^
A
A
A

Сок ће вам помоћи да дуго живите

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

12 August 2021, 09:00

Научници са Универзитета у Ексетеру у Великој Британији открили су додатне здравствене предности свеже исцеђеног сока од цвекле. Показали су да редовно пијење овог сока може побољшати орални микробиом, ојачати крвне судове, па чак и побољшати когнитивне перформансе код старијих људи.

Коријенски усеви - посебно репа - као и целер, зелена салата, спанаћ садрже неорганске соли азотне киселине. Микроорганизми присутни у усној шупљини претварају такве соли у нитрит - праотац азот -оксида, активни неуротрансмитер и једињење које регулише васкуларни тонус. У процесу промена повезаних са старењем, производња азот-оксида у телу опада, што повлачи за собом погоршање рада кардиоваскуларног система и губитак когнитивних способности.

Стручњаци су спровели студију у којој је учествовало 26 старијих пацијената, без очигледних одступања у здрављу, са нормалним крвним притиском, водећи активан начин живота. Учесници су били подељени у две групе: прва група је допуњена соком од цвекле који је у исхрани садржавао природне соли азотне киселине током десет дана. Друга група је добила плацебо пиће које је требало пити два пута дневно.

На крају пројекта, научници су упоредили крвни притисак и квалитет оралног микробиома у две групе учесника. У првој групи је утврђено смањење броја патогених микроорганизама у устима - нарочито је било мање таквих бактерија које су узроковале развој кардиоваскуларних патологија, когнитивних оштећења и системских упалних процеса. Осим тога, код представника прве групе , индикатори систолног крвног притиска су се смањили за око 5 мм Хг. Чл., Што такође указује на позитиван ефекат сока од цвекле.

Представници друге групе нису показали посебне промене.

Аутори студије су уверени да добијени резултати могу бити важна карика у планирању здравог старења. Ако исхрана редовно садржи храну обогаћену природним неорганским солима азотне киселине, тада ће у кратком временском периоду бити могуће квалитативно побољшати микробиом усне дупље. Штавише, научници снажно препоручују исхрану на биљној бази за све старије особе. Неопходно је успорити процес старења срца и крвних судова, подржати когнитивне способности у било ком добу.

Нешто раније, стручњаци су већ спровели студију која упоређује састав бактерија у усној шупљини код младих и старијих људи, код болесних и здравих људи. Али експеримент у вези са употребом производа са природним нитратима научници су извели по први пут.

Извор информација:  Универзитет у Екетеру

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.