностиковану страну, са подигнутим горњим удовима и ранама иза главе. Чеона раван тела је паралелна, а сагитална раван је окомита на раван кауча.

За добијање предње косе слике, која је неопходна за проучавање стања антеролатералних ребрних регија, особа се ставља на стомак. Дијагностикована половина дојке треба да се чврсто прилеже уз површину кауча, а супротну половину треба мало подићи. Предња раван тела треба да се пресече са равни кауча под углом од 40-45 степени. Горњи уд са стране студије продужен је уз тело, уз задњу површину кауча. Друга рука је савијена у лакту, длан почива на столу. Критеријум за адекватно постављање је добијање јасне слике антеролатералних делова ребара. [6]

Да би се добила задња коса слика, неопходна за проучавање стања постеролатералних делова ребара, пацијент је положен водоравно на леђа, окрећући се уздужном оси тела удесно или улево (у зависности од тога коју страну треба прегледати) ), све док угао у области пресека фронталне равни тела и равни кауча не достигне 40-45 степени. Повишења се могу поставити испод леђа, карлице, кука и колена. Горњи уд са испитане стране испружен је уз тело, а други је увучен уназад, са нагласком на ивици кауча. 

Осим прегледне слике у различитим пројекцијама, понекад је потребан и рендгенски снимак. Да би то учинили, покушавају да део ребра са сумњом на патологију доведу у централни положај или положај који формира ивицу.

Контраиндикације у поступку

Не смијемо заборавити да постоје контраиндикације за рендгенски снимак ребара:

 • прво тромесечје трудноће (или цео период трудноће, у зависности од ситуације);
 • озбиљно стање пацијента, различита декомпензована стања;
 • отворени пнеумоторакс, крварење;
 • ментални поремећаји, неадекватно понашање;
 • понекад гојазност код пацијената.

Већина стручњака истиче да у принципу не постоје апсолутне контраиндикације за извођење рендгенског снимања ребара, а за такве категорије пацијената као што су труднице и дјеца, студију треба провести само ако постоје строге индикације и ако немогуће је користити друге алтернативне дијагностичке методе. [7], [8]

Нормални учинак

Структурни елементи који омеђују грудну шупљину састоје се од скелета грудног коша, меког ткива и дијафрагме. Границе грудне шупљине:

 • вентрална граница - стернални сегменти;
 • леђна граница - тела и ребра пршљенова;
 • бочне границе - ребра, међуребарно меко ткиво, поткожна структура;
 • каудална граница је дијафрагма.

Кранијална торакална регија омеђена је меким ткивом вентралне цервикалне регије и улазом у грудни кош.

Током дијагнозе ових структура и органа важно је јасно процијенити локацију патолошког процеса. Ако је потребно, потребно је узети додатне рендгенске снимке из других погледа.

Рендгенски снимак прелома ребра показује присуство објективних знакова - посебно линије прелома, која је светлија од кости на слици. Такође је могуће променити структуру костију, померање фрагмената. Индиректни симптом може бити промена суседних меких ткива, што је такође добро визуализовано на слици - ово је затамњење на ивици на рендгенском снимку, нестанак физиолошких просветљења у зглобовима, задебљање и задебљање сенке меких ткива, што је последица стварања хематома и едема. [9]

Рендгенски снимак прелома ребра не показује увек посебне знакове, па лекар често мора пацијенту преписати компјутерску томографију.

Под таквим кршењем као што је Лиусхково ребро, подразумевају се ненормалан развој хрскавице ребара, у коме је њихов предњи део расцепљен. Кршење је углавном једнострано, али се не може назвати патологијом, јер није ништа компликовано и ни на који начин не утиче на квалитет живота људи. [10]

Лушково ребро на рендгенском снимку изгледа као густа формација, рачвана напред, обично локализована у близини грудне кости. Дефект се налази прилично ретко (око 1% случајева).

Хондрома је бенигни тумор који се формира на основу зрелог хрскавог ткива (углавном хијалинске хрскавице). Неоплазма расте и развија се споро, и дуго је асимптоматска. Први знаци почињу да сметају када се стисну околна ткива, када се прошире на плеуру и оштете нервна влакна. У таквим ситуацијама долази до деформације грудног коша, појаве болова у ребрима. Хондрома која се налази на скелетним костима може се идентификовати конвенционалним рендгенским снимком. На пример, ако је такав тумор локализован на обалном луку, онда је у процесу рендгенског снимања могуће размотрити фокус дисплазије и саме цистичне неоплазме. Хондрома ребара на рендгенском снимку на позадини меких ткива је невидљива, јер није рендгенска. Због тога се за друге локализације тумора користе дијагностичке методе попут компјутерске томографије, снимања магнетном резонанцом, као и биопсије и прегледа под микроскопом. [11]

Још једна урођена патологија - цервикална ребра - карактерише присуство додатних ребара у цервикалном сегменту кичменог стуба. Цервикална ребра на рендгенском снимку имају облик коштаних плоча, симетрично постављених са страна кичме. Уобичајено их нема, а њихово откривање омогућава нам да говоримо о развојној аномалији. Мање често се такви цервикални елементи налазе само на једној страни.

Рентгенско нумерисање ребара

Ребра су нумерисана одозго према доле: како се приближавају карличној регији, ове кости постају мекше и тање.

Прво ребро налази се у близини кључне кости, а десето је нешто испод ксифоидног процеса. Тело првих седам обалних парова има постепен прелаз у хрскавично ткиво, затим су спојени са грудима.

Првих и најјачих седам парова ребара називамо правим, а осми, девети и десети пар лажним ребрима, будући да имају хрскавичасту везу. Једанаести и дванаести пар су покретни, слободни и причвршћени су само са једне стране - на кичму.

Скелет одрасле особе обично укључује дванаест обалних парова. Дешава се да се у току развоја код детета формира тринаести пар, са локализацијом на нивоу седмог или осмог вратног пршљена. Још једна ретка аномалија је формирање једног рудиментарног ребра у цервикалној регији.

Компликације после процедуре

Одређена опасност је рендгенски снимак ребара током трудноће. Највећа вероватноћа развоја компликација јавља се у првом тромесечју - то јест, првих 12 недеља трудноће. У том периоду се формирају будући витални системи будуће бебе. [12] Стога, утицај великог броја рендгенских зрака на мајчино тело може имати различите штетне последице, у зависности од периода током којег се студија спроводи:

 • прве 2 недеље трудноће: ембрионална смрт, спонтани побачај, ектопична имплантација;
 • 3-4 недеље: кршења ране фазе развоја фетуса, спонтани прекид;
 • 5-6 недеља: неправилан развој бебиног жлезданог система, поремећаји у формирању имунолошког, нервног, хематопоетског система;
 • 7 недеља: развој поремећаја из дигестивног система и метаболичких процеса;
 • 8 недеља: патологија остеоартикуларног апарата, формирање усне шупљине;
 • 9 недеља: формирање поремећаја респираторног и репродуктивног система;
 • 10-11 недеља: срчане мане, зубни поремећаји;
 • 12 недеља: проблеми са формирањем имунитета, са радом штитне жлезде код бебе.

Након 12 недеља, негативан ефекат зрачења на фетус се смањује. Међутим, лекари снажно не препоручују рендгенске снимке женама без ваљаних индикација. Ако је могуће, боље је сачекати крај трудноће, па тек онда извршити дијагнозу. [13]

Ако постоји повреда ребра или други проблем у којем је немогуће користити друге дијагностичке методе, а не можете без рендгенског снимања, онда се студија проводи, придржавајући се сљедећих препорука:

 • жене покривају карлицу и трбух заштитним прегачама и јастучићима;
 • обавестите будућу мајку о могућим последицама и компликацијама.

Последице након процедуре

Појава негативних последица или компликација након рендгенског снимања ребра изузетно је ретка. Ако пацијент нема контраиндикација за студију, а сам рендген се правилно изводи, користећи посебну заштитну опрему, тада се могу појавити нежељене последице са изузетно малом вероватноћом.

Генерално, вероватноћа нежељених ефеката зависи од индивидуалне радиоосјетљивости пацијента, од количине и трајања примљеног зрачења. Теоретски су могуће реакције:

 • из нервног система (повећана раздражљивост, главобоља, вртоглавица, поремећај сна);
 • из дигестивног тракта (мучнина, повраћање, пролив, промене апетита, сува уста, појава непријатног укуса у устима);
 • из хематопоетског система (смањење нивоа неутрофила и лимфоцита, моноцита, ретко - блага еозинофилија, тромбоцитопенија).

Жене су у већем ризику од компликација током трудноће.

После поступка

Не постоје строга ограничења и посебне препоруке у вези са његом и режимом након рендгенског снимања ребара. Нека ограничења могу бити директно повезана са траумом или патологијом, у вези са којом је наручена радиографија.

Неки пацијенти су забринути због изложености зрачењу које тело пацијента добија током дијагностичке процедуре. Најважнија ствар за убрзање елиминације радиоактивних супстанци из тела је придржавање режима пијења уз употребу најмање 2 литре воде дневно. Осим воде, дозвољено је пити свеже цеђене сокове, воћне напитке, зелени чај. Дозвољено је пити мало црног сувог вина. Грожђе, нар, ораси и млечни производи такође имају својства против зрачења. Корисне су суве шљиве, ланено семе, листови коприве. Пожељно је у исхрану укључити павлаку, скуту, шаргарепу, репу, хељду, плодове мора. Али избегавајте производе са конзервансима, бојама, аромама и аромама, као и димљено месо и полупроизводе.

Рендгенски снимци ребара су сигурни, мада се раде само ако су назначени јер су повезани са одређеном количином зрачења. Студија је прописана само ако друге дијагностичке методе не могу пружити довољно информација о стању пацијента. Не плашите се рендгенских зрака: ако пратите све медицинске препоруке, дијагноза неће изазвати развој негативних манифестација и последица у телу.


Портал иЛиве не пружа медицинске савјете, дијагнозу или лијечење.
Информације објављене на порталу служе само као референца и не смију се користити без савјетовања са специјалистом.
Пажљиво прочитајте правила и смернице сајта. Такође можете контактирати нас!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Сва права задржана.