^

Здравље

Кс-зраци (рентгенске студије)

Рентген клавикула у две пројекције

У клиничкој пракси рендгенско снимање остаје једна од водећих метода инструменталне дијагностике повреда и обољења мишићно-коштаног система.

Рентген ребара

Када се рендгенским зрацима ребра визуализује стање коштаног механизма, а кичма се може делимично видети. Степен јонизујућег зрачења не сматра се опасним по здравље људи, па се рендгенски зраци могу сматрати добром алтернативом ултразвуку.

Рентген лопатице

Пошто није увек могуће одмах идентификовати узрок патологије, лекари користе рендгенски снимак лопатице. Говоримо о неинвазивној, безболној и приступачној дијагностичкој методи, која је, штавише, прилично информативна.

Дигитални рендген

Која је нова дијагностичка метода - дигитални рендген? У ствари, ово је наш уобичајени рентгенски преглед са дигитално обрађеном сликом.

Рентген вратне кичме са функционалним тестовима

Потребу за рендгенским снимањем вратне кичме процењује лекар у свакој специфичној ситуацији. У већини случајева ова дијагностичка метода омогућава лекару специјалисту да брзо и тачно утврди дијагнозу и започне адекватан третман.

Пијелографија

Једна од рендгенских метода за дијагностиковање болести уринарног система је пијелографија (пиелоуретерографија, уретеропиелографија), у којој се проучавање бубрега и уретера врши помоћу посебних контрастних средстава.

Рендген ребрасте кости

Рендген коксије је информативна дијагностичка метода која помаже у идентификовању многих остеоартикуларних патологија у одговарајућем подручју кичменог стуба.

Рентген лумбосакралне кичме

Лекарима у трауматологији, вертебрологији и ортопедији рендген лумбосакралне кичме омогућава дијагнозу анатомских абнормалности, повреда и болести, а затим и лечење.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.