^
A
A
A

Туберкулоза у Украјини: реални бројеви

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

05 January 2019, 09:00

Према најновијим статистичким подацима, највеће индикативне вредности карактеристичне за појаву вируса имунодефицијенције и туберкулозе забележене су у региону Одесса. Представници пресс службе Централног здравственог центра (Центар за јавно здравље Украјине) су рекли о овом тренду.

Према подацима за 2017. Годину, учесталост туберкулозе, узимајући у обзир новооткривене и поновљене случајеве патологије на територији Украјине, износила је скоро 64 случаја на стотину хиљада људи. Забележено је више од 21 хиљада случајева туберкулозне инфекције. Истовремено, проучавање експоненцијалних вредности у региону Доњецк и Луганск није спроведено у потпуности, већ само на територији где би то у принципу могло да се уради - то јест, у зонама које контролише украјинска влада. Током прошле године, тенденција повећања стопе инциденције је нађена у регионима Цхернивтси и Донетск.

Надаље, статистика наводи да је у посљедњих неколико година дошло до повећања учесталости међу мушкарцима: дакле, мушкарци су болесни око 2 пута чешће него жене. Иначе, мушкарци су често заражени туберкулозом чешће од жена, али се ове бројке периодично мијењају. Представници департмана не указују на тренд старења.

Свјетска здравствена организација потврђује: туберкулоза је међу десет водећих узрока смрти међу свим пацијентима на планети. На пример, током 2016. Године, болест је довела до смрти више од 1,6 милиона људи. Према украјинској статистици, људи са туберкулозом који нису регистровани од стране лекара могу представљати 25% свих пацијената са овом дијагнозом. Један од четири пацијента са овом болешћу или није довољно испитан или скрива присуство опасне патологије. До сада је извршена диспанзерска регистрација скоро 35 хиљада Украјинаца: међу њима око 8 хиљада пацијената пати од туберкулозе отпорне на лекове.

Светска статистика сврстава Украјину у првих пет глобалних земаља са највећим процентом обољења отпорних на лекове. Представници Министарства здравља тврде да је стање туберкулозе у земљи озбиљно, али да се може контролисати. Прогнозу погоршава чињеница да се болест најчешће дијагностикује већ у завршној фази, када су шансе пацијента за опоравак близу "нуле". Сваке године, туберкулоза узима животе четири хиљаде Украјинаца - то јест, око 10-11 пацијената дневно. У свету, преко милион људи умире од ове болести сваке године.

Прошло је 25 година од када је Светска здравствена организација рангирала туберкулозу на глобалном нивоу. Међутим, овај задатак остаје без дефинитивног рјешења.

Информације објављене на страници https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.