^

Здравље

Болести очију (офталмологија)

Хипосхагмус

Субкоњунктивално или интраокуларно крварење, иначе названо хипосхагмус, настаје када је оштећен мали крвни суд, услед чега се испод коњунктиве излије мала количина крви.

Скуп вежби за јачање мишића очију

Визија игра важну улогу у перцепцији околног света. Вежбе за јачање мишића очију одржавају га у доброј форми, спречавајући различите патологије.

Посуда је пукла у око: шта да се ради, које капљице да капну?

Шта учинити када суд у оку пукне? Наше акције директно зависе од узрока догађаја. Ако појава крварења не узрокује друге симптоме, осим оштећења вида, а његова повезаност са било којим догађајем који изазива руптуру прати се дан раније, не морате паничарити.

Посуда је пукла у око одрасле особе и детета: разлози

Нема смисла губити се у нагађањима о томе шта значи пуцање посуде у оку, и, још више, упуштати се у самодијагнозу. Препоручљиво је потражити стручну помоћ. Можда ће вам требати савет лекара специјалиста различитих профила.

Испуштање из очију детета: гнојно, жуто, зелено

Жуто пражњење из очију детета често се налази код контактних сочива. Ако деца користе сочива, онда, по правилу, често додирују очи рукама, не придржавају се увек препорука за руковање и чување сочива.

Ацантамебиц кератитис

Међу многим очним болестима, акантамоебични кератитис није нарочито распрострањен, мада нема нарочиту сексуалну или старосну селективност. Ову озбиљну болест која погађа функционалност рожњаче доживљавају пре свега људи са оштећењем вида користећи контактне сочива. 

Анисометропија код деце и одраслих

Међу постојећим патологијама вида, офталмолози су приметили анисометропију. Шта је ово? Ово је рефракциона неравнотежа - када десно и лево лице особе имају неједнаку рефрактивну снагу, а та разлика може бити неколико диоптрија. 

Око за мушкарца

Медицинска дефиниција густе бијеле мрље на предњем прозирном дијелу ока је леуком рожнице. Шта значи леикома? На грчком језику леукос је „бијели“, а рожница је латински назив за рожницу.

Различите боје очију код људи: како кажу, узроци

У већини случајева, различита пигментација ириса је генетски поремећај који прелази из генерације у генерацију. Према медицинској статистици, јавља се код 10 од 1000 људи.

Тританопија: свет у промењеној боји

Са овом аномалијом, уочава се или одсуство ОПН1СВ типа С-боца у ретини, или њихова генетски одређена дистрофија, или патолошка промена у структури фотопигмента јодопсина осетљивог на спектар плаве светлости.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.