^
A
A
A

ЦОВИД-19 може довести до импотенције

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

26 May 2021, 09:00

Болест коронавируса, која се у почетку испољила у Кини и трансформисала у глобалну пандемију, не престаје да брине научнике. Ново истраживање је показало да се АЦЕ-2 рецептор и ген ТМПРСС-2 експримирају на ендотелним ћелијама, због чега инфекција доводи до широко распрострањене ендотелне дисфункције.

Добро познати коронавирус који изазива ЦОВИД-19 може бити присутан у ткивима репродуктивног система код мушкараца чак и након опоравка, оштећујући васкуларни ендотел и узрокујући еректилну дисфункцију. До овог закључка дошли су стручњаци који представљају Медицински факултет Миллер на Универзитету у Мајамију.

Раније је откривено да коронавирусна инфекција оштећује васкуларни ендотел плућа, бубрега, срца. До сада се није знало ништа о кршењу кавернозног ткива мушког гениталног органа са богатом васкуларном мрежом. Нови истраживачки рад научника доказао је постојање везе између ЦОВИД-19 и каснијег развоја компликоване еректилне дисфункције .

Уролог Рамасами, радник специјализованог одељења на Миллер колеџу, заједно са колегама, извршио је биопсију ткива репродуктивних органа код два пацијента мушког пола који су пре шест месеци и осам месеци имали инфекцију коронавирусом. Један од мушкараца је лечен од ЦОВИД-19 у болници, а други је имао благи ток болести и лечио се код куће. Осим тога, научници укључени у студију два мушкарца који нису имали инфекцију. Сва четири пацијента су подвргнута фаллопротетској интервенцији због поремећене еректилне функције.

Одузети биолошки материјали анализирани су на садржај ендотелне азот -оксид -синтазе (показатељ ендотелне функционалности) и на квалитет експресије протеина коронавируса. Током електронско микроскопске анализе откривене су ванћелијске вирусне честице величине око 100 нм са шиљастим крајевима у ткивима судова. Експресија ендотелне азот-оксид-синтазе у кавернозном телу опорављених пацијената била је нижа него код мушкараца без ЦОВИД-19, што указује на пост-вирусну ендотелну дисфункцију.

Научници до данас спроводе нову студију која би требало да утврди молекуларни механизам оштећења потенције услед инфекције коронавирусом.

Нешто раније, исти научници су већ обавили сличан рад и открили да вирусне честице улазе у ткиво тестиса код мушкараца, што такође може имати неповољан утицај на плодност и поспешити сексуални пренос.

Пацијенти морају бити обавештени о могућим компликацијама након ЦОВИД-19. Све пост -инфективне промене, укључујући и део еректилне функције, треба да прате медицински радници - како ради лечења, тако и ради олакшавања даљих истраживања.

Извор информација:  Светски часопис о здрављу мушкараца

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.