^
A
A
A

Симптоми мултипле склерозе разликују се у зависности од временских услова

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

29 September 2021, 10:55

Клиничка слика код мултипле склерозе се јасније манифестује оштром променом влажности и температуре околине.

У телу људи оболелих од мултипле склерозе долази до имунолошког напада мијелинске нервне овојнице. Мијелин раздваја правце неурона и стимулише спровођење нервних импулса. Када је мијелин оштећен, проводљивост импулса се погоршава, неурони почињу да умиру. Симптоми болести су различити: код неких пацијената доминира повећани умор и погоршање видне функције, док други развијају проблеме с координацијом или уринарну инконтиненцију .

Будући да узроци болести још нису прецизно разјашњени, стручњаци утврђују њен развој генетским факторима и утицајем околине. Штавише, неки спољни фактори не само да могу допринети појави патологије, већ и побољшати њене клиничке манифестације.

Представници Универзитета у Мајамију су приметили да су знаци мултипле склерозе израженији или ослабљени климатским променама. Научници су прегледали медицинску документацију неколико америчких болница и упоредили посећеност пацијената са мултиплом склерозом и особености временских услова. Узете су у обзир промене температуре, скокови атмосферског притиска и влажности ваздуха.

Као резултат тога, утврђено је да је клиничка слика болести израженија у рано пролеће или касно лето, а мање интензивни симптоми се примећују зими. Географски, патологија се чешће дијагностикује код становника пацифичког северозапада и североистока Сједињених Држава, као и у регионима са суптропском климом. Са загревањем, симптоматологија постаје интензивнија, што се може објаснити појавом Утхофф феномена: верује се да је ова појава повезана са неповољним ефектом повишене температуре на проводљивост нервних влакана.

Међутим, поред температуре, научници су открили импликацију у повећању симптома и високој влажности. Највећи број посета лекарима остварен је у периодима оштрих промена температуре - на пример, када је снажна ноћна хладноћа замењена дневном топлотом.

Лечење пацијената са мултиплом склерозом данас се своди на уклањање симптома и успостављање контроле над патологијом. Лекари препоручују: поред главне терапије, потребно је узети у обзир и климатске услове у којима се пацијент налази. Штавише, будући да су ране фазе развоја болести често асимптоматске, нагле климатске промене могу дати подстрек појави првих болних знакова. Да би се то спречило и одложило развој симптома, потребно је обезбедити нежно окружење за људе који имају наследну предиспозицију за настанак мултипле склерозе.

Информације се налазе на страници Међународног часописа за истраживање животне средине и јавно здравље

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.