^
A
A
A

Цријевна микрофлора побољшава функцију мозга

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

01 October 2021, 08:55

Одавно је познато да цревна микрофлора не утиче само на пробавне и метаболичке процесе, већ и на многе друге функције тела, укључујући и активност мозга. Научници су већ показали да цревне бактерије директно утичу на квалитет сна, помажу развоју нових нервних ћелија, па чак и побољшавају ток аутизма код деце . У својој новој студији, стручњаци су проучавали могућност подмлађивања можданих структура помоћу бактеријске флоре.

У експериментима су учествовали глодари. Два месеца су научници користили црево за храну како би испоручили измет младих глодара у црева старих јединки. Тако је „млада“ микрофлора у одговарајућим размерама ушла у црева „старих“ мишева, услед чега се понашање ових драматично променило. На пример, почели су боље да се крећу у лавиринту, побољшали су им се меморија и процеси размишљања. Када су истраживачи почели да проучавају хипокампус - један од главних центара памћења мозга - откривено је да је јасно подмлађен и то на нивоу ћелијских и молекуларних компоненти. За вашу информацију, хипокампус је одговоран за механизме формирања емоција, процесе преласка краткорочне меморије у дугорочну меморију, као и за просторну меморију неопходну за оријентацију у простору.

Међутим, треба имати на уму да је "млада" микрофлора лансирана преко уобичајених бактерија глодара. Ова чињеница је вероватно утицала на то да су неке карактеристике „старих људи“ остале непромењене - на пример, степен друштвености мишева током и после експеримента се није променио.

Микрофлора дигестивног тракта производи много свих врста супстанци које директно или индиректно утичу на рад скоро свих органа и система тела. Међутим, сами микроби мењају свој састав и својства под утицајем различитих молекуларних импулса. Како тело стари, квалитет микрофлоре се мења, однос бактерија се прерасподељује. Сасвим је могуће да ће радикална промена микробиома инфузијом „младих“ микроорганизама допринети подмлађивању не само можданих структура, већ и других органа. У исто време, научници признају да неке специфичне бактерије, а не микрофлора уопште, могу имати подмлађујући ефекат, па би убудуће требало спровести детаљнија истраживања. Ако се ова претпоставка потврди, онда ће за побољшање рада мозга бити довољно да се унесе само неопходан чисти бактеријски препарат. Такође је могуће да ће стручњаци моћи да идентификују директно молекул који утиче на процесе подмлађивања - исти онај који производи један или други представник бактеријске флоре.

Студију је спровело факултетско особље Универзитета у Цорку. О својим достигнућима говорили су на страницама часописа Натуре Агинг. Чланак можете прочитати на линку

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.