^

Здравље

Рак (онкологија)

Пинеоцитом пинеалне жлезде

Јасно локализован тумор мозга - пинеоцитом епифизе или епифиза (цорпус пинеале) - јавља се углавном код одраслих. 

Амелобластом вилице

Одонтогени процес тумора - амелобластом - епителне је природе и има тенденцију агресивног раста. Тумор није злоћудан, али може изазвати уништавање костију и, у ретким случајевима, метастазирање.

Лечење цисте слезине: шта радити, како га уклонити?

У већини случајева, циста се уклања минимално инвазивном лапароскопском методом. Опоравак након такве операције је бржи и удобнији за пацијента.

Циста слезине код детета и одрасле особе

Циста слезине је термин који комбинује низ патологија, које карактерише заједнички симптом - присуство формације шупљине у паренхиму органа.

Пинеобластома мозга

Бластом, ретка врста канцерогеног неуроектодермалног тумора, у епифизи епифизе или епифизи мозга дефинише се као мождан пинеблаластом.

Серосоцеле

Серосоцеле је прилично честа патологија која се може јавити у готово било којој доби. Међутим, најчешће се проблем дијагностикује код жена старих 30-45 година.

Пинеална циста мозга код одраслих и деце

Епифизна циста је везикуларна шупљина испуњена течношћу, наиме, секреција жлезде. Таква шупљина није туморске природе и, по правилу, није склона проширењу и напредовању. 

Циста слезине код одрасле особе и детета

Циста слезине (ИЦД-10 код Д73.4) сматра се ретком, јер се не манифестује увек и није је тако лако наћи у слезини прекривеној перитонеумом. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.