^
A
A
A

Недостатак сна може довести до раног старења

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Жене које су доласком детета приморане да спавају мање од 7 сати дневно, ризикују прерано старење.

Научници са Универзитета у Лос Анђелесу проучавали су промене у ДНК жена током трудноће и током прве године живота бебе. Испитивано је више од тридесет учесника у старосној групи 23-45 година. Стручњаци су обратили пажњу на терминалне хромозомске делове који се називају теломери. Њихова дужина је индикативна за одређивање биолошке старости особе: у старијим ћелијама теломери су релативно кратки.

Главна сврха теломера је да обезбеде процес деобе ћелија без оштећења генома. Када се ти делови скрате на најмању могућу дужину, ћелија губи способност дељења и умире. Постоји и посебна ензимска супстанца, теломераза, која може продужити теломере. Међутим, овај ензим функционише само у матичним и неким малигним структурама. Ако се утврди да су теломери у неким ћелијама приметно скраћени, то значи да се ћелијски ресурс превише активно троши.

Такође је потребно знати да структуре са скраћеним теломерима можда неће умрети: њихово даље постојање повезано је са развојем хроничних болести, укључујући онкопатологије.

Поред теломера, научници су истраживали и друге „сензоре“ биолошке старости - посебно епигенетске модификације жена. Промене у епигенетици могу настати као резултат различитих догађаја, укључујући стресне ситуације, ограничења у исхрани итд. Касније ове промене утичу на активност гена и опште стање ћелија. Испоставило се да се годинама на ДНК појављују специфични знаци који не дозвољавају генима да раде пуном снагом. Ове ознаке се такође могу користити за процену биолошке старости.

Научници су приметили да су код многих младих мајки и први и други показатељ био-старости "трчали" напред, а разлог за то био је недостатак сна. Мала деца захтевају много пажње, а врло ретко жена дозвољава себи да се добро наспава. Према запажањима стручњака, оне мајке чији је сан трајао мање од 7 сати дневно 10-12 месеци заредом имале су биолошку старост 3-7 година већу од оне успаваних мајки исте старосне категорије.

Недостатак сна негативно утиче на циркадијалне ритмове, а са њима и на метаболичке процесе, имунитет и функцију мозга. У будућности научници намеравају да истраже друге промене у телима младих мајки. Говоримо о могућим физиолошким поремећајима, метаболичким поремећајима, имунолошким застојима. С обзиром на то да тело доживљава озбиљан стрес због недостатка сна, требало би проучити његове могуће дугорочне последице.

Подаци су описани у публикацији Слееп Хеалтх

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.