^
A
A
A

Спори између браће и сестара могу довести до депресије

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

21 December 2012, 11:34

Новогодишњи празници се приближавају, што значи да ускоро ће у нашим апартманима бити прекрасних божићних стабала, а божићна свјетла ће бити освијетљена. За децу, Нова година је посебан празник испуњен радошћу и очекивањем поклона од Дједа Мраза, које оставља под божићним стабом.

Али научници тврде да чак и тако сјајан празник као и Нова година могу бити засенчени бескрајним свађама између браће и сестара. Главни разлог таквих свађа и сукоба је тај што тинејџери крше лични простор једне другима и не могу дијелити ствари или право на ко ће сести да играју нову игру. Стога, чак и поклони под стаблу могу донијети не радост, већ само да распламсају нови сукоб.

Током вишегодишњег истраживања, научници са Универзитета у Миссоурију проучавали су природу конфликата који се јављају између адолесцената, што је посебно тачно у односу на браћу и сестре. Специјалисти су дошли до закључка да постоје двије главне врсте сукоба. Један од њих се бори против позадине приватног простора детета и покушава га одвести у другу. Такви поступци негативно утичу на емоционално здравље дјеце и због тога родитељи требају покушати избјећи сукобе на овом мјесту између дјеце.

"Наше истраживање показује да су конфликтне ситуације повезане са кршењем личног простора повезани са ниским самопоштовањем и самопоуздањем у одраслом добу", каже Ницоле Цампионе-Барр, специјалиста психолошких истраживања. "Стално емоционално тресење може довести дијете до дубоке депресије у року од неколико година."

Експерти су посматрали односе 145 парова браће и сестара дванаест месеци, просјечна старост дјеце је била 12-15 година. Тинејџерима је понуђено да процене различите варијанте конфликтних ситуација и забележе њихову учесталост, интензитет и трајање. Постојала су два главна разлога за свађе међу тинејџерима: кршење личног простора и скандала, запаљење због неправде и неједнакости. Тада су научници упоређивали одговоре адолесцената, њиховог стања, као и степен анксиозности и анксиозности.

"Упркос чињеници да родитељи покушавају да усредсреде децу и директно учествују у решавању сукоба, научници кажу да се одрасли не смеју мешати", каже др. Цампионе-Барр.

Специјалисти препоручују постављање правила у кући, које сви морају без изузетка следити. Прво, пре уласка у било коју собу, обавезно куцните и затражите дозволу за улазак. Стога ће бити могуће значајно смањити епидемије незадовољства међу адолесцентима, који су посебно осетљиви на упад на њихову територију. Такође, како би се смањиле свађе и стална суђења, помаже у дистрибуцији одговорности између деце и распореда, барем условно, што би помогло деци да се оријентишу, чије се ред да седне за видео игрицу итд.

У том случају, ако је однос браће и сестара су алармантни и поред вербалних окршаја песницама, а ако родитељи нису под силом да покори и дивљали тинејџера, онда морате да уштедите време, као и скретање код специјалисте у најкраћем могућем року.

Снажни и здрави односи у породици су изузетно важни у каснијем животу.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.