^
A
A
A

Витамин К: откривене нове предности

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

31 August 2021, 14:00

Ако редовно у своју исхрану уносите храну обогаћену витамином К, можете утростручити ризик или чак спречити развој атеросклерозе кардиоваскуларног система. Такве закључке изнели су стручњаци који представљају Универзитет Едитх Цовен, који се налази у Аустралији.

Витамин К је витамин растворљив у мастима који долази у два укуса:

  • филокинон присутан у зеленилу;
  • менакинон, који производе бактерије и налази се у некој ферментираној храни животињског порекла (попут сира).

Научници из Аустралије помно су истражили информације о више од 50 хиљада пацијената који су учествовали у данском експерименту на проучавању карактеристика исхране, онкологије и здравља, који је трајао 23 године. Сви који су учествовали у пројекту, на почетку су попунили посебан упитник који је садржао питања о карактеристикама оброка. Даље, истраживачи су упоредили карактеристике исхране са учесталошћу хоспитализације пацијената са дијагнозом исхемијског можданог удара, коронарне болести срца, атеросклерозе периферних артеријских судова.

Као резултат тога, утврђено је да је за пацијенте који су редовно конзумирали велику количину производа који садрже витамин К било скоро 20% мање вероватно да ће бити хоспитализовани због кардиоваскуларних патологија, атеросклеротичних болести (посебно оних код којих су захваћене углавном периферне артеријске жиле).

Како један од водећих аутора студије, професор Ницола Бондонно, уверава, „витамин К спречава накупљање калцијума у основним артеријским судовима, блокирајући развој васкуларне калцификације“.

Зашто се ради само о употреби повећане количине витамина? Чињеница је да се постојеће медицинске препоруке односе само на просечну дневну количину витамина К, која је неопходна за обезбеђивање адекватних процеса згрушавања крви, не узимајући у обзир превентивну улогу ове супстанце у спречавању атеросклеротске патологије кардиоваскуларног система. Стручњаци инсистирају: потребно је ревидирати савремене критеријуме и успоставити нове норме за употребу витамина К, узимајући у обзир потоњи смер.

Витамин К се налази у многим биљним намирницама - посебно у купусу, спанаћу, зеленој салати, броколију, зеленом грашку и јагодама. Осим тога, може се добити једењем пилетине, говеђе јетре.

Иначе, вишак неке супстанце у телу, као ни њен недостатак, такође није добродошао, јер повећан унос витамина К може изазвати повећање вискозности крви, развој тромбозе и флебитиса. Сматра се да је овај феномен прилично риједак, међутим, тренутно не постоји горња граница за унос витамина К.

Подаци су представљени на страници часописа ЈАНА

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.