^

Здравље

Радиолог

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Радиолог је доктор који практикује Кс-зраке ради прецизне и исправне дијагнозе.

Рентгенски преглед је једна од најпопуларнијих дијагностичких студија у нашем времену. Кс-зраци се користе за добијање стандардних рендгенских снимака костног система, као и неких органа. Флуорографија, томографија, ангиографија - све ове процедуре нису могуће без рендгенског зрачења.

Специјализатор за рендгенске зраке је ангажован у спровођењу ових студија користећи рендгенске зраке.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Ко је радиолог?

Широм света, професија радиолога се сматра једним од најстабилнијих и најпоштованијих. Квалификовани представници овог специјалитета имају широко знање о употреби различите медицинске опреме, као што су стандардни радиолошки уређаји и магнетна резонанца и компјутерски томографи, као и ангиографски томографи. Специјализација радиолога укључује способност дијагностиковања болести коришћењем ултразвучних и радионуклидних техника, визуализирати податке довољне да утврди или појасни дијагнозу пацијента.

За потпуно и адекватно усавршавање ове озбиљне и неопходне професије, будући специјалиста мора без икаквог изузетка темељито и темељно схватити све системе и органе људског тела како би могао да представља све делове и специјализације овог медицинског смера.

Када треба да одем до радиолога?

Пацијент може бити упућени радиолога на саветима и правца разних медицинских специјалиста трауматолога, хирурга, интерниста, кардиолога, педијатара, кичма, ортопедију, урологије. Разлози за истраживање могу бити:

 • абдоминални бол непознатог порекла;
 • зубни и максиларни бол;
 • инострана тела у дигестивном и респираторном тракту;
 • сумња на запаљенске процесе или развој неоплазме;
 • необјашњиви узрок хипертермије;
 • отпуштеност на површини тела;
 • траума, ограничење покретљивости зглобова, неизвјесна црвенила коже и други знаци.

Ломи, модрице, главобоље неразумљивог порекла, васкуларни поремећаји, патологије средњег уха, дигестивни и респираторни систем - разлоги за примену на радиологе могу се бесконачно навести. Такви и многи други симптоми могу постати сигнал за додатну дијагнозу, укључујући рентгенски преглед.

Који тестови треба да урадим када зовем радиолога?

Рентгенски преглед је дијагностички поступак, стога неће бити потребни додатни тестови. Доктор може да се распита о присуству упутства од специјалисте како би разумела суштину проблема и методе тражења узрока патологије. Поред тога, често слике и опис резултата се директно шаљу лекару који присуствује, а који поред радиографије може да додели и низ додатних студија по свом нахођењу. Она директно зависи од клиничке слике, тежине болесиног стања, а такође и од наводне дијагнозе.

Које дијагностичке методе користи радиолог?

Методе рентгенске дијагностике:

 • метод радиографије (филм или дигитални) - стицање слика услед различите густине ткива ткива, које се радиографски снима Кс-зраком. Слика се може приказати на слици или на екрану рачунара;
 • метод флуороскопије - добијање флуоресцентне слике са даљим преносом на екран рачунара. Ова метода омогућава вам да прегледате органе током њиховог природног функционисања. Недостатак ове дијагностичке процедуре је да је доза зрачења коју прими пацијент много већа него код стандардне радиографије;
 • метод линеарне томографије - рентгенски преглед, који омогућава процену сваког слоја ткива органа који се дијагностикује, с системским повећањем дубине скенирања;
 • методом рентгенске компјутеризоване томографије - омогућава одређивање густине и пропустљивости ткива. Ово је нарочито важно у процени сложених органа и ткива, испуњених патолошким супстанцама (серумска течност, гној, крв).

Шта ради радиолог?

Радиолог је, на неки начин, дијагностички стручњак у области коришћења технике рендгенског прегледа са накнадном интерпретацијом резултата слика. Представници ове професије раде у здравственим установама стационарних и амбулантних типова, у дијагностичким објектима (радиолошке просторије).

Квалификовани рендгенолог дијагностикује болести уз помоћ рендгенске опреме. У овом случају испитују се могућа обољења плућа, система костију, кичме, зуба итд.

Поседује широко познавање из области физике зрачења, специјалиста стално унапређује своју квалификацију проучавајући методе дијагностике зрачења, дешифрирање и процену резултата добијених након истраживања. Комплексни уређаји са којима раде радиолози захтевају колосално знање и искуство у руковању опремом, као и добру визуелну меморију, могућност фокусирања на мале ствари, стрпљење и упорност.

Професија радиолога је немогућа без потпуног медицинског образовања и озбиљне праксе: такви стручњаци обучавају се на Одељењу за радиологију и радиационарне дијагностичке методе у вишим медицинским школама.

Које болести радиолог третира?

Радиолог не лечи, већ препознаје болести многих људских система и органа према резултатима рентгенског прегледа.

Рентгенски метод дијагнозе подељен је на неколико типова:

 • општи метод (опис техника и техника);
 • приватна метода (рендгенска патологија директних органа и система: кости, зглобови, срце, плућни систем, дигестивни тракт и др.);
 • специјализован метод (употреба рендгенских зрака у патологијама на раду, у гастроентерологији, фтииологији).

Рентгенски метод дијагнозе се користи за следеће болести и патолошке услове:

 • патологија зуба и чељусти, зглобова и система костију;
 • испитивање костију сложене конфигурације (то укључује испитивање кранија, кичме, зглоба кука);
 • Дијагноза патологије излучног жучног система, гениталног и уринарног система методама контрастне примене;
 • истраживање бронхија и плућа (откривање тумора, туберкулоза, бронхиектаза, патологија бронхијалне пролазности, присуство иностраних органа у респираторном систему;
 • Рендген на срце и систем за циркулацију;
 • Рендгенографска патологија дигестивног тракта уз помоћ контрастних средстава, дефиниција туморских процеса, болести пептичких улкуса, поремећаја мукозне депресије.

Доктор спроводи студију, описује резултат слике, упоређује прегледну слику са клиничким симптомима и формулише коначну дијагнозу.

Савјет радиолога

Пацијент треба пре него што дође у рентгенски преглед да зна за неке од захтева који се морају поштовати у студији.

 • Прије снимања слике, неопходно је изложити део тела који се испитује.
 • Можда ћете морати да уклоните све металне прстење, наруквице, наушнице, ланце или други накит, као и металне наочаре, јер ови предмети могу утицати на тачност слике рефлектујући зраке рендгенског зрака.
 • Можда ће се предложити да носе заштитне уређаје како би заштитили органе репродуктивног система од ефеката зрачења.
 • Ако је пацијент трудна, она би дефинитивно требала рећи радиологу о томе, јер зрачење може бити опасно за ембрион. Ако се то не може урадити без рентгенског прегледа, женама ће бити понуђене одређене мјере сигурности како би се смањиле могуће последице за фетус.
 • Понекад истраживање подразумева употребу контрастног средства, што омогућава да се изолују потребни органи или крвни судови тела. Супстанца се може убризгати у тело кроз унутрашње унете течности, као и клистирање или ињекције. Пре увођења контраста, потребно је одредити присуство или одсуство алергија на ову супстанцу.

Доктор-радиолог је, пре свега, стручњак за дијагностику и савјетник са вишом медицинском едукацијом. Не занемарујте процедуру радиолошког прегледа: искуство и знање радиолога понекад је незаменљиво у откривању, дефиницији и спецификацији болести, што је изузетно важно за постављање компетентног и ефикасног лечења.

trusted-source[7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.