^

Здравље

A
A
A

Како спречити рахитис?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Одликује се анте- и постнатална специфична и неспецифична профилакса рахитиса.

Антенатална профилакса ракете

Антенатална профилакса рахитиса треба започети много пре рођења. Трудница мора да посматра режим тог дана, довољно је да се опусти дан и ноћ. Веома је важно да не буде мање од 2-4 сата дневно (у сваком времену) да буде на отвореном, да једе рационално. Свакодневне прехране трудна мора садржати најмање 180-200 грама меса, 100 г рибе, 150 грама сира, 30 грама сира, 0,5 литара млека и млечних производа. Производи треба да садрже довољно витамина и елемената у траговима. Труднице у ризику (нефропатије, дијабетес, хипертензија, реуматизам) Потребно је 32. Недељи трудноће да именује додатне витамин Д 3 (холекалциферол) у 200-400 Ме доза за 8 недеља, без обзира на годишње доба.

Препоручује се узимање додатака калцијума (ако је могуће истовремено са млечним производима).

Постнатална неспецифична профилакса ракете

Постнатална неспецифична профилакса ракете обезбеђује организацију правилне исхране новорођенчета. Идеално је природно дојење. Да би осигурала успешну и продужену дојење, жена мора да посматра режим тог дана и једе у праву.

У одсуству мајчине дојке, препоручујемо савремене прилагођене смеше уравнотежене садржајем калцијума и фосфора (однос 2: 1 и више) и који садрже холекалциферол (витамин Д 3 ).

Посебну пажњу треба посветити физичком развоју детета, темперирању. Поред шетње у процедурама свежег ваздуха и воде за рахитис, терапеутска гимнастика и масажа примењују се у складу са принципима регуларности, правилности, трајања лечења, постепеног униформног повећања оптерећења током године.

Постнатална специфична превенција рахитиса

Специфична профилакса ракета у терминима дојенчади се даје свима деци, без обзира на храњење у периоду јесен-зима-пролеће током првих 2 година живота. За специфичну спречавање рахитиса користе препарати који садрже холекалциферол растворљив у води и уље витамина Д 3.

Витамин Д 3 растворљив у води се апсорбује брже од дигестивног тракта, добро се толерише и погодно дозира (у 1 капи садржи око 500 МЕ холекалциферола). Лек је назначен за недоречена беба са незрелим цревним ензимима.

Профилактичка доза код здравих пацијената са пуним роком трајања је 400-500 ИУ / дан, почевши од 4 недеље старости. Витамин Д са превентивном сврхом препоручује се постављањем и током лета са недовољном инсолацијом (облачно, кишно време). У климатским подручјима Русије са ниском соларном активношћу (северним регионима Русије, Уралима итд.), Профилактичка доза витамина Д може се повећати на 1000 ИУ / дан. За децу у ризику, профилактичка доза је 1000 ИУ / дан месецно, а затим 500 МЕ за 2 године живота.

Специфична профилакса ракета код деце са прематурношћу првог степена проводи се од 10-14 дана живота на 400-1000 ИУ витамина Д дневно током прве две године, изузев летњих месеци. У случају прематурности ИИИ степена након успостављања ентералне исхране, 1000 ИУ витамина Д се дневно прописује током прве године живота, на другом - 500 МЕ, изузев летњих месеци.

Контраиндикације за намеравану профилактичка доза витамина Д може бити идиопатска уринарног калцијума (Виллиамс-Боурне болест), Хипофосфатазија, органске ЦНС симптоми са микроцефалија и цраниостеносис.

Деца са малом величином или велики Фонтанел почетком затварање има релативну контраиндикација за витамином Д. У нормалним стопе раста обиму главице, одсуство неуролошких симптома и знакова ЦНС специфичне органске превенцији патологија рахитиса код деце спроводе на уобичајени начин. У неким случајевима, специфична превенција рахитиса може бити одложена покретањем уноса витамина Д од 3-4 месеца живота.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.