^
A
A
A

Индустријско печење може бити опасно

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

14 August 2019, 09:00

Кухање из продавница може повећати ризик од развоја дијабетеса - а то није због шећера, већ због друге мало познате компоненте у саставу. Говоримо о пропионату - супстанци која спречава појаву плијесни у намирницама. Студије су показале да пропионат „интервенише“ током метаболичких процеса и смањује ћелијску осетљивост на инзулин.

Студију су спровели Харвард и Медицински центар Хаим Шеба.

Шта је пропионат? Ово је со или естер пропионске киселине који се ставља у тесто или сир, и у било које производе, да се спречи стварање плијесни.

Уопштено, пропионат се сматра небезичном супстанцом. Обично га луче чак и хумане цревне бактерије, јер помаже у преради биљних влакана. Али колико су корисни пропионати ако су их вештачки испоручили телу?

Научници су започели своја истраживања нудећи ову супстанцу глодарима. Након употребе пропионата у нормалним прехрамбеним количинама код животиња, хормонска супстанца глукагон повећава се у крви стимулишући ослобађање глукозе у крвоток у јетри, као и хормон норепинефрин, који контролише крвни притисак, повећава ниво шећера и регулише протеин, директан учесник метаболизма масних киселина. Као резултат тога, ниво шећера у крви глодара нагло је порастао, а након 5 месеци, животиње су постале много јаче и чак су имале тенденцију развоја дијабетеса типа ИИ .

Затим су научници наставили експеримент на људима, позивајући волонтере - 14 људи без здравствених одступања, са нормалном тежином и нормалним шећером у крви. Волонтери су условно подељени у две групе: прва група је требала појести око 1 г пропионата са храном (то је отприлике износ који просечан човек поједе с индустријском храном), а другој групи је понуђена „чиста“ храна. 4 сата након јела, у испитаника су узети узорци крви.

После недељу дана експеримента, групе су обрнуте и поново су примећене промене у крвним тестовима.

Генерално, резултати студије су били приближно исти као и приликом тестирања глодара. Ниво глукозе у крви повећавао се под утицајем пропионата, али се стабилизовао много спорије. Поред тога, адитив је утицао на повећани садржај инсулина, што је указивало на погоршање апсорпције шећера у ткивима.

Уз експеримент, стручњаци су прегледали медицинску документацију више од 150 пацијената који су учествовали у другом пројекту мршављења. Утврђено је да је код оних који су имали смањену осетљивост на инсулин, садржај пропионата у крви већи.

Могуће је да испитивана супстанца заправо повећава ризик за настанак дијабетеса типа ИИ, и боље је одбити производе са њиховим садржајем. Али треба напоменути да за сада говоримо о прелиминарним резултатима, а пред нама су и други експерименти. Стога је прерано доносити коначне закључке.

Извор - стм.сциенцемаг.орг/цонтент/11/489/еаав0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.