Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Спори између браће и сестара могу довести до депресије

Медицински стручњак за чланак

Психолог
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021

Новогодишњи празници се приближавају, што значи да ускоро ће у нашим апартманима бити прекрасних божићних стабала, а божићна свјетла ће бити освијетљена. За децу, Нова година је посебан празник испуњен радошћу и очекивањем поклона од Дједа Мраза, које оставља под божићним стабом.

Али научници тврде да чак и тако сјајан празник као и Нова година могу бити засенчени бескрајним свађама између браће и сестара. Главни разлог таквих свађа и сукоба је тај што тинејџери крше лични простор једне другима и не могу дијелити ствари или право на ко ће сести да играју нову игру. Стога, чак и поклони под стаблу могу донијети не радост, већ само да распламсају нови сукоб.

Током вишегодишњег истраживања, научници са Универзитета у Миссоурију проучавали су природу конфликата који се јављају између адолесцената, што је посебно тачно у односу на браћу и сестре. Специјалисти су дошли до закључка да постоје двије главне врсте сукоба. Један од њих се бори против позадине приватног простора детета и покушава га одвести у другу. Такви поступци негативно утичу на емоционално здравље дјеце и због тога родитељи требају покушати избјећи сукобе на овом мјесту између дјеце.

"Наше истраживање показује да су конфликтне ситуације повезане са кршењем личног простора повезани са ниским самопоштовањем и самопоуздањем у одраслом добу", каже Ницоле Цампионе-Барр, специјалиста психолошких истраживања. "Стално емоционално тресење може довести дијете до дубоке депресије у року од неколико година."

Експерти су посматрали односе 145 парова браће и сестара дванаест месеци, просјечна старост дјеце је била 12-15 година. Тинејџерима је понуђено да процене различите варијанте конфликтних ситуација и забележе њихову учесталост, интензитет и трајање. Постојала су два главна разлога за свађе међу тинејџерима: кршење личног простора и скандала, запаљење због неправде и неједнакости. Тада су научници упоређивали одговоре адолесцената, њиховог стања, као и степен анксиозности и анксиозности.

"Упркос чињеници да родитељи покушавају да усредсреде децу и директно учествују у решавању сукоба, научници кажу да се одрасли не смеју мешати", каже др. Цампионе-Барр.

Специјалисти препоручују постављање правила у кући, које сви морају без изузетка следити. Прво, пре уласка у било коју собу, обавезно куцните и затражите дозволу за улазак. Стога ће бити могуће значајно смањити епидемије незадовољства међу адолесцентима, који су посебно осетљиви на упад на њихову територију. Такође, како би се смањиле свађе и стална суђења, помаже у дистрибуцији одговорности између деце и распореда, барем условно, што би помогло деци да се оријентишу, чије се ред да седне за видео игрицу итд.

У том случају, ако је однос браће и сестара су алармантни и поред вербалних окршаја песницама, а ако родитељи нису под силом да покори и дивљали тинејџера, онда морате да уштедите време, као и скретање код специјалисте у најкраћем могућем року.

Снажни и здрави односи у породици су изузетно важни у каснијем животу.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]


Портал иЛиве не пружа медицинске савјете, дијагнозу или лијечење.
Информације објављене на порталу служе само као референца и не смију се користити без савјетовања са специјалистом.
Пажљиво прочитајте правила и смернице сајта. Такође можете контактирати нас!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Сва права задржана.