^

Здравље

A
A
A

Испитивање респираторне функције носа

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Особа која пати од повреде носног дисања може се идентификовати на први поглед. Ако је ово квар је у пратњи свог најранијег детињства (хроничне аденоиди), знаци респираторни дистрес носа откривена у кратког прегледа за особе: отворена уста, ненормалан развој скелета на предњем делу лобање ( прогнатизам и неразвијеност доње вилице), абнормални развој зуба и носне пирамиде, Равност назолабијалну набора, затворена Тванг (тешко изговара звучан "ру" звука, "ру", "он", итд ...) - због кршења резонатора функције носа. Може се посматрати и Вокеза синдром који настаје у младалачки деформисање понавља назална полипоза манифестује знаке бригхт назална опструкција згушњавање и проширења носне моста. Ови знаци носне дисања се потврђује циљ његови узроци, откривена током предње и задње (индиректно) риноскопии или модерна риноскопии добили са посебним оптиком. Типично, откривене "физичке" баријере у назалну шупљину или у назофаринкса, нарушавају нормално функционисање носне аеродинамичког система (полипи, хипертрофирану турбинате, девијације носне преграде, тумора и тако даље. Д.).

Постоји много једноставних начина за процјену стања носног дисања, омогућавајући вам да набавите неопходне податке без прибјегавања сложеним и скупим методама, као што су компјутерска рхиноманометрија. На пример, пацијент дише само кроз нос, доктор га посматра. Са тешкоћама у носном дисању, фреквенцији и дубини промене дисања, у носу се појављују карактеристични шумови, примећени су покрети носних крила у синхронизацији са респираторним фазама; са оштрим опструкцијама носног дисања, пацијент прелази у уста типа дисања са карактеристичним знацима диспнеа након неколико секунди.

Повреда дисање кроз нос сваку половину носа може да се подеси врло једноставан начин: ставити у ноздрве малог огледала, фронтални рефлектор или метал лопатица ручка (проценити степен замагљивање површински презентацију на тему да се поклони). Начело проучавања респираторне функције носа са дефиницијом величине кондензатне тачке на полирани металној плочици предложено је крајем 19. Века. Р.Глатзел (Р.Глатзел). У 1908. Е.Есцат понудио своју првобитну инструмент, који, захваљујући огледалу обложена концентричним круговима, нека величина простора Мистед индиректно проценити количину издише ваздух кроз сваку ноздрву.

Недостатак метода са замагљивошћу је да вам омогућавају да процените само квалитет издисавања, док фаза инспирације није забележена. У међувремену, носно дисање је, по правилу, поремећено у оба смера, а мање често само у једној једној фази, на пример, као резултат "механизма вентила" са покретним полипом носне шупљине.

Објектив респираторне функције носа је неопходан из више разлога. Прва од њих је процена ефикасности лечења. У неким случајевима, пацијенти након лечења и даље жале на тешкоће у носне дисању, објашњавајући да спавају са отвореним устима, имају сува уста, и тако даље. Н. У овом случају можемо говорити о навикама пацијента да спавам са отвореним устима, и не због неуспјешног лечења. Објективни подаци увјеравају пацијента да је носно дисање у њему након лијечења сасвим довољно и само је питање потребе за преструктурирањем дисања на назални тип.

У неким случајевима, Сакиц или атрофија ендонасал структуре када су изузетно широк назалних путева, пацијенти и даље жале на тешкоће у дисању носне, иако је величина кондензације мрља на површини огледала указује на добру пропустљивост назалних пролаза. Као што је приказано истраживање детаљнији, посебно уз помоћ рхиноманометри жалбе метод, ови пацијенти су због изузетно ниским ваздушним притиском у ширем носне ходнике, одсуство "физиолошки" турбулентна кретања и атрофија рецептора систем назалне мукозе, што укупно доводи до губитка пацијента осећаја пролаз ваздуха ток кроз носну шупљину и субјективни утисак о одсуству носног дисања.

Говорећи о једноставним методама за процену носног дисања, не можемо пропустити да поменемо "тест са пухом" В. Воиацхека, који визуелно показује доктору и пацијенту какав је степен пролазности назалних пролаза. Два пужа од 1-1,5 цм дуга од влакана од ватрене вуне истовремено доводе до ноздрва. Уз добро носно дисање, излети од пузева, који су вођени протоком удахнутог и издуваног ваздуха, су значајни. Са недовољним носним дисањем, покрети пухања су флакциди, мале амплитуде или нимало.

Да детектује кршењима дисање кроз нос изазвану препрека унапред носа (назван предњег носна вентил) се користи Цоттле тест који се састоји у томе током тих дисања, спроведена кроз нос, се извукао образе споља меких ткива на и поред носа крила, постављање други у страна од септума нос. Ако носа дисање постаје слободан, онда Котл тест се оцењује као позитивно и верујемо да је функција предње носне вентила је сломљен. Ако овај метод не значајно побољшати дисање кроз нос у присуству циљ његовог неуспеха, узрок повреде респираторне функције носа који се налазе у дубљим секцијама. РЕЦЕИВИНГ Цоттле могу бити замењени пријем Кохл, где је праг носних ординирају дрвене пиљевине или сонде, при чему се крило носа умањују ка споља.

Риноманометрија

Током КСКС века. Многи уређаји су предложени за обављање објективне рхиноманометрије уз регистрацију различитих физичких параметара протока ваздуха који пролазе кроз назалне пролазе. Последњих година се све више користи начин рачунарске рхиноманометрије, што омогућава да се добију различити нумерички индикатори стања носног дисања и његове резерве.

Нормална резерва носне резерве за дисање изражена је као однос између измерених вредности интраназалног притиска и протока ваздуха у различитим фазама једног респираторног циклуса са нормалним носним дисањем. У овом случају, испитаник треба да седи у угодном положају и да остане у миру без икаквог претходног чак минималног физичког или емоционалног оптерећења. Величина резервоара носног дисања изражава се као отпор носног вентила до протока ваздуха за време носног дисања и мери се у СИ јединицама као килопасцал по литру у секунди - кПа / (лс-с).

Модерн Рхиноманометри - комплексан електронски уређај који се користи у изградњи специјалних мицросенсорс - претварача интраназално притиска и протока ваздуха у дигиталну информацију, а посебни компјутерски програми са израчунавање математичког индекса анализе назалних дисања, средство графичких параметара приказа истражени. У приказаним графиконима показују да у нормалном назалног респираторном исти волумен ваздуха (и-оса) пролази кроз носне ходнике за краће време када два до три пута нижи притисак струје ваздуха (абсцисса).

Метода риноманометрије пружа три методе за мерење носног дисања: антериорна, постериорна и ретро натална манометрија.

Фронт Рхиноманометри састоји у томе код једне половине назалне вестибила преко своје цеви је убачена са сензором притиска, при чему затвореност преко овог половине обтуратора носу елиминисана из чина дисања. Са одговарајућим "исправкама" које уведе рачунарски програм, могуће је добити довољно коректне податке са њим. Недостаци поступка укључују чињеницу да излазна вредност (укупна отпорност назални) се израчунава коришћењем Омовог закона за два паралелна отпорника (као да симулира отпор два отворена половине носа), док је у ствари један од половина блокира сензор притиска. Поред тога, како је наведено Пх.Цоле (1989), промене које се дешавају код пацијената муковаскулиарнои нос систем у интервалима између истраживања десне и леве стране, смањују тачност ове методе.

Назад Рхиноманометри подразумева постављање сензори - логер притиска у орофаринкса кроз уста са уснама фиксирају, крај цеви мора бити инсталиран између језика и меког непца, тако да не додирују рефлексних зона и не изазива неприхватљив за овај поступак, у смехом. Да би се применио овај метод, пацијенту треба стрпљење, навикавање и недостатак високог фарингеалног рефлекса. Ови услови су нарочито важни приликом испитивања деце.

Када ретроназалнои или цхрезносовои рхиноманометри (процедура Ф.Колиа) примењује на њих у педијатрији одељењу респираторних болести Торонту Хоспитал), као притисак за катетер се користи за исхрану одојчади (№ 8 ФР) са преусмеравање стране близу врху, која осигурава несметан трчања сигнал притисак на сензор. Катетер подмазан лидокаин гел је изведена на 8 цм на дну носа до носних шупљина. Благо иритација, и анксиозност детета нестао чим се катетер је фиксиран помоћу лепљиве траке на горњој усни. Разлике у ова три начина нису битне, и углавном зависи од обима протока ваздуха и аеродинамичких карактеристика шупљина у мјесту локације крају цеви.

Акустична риноманометрија. Последњих година, метод звучног скенирања носне шупљине све више се користи за одређивање одређених метричких параметара везаних за његову запремину и укупну површину.

Пионири ове методе били су два научника из Копенхагна О.Хилберг и О.Петерсон који су 1989. Године предложили нови метод за испитивање носне шупљине користећи горе наведени принцип. Касније, СРЕлецтроницс (Данска) је направио серијски произведени акустички ринометар "РХИН 2000", намењен свакодневним клиничким опсервацијама и за научна истраживања. Инсталација се састоји од мерне цеви и посебног носног адаптера који је причвршћен за његов крај. Електронски звучни сензор на крају цеви шаље континуирани широкопојасни аудио сигнал или низ интермитентних звучних пакета и региструје звук који се рефлектује из ендоназалних ткива која се враћају у цев. Мерна цев је прикључена на електронски рачунарски систем за обраду рефлектованог сигнала. Контакт са мерним објектом се врши преко дисталног краја цеви помоћу посебног носног адаптера. Један крај адаптера одговара контури ноздрве; заптивање контакта ради спречавања "цурења" рефлектованог звучног сигнала врши се уз помоћ медицинског вазелина. Важно је да се не примени сила на цев, тако да се не мења природни волумен носне шупљине и положај крила. Адаптери за десну и леву половину носу могу се уклонити и морају бити стерилисани. Акустична сонда и мерни систем омогућавају кашњење интерференције и издају само неизмирене сигнале за системе снимања (монитор и уграђени штампач). Јединица је опремљена мини компјутером са стандардним погоном од 3,5 инча и диском за трајно складиштење података који се налази на непрекидном нивоу. Додатни диск је трајна меморија капацитета 100 МБ. Графички приказ параметара звучне ринометрије се изводи континуирано. На дисплеју у стационарном режиму приказане су појединачне кривине за сваку носну шупљину и серија кривих које одражавају динамику променљивих параметара током времена. У другом случају, програм анализе криве обезбеђује и усредсређивање кривих и мапирање кривуља вероватноће са тачношћу од најмање 90%.

Процењује (у графичком и дигиталном дисплеју) следећи параметри: базална подручју носне ходнике, носне шупљине запремина, индикатори разлика у површина и запремина између десне и леве половине носа. Да прошири могућност Рхин 2000 електронски контролисано адаптер и стимулатор за олфацтометри и електронски контролисане стимулатор за алергичне провокативних тестове и хистамина узорку убризгавањем субстанце.

Вредност овог уређаја је да може прецизно одредити квантитативне просторне параметре носне шупљине, њихову документацију и истраживање у динамици. Поред тога, објекат пружа велике могућности за обављање функционалних тестова, одређивање ефикасности употребљених лекова и њиховог индивидуалног избора. Базни рачунар, плакати за боје, чување у меморији примљених информација са анкетираним пасошким подацима, као и низ других могућности омогућавају приписивање ове методе веома обећавајућим иу практичном и научном истраживању.

Шта треба испитати?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.