^
A
A
A

СЗО предлаже коришћење тестова за само-идентификацију ХИВ-а

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

16 December 2016, 09:00

У част Светског дана борбе против ХИВ-а, СЗО је издала нове препоруке о самозадовољавању ХИВ-а.

Стручњаци истичу да до сада, дијагностичке методе ХИВ није савршен, због чега део ХИВ-инфицирани не примају антиретровиралне лекове, јер су или нису свесне свог статуса, или не могу, из било ког разлога, да се обрати посебну установу за дијагнозу. Стручњаци напомињу да већина људи ни не схватају да су заражени ХИВ-ом, многи су у високом ризику од инфекције, поред тога, примећено је да неки људи сматрају да је тешко да се примењују на специјализоване услуге да провере свој ХИВ статус. 

Маргарет Цхан, генерални директор је рекао да су многи људи инфицираних ХИВ-ом, не само да не могу да добију прави третман, али и представљати опасност за људе око себе, и да ће ХИВ-само-откриће помоћи многим уче свој ХИВ статус. Нови тест се може урадити код куће и од прста ће бити потребна пљувачка или крв, а након 15-20 минута можете сазнати резултате. Ако је резултат позитиван, препоручује се да одмах одете у здравствену установу како бисте потврдили дијагнозу.

Овим пацијентима ће се добити савјети о болести и његовом лечењу, као и упућивање на посебне установе за превенцију и лијечење пацијената са ХИВ-ом.

Према експертима СЗО, самоидентификација ХИВ-а омогућиће тестирању више људи и проширење права и могућности неких категорија грађана, вршити рану дијагнозу ХИВ-а. Нови тест је посебно важан за људе који из неког разлога не могу тражити помоћ од релевантних служби.

Током протеклих 10 година, број људи који знају за свој ХИВ статус се повећао за скоро 50% глобално, а око 90% пацијената добија неопходне дроге.

На глобалном нивоу, различите категорије становништва имају проблема са приступом ХИВ дијагностици, мањи су вјероватни да ће тражити помоћ од жена, а ХИВ се чешће открива случајно. Код жена, у земљама јужне и источне Африке забиљежена је висока стопа инциденце. Такође, висок степен инциденције ХИВ-а забележен је код проститутки, хомосексуалаца, трансродних особа, зависника од дрога, затвореника - око 50% случајева се јавља у овим категоријама грађана.

Партнери ХИВ-инфицираних људи такође су под великом опасношћу - чак је и до 70% инфицираних, али чак ни не знамо за то. 

Нове препоруке такође садрже ставке који ће помоћи људима са ХИВ-ом да се отворе својим партнерима и помогну им да прођу кроз дијагнозу. Тест самотестирања за ХИВ ће омогућити људима да сазнају о свом ХИВ статусу и благовремено предузму одговарајуће мере.

Нови тест је скоро удвостручио процену ХИВ инфекције међу хомосексуалцима, студије у Кенији показале су да су стандардне дијагностичке методе пола ефикасне као нови тест за само-ХИВ.

Сада су 23 земље подржале идеју увођења тестова за самозадовољавање ХИВ-а, одређени број земаља развија политике за смањење ширења ХИВ-а, међутим, само-идентификација ХИВ-а у њима је ограничена.

СЗО је понудила да бесплатно испоручује тестове за самозависно откривање ХИВ-а или да је цијена доступна свим сегментима популације што је више могуће.

Тренутно, ВХО подржава 3 земље у Јужној Африци, где су већ почеле користити тестирање само-ХИВ у оквиру пројекта СТАР.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.