^

Здравље

Испитивање тела

Биопсија лимфног чвора

Да би се разумели узроци повећања лимфних чворова, неопходно је спровести низ дијагностичких студија. Најинформативнија и уобичајена дијагностичка метода тренутно се сматра биопсијом лимфног чвора.

Трепанобиопсија коштане сржи

Трепанобиопсија се прописује углавном за проучавање структура коштане сржи и млечне жлезде. Ако је потребно, током манипулације могуће је уклонити цистичне неоплазме.

Олфактометрија

Олфактометрија је неопходна за одређивање олфакторних поремећаја - нарочито аносмије, хипозмије, паросмије. Поступак се изводи помоћу низа боца напуњених посебним растворима, као и уређаја за квантитативно снабдевање ових раствора.

Отоскопија ушију: шта је то?

У оториноларингологији се врши посебан дијагностички поступак, отоскопија, за испитивање спољног слушног канала и испитивање бубне опне.

Мрље на флори: индикације, тренинг, техника

Брис на флори је једна од важних дијагностичких метода које омогућавају добијање биоматеријала за микроскопска лабораторијска испитивања са површине коже и слузокоже. Овај концепт се најчешће односи на узимање материјала са површине вагиналне слузнице.

Плетизмографија целог тела

За примену методе плетизмографије користе се посебни уређаји - плетизмографи различитих модификација - електрични, водени, фотографски, механички.

Тестицуларна биопсија: пункција, отворена

Дијагностичка процедура - биопсија тестиса - релативно је ретка, али се сматра веома информативном да се утврди узроци поремећаја плодности код мушкараца, као и друге болести повезане са мушким репродуктивним системом.

Мерење крвног притиска: алгоритам, норма

Артеријски притисак је притисак који крв проводи на зидовима посуда. Овај притисак је нешто мање у периферним, мањим бродовима. Она се флуктуира због контрактилне функције срца.

Проучавање артерија

Поремећаји периферне артеријске циркулације су обично тежи код старијих због погоршања крвотока колатерала.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.