^

Здравље

Ентроп

, Медицински уредник
Последње прегледано: 04.09.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Ентроп има директан активирајући ефекат на интегративну церебралну функцију.

Лек помаже у побољшању менталних перформанси и концентрације, поједностављује учење, консолидује памћење, повећава отпорност можданих ткива на токсичне ефекте и хипоксију. Осим тога, има и анксиолитичко и антиконвулзивно дејство, нормализује процесе успоравања и активирања централног нервног система и благотворно делује на расположење.

Индикације Ентроп

Користи се за болести централног нервног система различитог порекла, против којих долази до смањења моторичке активности и слабљења интелектуалне и мнестичке активности:

  • неуротична стања, у којима постоји поремећај памћења, пажње и асимилације примљених информација, умор, летаргија и слабљење психомоторне функције;
  • блага до умерена депресија ;
  • синдроми психоорганске природе, праћени апатично-абуличним симптомима и ментално-мнестичким поремећајима, као и успорена стања која настају у случају схизофреније;
  • конвулзивна стања;
  • хронични алкохолизам (за ублажавање симптома депресије, астеније, менталних и менталних поремећаја).

Прописује се за спречавање хипоксије, повећање отпорности на стрес, стабилизацију функционалног стања у екстремним ситуацијама на послу, за спречавање умора и повећање физичког и интелектуалног капацитета за рад, а осим за нормализацију дневног биоритма и инверзије периода спавања / будности.

Образац за издавање

Отпуштање лековите супстанце се врши у таблетама запремине 0,05 и 0,1 г, по 10 комада у контурном паковању; унутар кутије се налазе 1-2 таква пакета.

Фармакодинамика

Лек благотворно делује на церебралну циркулацију и метаболизам, стимулише оксидационо-редукционе процесе, повећава енергетски потенцијал тела коришћењем глукозе, а такође побољшава процесе регионалне циркулације крви унутар исхемичних церебралних подручја. Повећава индексе серотонина, допамина и норепинефрина унутар мозга, не мења вредности ГАБА, не синтетише се са завршетцима ГАБА-α и ГАБА-β, нема значајан утицај на спонтану церебралну биоелектричну активност.

Лек не утиче на функцију ЦВС -а и дисање, има слаб диуретички ефекат и има анорексигени ефекат у случају употребе наравно.

Стимулативна активност Ентропа повезана је са његовом способношћу да умерено утиче на моторичку функцију, са повећањем физичких перформанси, значајним антагонизмом на каталептички ефекат неуролептика, и, поред тога, са слабљењем хипнотичког дејства хексенала и етилног алкохола.

Умерени психостимулативни ефекат лека развија се углавном у идејној сфери. Овај ефекат је комбинован са анксиолитичким ефектом, побољшава расположење и има извесну аналгетичку активност, повећавајући праг бола.

Адаптогени ефекат фенилпирацетама повећава отпорност тела на стрес током прекомерног физичког и менталног стреса, хипокинезије, ниске температуре, тешког умора и имобилизације.

Употреба лека изазива побољшање вида - видно поље се шири и повећава се оштрина.

Фенилпирацетам помаже у побољшању циркулације крви у ногама. Такође, овај елемент стимулише производњу антитела (као реакцију на употребу антигена), што нам омогућава да закључимо да има имуностимулативна својства; међутим, то не доводи до појаве тренутне нетолеранције и не исправља алергијске кожне реакције упале настале употребом страних протеина.

Курсна употреба лекова не изазива развој толеранције, зависности од дрога и синдрома устезања.

Ефекат Ентропа почиње након увођења једне порције, што је изузетно важно у екстремној ситуацији.

Лек нема мутагене, ембриотоксичне, тератогене и канцерогене ефекте. Има низак индекс токсичности, експериментално је утврђено да је смртоносна доза 0,8 г / кг.

Фармакокинетика

Лек се апсорбује великом брзином, пролази у различита ткива и органе и лако савладава БББ. Ниво апсолутне биорасположивости лекова након оралне примене је 100%. Цмак индикатор се бележи након 60 минута; полувреме елиминације је 3-5 сати.

Лек не учествује у метаболичким процесима и излучује се непромењен. Отприлике 40% лекова се излучује урином, а преосталих 60% знојем и жучом.

Дозирање и администрација

Морате користити лек орално, након јела. Величина оброка и трајање терапије се бирају појединачно, узимајући у обзир карактеристике пацијентовог стања.

Просечна једнократна порција је 0,15 г (0,1-0,25 г), просечна дневна доза је 0,25 г (0,2-0,3 г). Дозвољено је највише 0,75 г лека дневно. Дневна доза до 0,1 г мора се конзумирати одједном (ујутру), а порције веће од 0,1 г подељене су у 2 употребе.

Трајање терапије се креће од 0,5-3 месеца. У просеку, траје 1 месец. Ако је потребно, након 1 месеца, циклус се може поновити (прво се обратите лекару).

За повећање ефикасности - једнократни унос ујутру 0,1-0,2 г лекова у периоду од 14 дана (за спортисте - 3 дана).

За особе са гојазношћу алиментарно-уставног типа препоручује се 1-2-месечна терапија у оброцима од 0,1-0,2 г дневно (узима се ујутру).

После 15.00 лек се не може користити.

  • Апликација за децу

Лекови се не прописују у педијатрији.

Користите Ентроп током трудноће

Ентроп се не користи за ХБ и трудноћу.

Контраиндикације

Контраиндикована је употреба у случају тешке нетолеранције на елементе лека.

Последице Ентроп

Главни споредни знаци:

  • проблеми са радом централног нервног система: понекад се јављају раздражљивост, агресивност, анксиозност, вртоглавица и цефалалгија, као и суза, несаница, поремећај сна и поспаност. Повремено се развија опсесивно стање, хипоманија, депресија, привремене халуцинације, апатија и слабост;
  • дисфункција ЦВС -а: понекад постоји потенцирање знакова коронарне инсуфицијенције и повећање крвног притиска;
  • симптоми алергије: понекад се појављују епидермални свраб и осип. Повремено се развија хиперкератоза на длановима и хиперемија. Може се појавити Куинцкеов едем или уртикарија;
  • поремећаји дигестивне активности: повремено се јавља дисгеузија или ксеростомија.

Када се користе лекови после 15.00, може се развити несаница. Код неких пацијената, током првих 1-3 дана употребе лека, може се развити хиперемија епидермиса, психомоторна агитација или осећај топлоте.

Прекомерна доза

У случају тровања, нуспојаве се могу појачати.

Изводе се симптоматски поступци.

Интеракције са другим лековима

Ентроп је у стању да појача активност антидепресива, лекова који стимулишу централни нервни систем, као и ноотропних лекова. Такође продужава и појачава дејство антипаркинсонских, опојних и хипнотичких супстанци.

Услови складиштења

Ентропу треба чувати на тамном и сувом месту; индикатори температуре - не више од 25 ° Ц.

Рок трајања

Ентроп се може применити у року од 4 године од датума производње медицинског производа.

Аналоги

Аналоги лека су Цортекин и Киндинорм.

Пажња!

Да бисте поједноставили перцепцију информација, ова упутства за употребу дроге "Ентроп" су преведена и представљена у посебном облику на основу званичних упутстава за медицинску употребу лека. Пре употребе прочитајте примедбу која је долазила директно на лек.

Опис обезбеђен у информативне сврхе и није водич за самоделивање. Потреба за овим леком, сврху режима лечења, метода и доза лека одређује само лекар који присуствује. Само-лек је опасан за ваше здравље.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.