^
A
A
A

Да ли таблете за мамурлук заиста делују?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

14 January 2022, 09:00

Мамурлук који се развија након тешке конзумације алкохолних пића многима је познат из прве руке. У исто време, неки људи се осећају толико лоше да следећег јутра после пића пре свега одлутају до најближе апотеке по лекове против мамурлука. Научници су покушали да схвате њихову ефикасност - и били су изненађени.

Стручњаци из Велике Британије, који представљају Национални нарколошки центар при Краљевској школи у Лондону, проценили су добро познате лекове против мамурлука који су популарни међу грађанима. Као резултат тога, утврђено је да је већина ових средстава само плацебо.

Током студије проучавано је више од два десетина научних радова који анализирају ефекат на људски организам популарних компоненти против мамурлука - Л-цистеина, екстракта каранфилића, корејског гинсенга, кинеске крушке. Укупно је анализирано дејство више од двадесет лекова. У пројекту је учествовало четири стотине волонтера. Важно је напоменути да ефекат популарних аналгетика као што су ацетилсалицилна киселина и парацетамол није процењен.

Према резултатима студије, утврђено је да је екстракт каранфилића имао релативно приметан ефекат: таблете и течности са овом компонентом ублажиле су слику мамурлука за око 19% (за учеснике експеримента након конзумирања алкохола).

Стручњаци сматрају да информације добијене током студије нису сасвим тачне. Дакле, број волонтера је био релативно мали, међу учесницима није било старијих од 65 година и жена. Није проучавано ни првобитно негативно дејство лекова против мамурлука на организам (а многи стручњаци истичу да су ови лекови штетни по здравље). Дакле, неки лекови против мамурлука погоршавају главобољу, изазивају мучнину, па чак и јаку алергијску реакцију. Нажалост, велика већина таквих производа који се нуде у слободној продаји у апотекама нису лекови, већ биолошки активни суплементи, који се углавном састоје од биљних мешавина и екстраката.

Научници објашњавају: што се тиче мамурлука, лакше га је спречити унапред него лечити. Оптимално је уздржати се од алкохола током гозбе, или пити алкохол умерено. А са развојем синдрома мамурлука, потребно је узети неколико таблета активног угља (1 таблета на 10 кг телесне тежине), пити довољну количину чисте воде за пиће током дана. Уз главобољу, можете узети таблету ацетилсалицилне киселине, а код тешке интоксикације помоћи ће клистир. И још боље - немојте се само-лијечити и, ако је могуће, консултујте лекара.

Резултати студије објављени су на страници ТХЕГУАРДИАН

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.