^

Здравље

Кс-зраци (рентгенске студије)

Рендген баријума: припрема, шта показује

Рендгенско истраживање се заснива на чињеници да људска ткива различите густине апсорбују зраке који излазе из рендгенске цеви на различите начине.

Зрачење рендгенским зрацима

Рендгенски зраци су ток електромагнетних осцилација чија је дужина у опсегу између ултраљубичастих и γ-зрака. Ова врста таласа има специфичан ефекат на људско тело.

Рендген грудне кости у 2 пројекције

Рендгенски снимак грудног коша се обично ради у дијагностичке сврхе, али може бити потребна фокусирана визуализација равне грудне кости на средини њеног предњег зида - рендгенски снимак грудне кости.

Рендген карлице код жена, мушкараца и деце

Рендген карличних костију и зглобова кука може се извести у три пројекције: антеропостериорној (АП), задњој предњој (АП) и бочној (латералној).

Рендген турског седла: шта раде, шта показују

Рендгенска анализа стања турског седла је релативно честа дијагностичка процедура, укључујући и гинекологију.

Рентген клавикула у две пројекције

У клиничкој пракси рендгенско снимање остаје једна од водећих метода инструменталне дијагностике повреда и обољења мишићно-коштаног система.

Рентген ребара

Када се рендгенским зрацима ребра визуализује стање коштаног механизма, а кичма се може делимично видети. Степен јонизујућег зрачења не сматра се опасним по здравље људи, па се рендгенски зраци могу сматрати добром алтернативом ултразвуку.

Рентген лопатице

Пошто није увек могуће одмах идентификовати узрок патологије, лекари користе рендгенски снимак лопатице. Говоримо о неинвазивној, безболној и приступачној дијагностичкој методи, која је, штавише, прилично информативна.

Дигитални рендген

Која је нова дијагностичка метода - дигитални рендген? У ствари, ово је наш уобичајени рентгенски преглед са дигитално обрађеном сликом.

Рентген вратне кичме са функционалним тестовима

Потребу за рендгенским снимањем вратне кичме процењује лекар у свакој специфичној ситуацији. У већини случајева ова дијагностичка метода омогућава лекару специјалисту да брзо и тачно утврди дијагнозу и започне адекватан третман.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.