^
A
A
A

Како вежба утиче на сан?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

03 December 2021, 09:00

Многи тренери и лекари препоручују повећање дневне физичке активности како би се побољшао квалитет ноћног сна. Како би анализирали однос између тренинга умереног интензитета и ноћног одмора, научници са Универзитета Конкордија проучавали су податке из претходних научних радова. Као резултат тога, утврђено је да су физичке вежбе , које су се изводиле најмање 2 сата пре одласка у кревет, позитивно утицале на његов квалитет. Међутим, активности које су се спроводиле непосредно пре спавања одразиле су се прилично неповољно: људи нису могли дуже да заспу, а генерално су спавали мање.

Током тестирања, научници су анализирали 15 радова, у којима је учествовало скоро две стотине људи. Неки од учесника нису били физички активни, док су други били у доброј физичкој форми и нису се жалили на квалитет сна. Просечна старост учесника је од 18 до 50 година.

Испитаници су процењени полисомнографијом , актиграфијом или субјективном проценом утицаја физичке активности на сан. Шта су стручњаци открили?

Ако је тренинг завршен најмање 2 сата пре одласка у кревет, онда је заспање било брже, а ноћни одмор дужи. Овај ефекат је био посебно приметан код људи који се раније нису разликовали у израженој физичкој активности. Ако се тренинг изводи мање од два сата пре спавања, онда је ефекат био супротан: људи нису могли дуго да заспу, а ноћни одмор је био испрекидан и кратак.

Научници су приметили да најбољи ефекат на сан има вежбање у трајању од пола сата до сат времена, умереног интензитета. А најефикаснија и најкориснија вежба је препозната као бициклизам.

Тренинг високог интензитета, без обзира на учесталост њиховог извођења, негативно је утицао на РЕМ фазу повезану са сновима. Претпоставља се да ће у будућности активност високог интензитета негативно утицати на когнитивне способности учесника. То може бити због чињенице да превише интензивно вежбање повећава узбуђење и телесну температуру, урања тело у стање стреса и доводи до хиперактивности симпатичара. Као резултат тога, циркадијални ритам може бити инхибиран, што подразумева споро ослобађање мелатонина, хормона повезаног са ноћном поспаношћу.

Представници Академије за исхрану и дијететику напомињу да ће тренинзи високог интензитета бити најкориснији ако се изводе у првој половини дана. Само у овом случају можемо очекивати нормалан однос физичке активности и квалитетног сна. Међутим, потребно је узети у обзир индивидуалне карактеристике организма. Требало би да слушате своје тело, сензације, да бисте разумели који је режим исправан и када га треба прилагодити.

Резултати студије објављени су на страницама Сајенс директа.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.