^

Здравље

A
A
A

Кс-зрака носне шупљине и параназалних синуса

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Рендгенски преглед (к-зраци) носне шупљине и параназалних синуса, гркљана, орган слуха, као и око и орбита стекао пуну афирмацију на клиници у првим годинама након открића Кс-зрака. Ово је све очигледније данас, када су такве зрачне методе као што су сонографија, компјутер и магнетна резонанца, сцинтиграфија "ушла у њихова права". Дијагностика зрачења постала је неопходан дио клиничког прегледа пацијената у клиничким ординацијама за оториноларингологију и офталмологију.

Насална шупљина и паранасални синуси

Нозна шупљина заузима централну позицију у лобању лица. Подијељен је на пола прекривачем, састављеном од вертикалне плоче решетке и гнезда. Задњи отвори носне шупљине одвајају отварач на два дела - хороана. Предњи отварање носне шупљине - тзв крушкаста рупа - формирана кости и горње вилице затвара врхунске носне кости. Око носне шупљине налази се паранасал или додатак, синуси. Они комуницирају са носну шупљину помоћу пролаза или канала постројили стране слузокоже и обично испуњен ваздухом, чиме јасно видљив на радиографији као светлост и јасно омеђен образовања.

Рендгенографска анатомија носне шупљине и параназални синуси 

Болести носа и параназалних синуса

Оштећење синуса је повезано с преломима костију, у окружењу које су. Фрактура и померање фрагмената одређују се из рентгенских слика или томограма. Крвављење у оштећени синус праћено је њеним затамњивањем. Ако је ваздух из синуса продро кроз прелом свог коштаног зида у околна ткива, онда на рентгенским обрасцима можете видети мехуриће гаса на позадини ових ткива. Најчешће се јављају преломи назалних костију, који се карактеришу помицањем фрагмената напред и назад. Задатак радиолога се смањује не толико да би открио линију прелома, већ како утврдити степен деформације осетљивог дела носа пре и после поправке фрагмената.

Свака замена ваздуха у синусу са другим ткивом (ексудат, крв, гранулација, оток) доводи до смањења или нестанка њеног лумена и, с тога, до затамњења на сликама.

 Рентгенски знаци болести носа и параназалних синуса

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.