^

Здравље

A
A
A

Хемопрофилакса туберкулозе

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Хемопрофилакса је употреба анти-ТБ лекова за спречавање развоја болести код појединаца. Који су у највећем ризику од настанка туберкулозе. Уз помоћ специфичних хемопрепарација могуће је смањити популацију туберкулозе микобактерија, продрети у људско тијело и створити оптималне услове за потпуну интеракцију имунокомпетентних ћелија. Употреба анти-ТБ лекова у превентивне сврхе смањује вјероватноћу туберкулозе 5-7 пута.

У неким случајевима, хемопрофилакса се примењује код деце, адолесцената и одраслих. Није инфициран са туберкулозом микобактерије, са негативном реакцијом на туберкулин, - примарна хемопрофилакса. Примарна хемопрофилакса је обично краткотрајна хитност за појединце. Налази се у регионима са високом учесталошћу туберкулозе. Секундарни хемопрофилакса примењују на заражених Мицобацтериум туберцулосис (позитивна реакција) туберкулин у којима нема клиничких и радиолошка знаци туберкулозе, као и код пацијената са преосталим променама у органима након пате претходно туберкулозу.

Неопходна је хемопрофилакса туберкулозе:

 • први пут инфицирани микобактеријама туберкулозе ("окретање" туберкулин теста) клинички здравим деци, адолесцентима и особама млађим од 30 година (режим се одређује појединачно узимајући у обзир факторе ризика);
 • деца, адолесценти и одрасли који су у домаћем контакту са пацијентима активне туберкулозе (са бацилима):
 • деца и адолесценти који су били у контакту са пацијентима са активном туберкулозом у дечијим установама (без обзира на расподјелу пацијената у Канцеларију);
 • Деца и адолесценти који живе на територији установа анти-туберкулозне службе;
 • деца из породица сточара који раде у регионима који су неуспешни за настанак туберкулозе, дјеца из породица које имају стоку на појединачној фарми;
 • по први пут идентификоване особе са знаковима пренете туберкулозе и лица која су примила лечење туберкулозе:
 • Особе са изразитим преосталим променама у органима после преноса туберкулозе (курсеви хемопрофилакса се изводе узимајући у обзир природу резидуалних промјена);
 • Новорођенчади су вакцинисане у породилиште са БЦГ вакцином. Рођен од туберкулозе мајки са неблаговременим откривеним обољењем (хемопрофилакса се спроводи 8 недеља након вакцинације);
 • Лица са траговима претходно пренесене туберкулозе, у присуству нежељених фактора (акутних болести, операција, трауме, трудноће) који могу погоршати болест;
 • лица која су примила лечење за туберкулозу, са значајним преосталим променама у плућима, у опасном епидемиолошком окружењу;
 • Особе са траговима претходно пренесене туберкулозе у присуству својих болести. Третман који различити лекови (нпр глукокортикоиди) може проузроковати погоршање ТБ (дијабетеса, болести колагена, силикозе, саркоидоза, чир на желуцу и чир на дванаестопалачном цреву, итд).

При избору лекови за Хемиопрофилакса придају посебан значај ефикасности и специфичности њиховог ефекта на Мицобацтериум туберцулосис, најразумнији размотри употребу лекова хидразида изоникотинске киселине и његови аналози. Обично, хемопрофилакса врши најактивнији лек ове групе - изониазид. Дјеца, адолесценти и млади људи (испод 30 година) са хиперергичном реакцијом на Мантоук тест са 2 ТЕ превенције препоручују се за извођење два лијека - изониазида и етамбутола. За одрасле и адолесценте, дневна доза изониазида за дневно унос је 0,3 г, за дјецу 8-10 мг / кг. Ако изониазид није нетолерантан, користите флуоразид: одрасли 0,5 г 2 пута дневно, деца 20-30 мг / кг дневно у 2 подељене дозе. И одрасли и дјеца требају прописати витамине Б 6 и Ц.

Обично се хемопрофилакса спроводи 3-6 месеци. Узимајући у обзир факторе ризика и индикације након 6 месеци, други курс је могућ. Режим и метода хемопрофилакса се одређују појединачно.

У специфичним епидемиолошким условима, хемопрофилакса туберкулозе може се препоручити другим групама становништва.

Превентивна хемотерапија

Тренутно је показано оправдано да се код деце и адолесцената спроведе хемопрофилакса у раном периоду примарне инфекције туберкулозе. На ефективност хемопрофилакса утичу различити фактори:

 • присуство истовремених болести и неспецифична реактивност организма;
 • брзина инактивације изониазида (у спорим ацетилаторима, ефикасност је
  већа);
 • старост (ефикасност је нижа код деце млађих од 7 година, пошто се способност прилагођавања различитим факторима животне средине у овом добу мање);
 • сезонскост курсева (ефикасност је нижа зими и љетом);
 • квалитет вакцинације и ревакцинације БЦГ;
 • употреба различитих (нпр. Хипозензибилних) лекова.

Погоршање епидемиолошке ситуације узроковане социо-економским и демографским променама довело је до повећања броја људи инфицираних са туберкулозом. Инфекција деце са туберкулозом у Русији је 10 пута већа него у развијеним земљама. Број новорођенчади у протеклој деценији се више него удвостручио, они чине до 2% укупне популације деце у више регија. То захтијева примјену превентивних мјера у најугроженијим групама дјеце. Нажалост, традиционална хемопрофилакса која постоји од 1970-их није увек довољно ефикасна.

Главни проблеми хемопрофилакса и превентивног лечења туберкулозе су избор лекова за превенцију, одређивање трајања њиховог коришћења и процена ефикасности и ризика од лечења.

Од 1971. Године неопходно је да се хемопрофилакса препоручује деци и адолесцентима са ризиком за настанак туберкулозе. Нанети изониазид у дозама од 10 мг / кг током 3 месеца након откривања позитивне или хиперергијске реакције на туберкулин, док одржавање позитивне реакције одреди други курс хемотерапије током 3 месеца са два лекова.

Пријема лекови из групе хидразид изоникотинске киселине и њихових аналога омогућава добијање задовољавајућу заштитно дејство, али њихова токсичност јетре и развој отпорности на лек код Мицобацтериум туберцулосис са хроничним ординирањем изониазид (6-12 месеци) утврди релевантност потрази других могућности.

Алтернативни режими лечења:

 • Употреба рифампицина у комбинацији са пиразинамидом (са или без изониазида) може смањити трајање третмана на 3 месеца,
 • пријем рифампицина у монотерапији (упоредив у ефикасности са изониазидом, али мање токсичан);
 • употреба мање токсичних аналога изониазида;
 • употреба деривата рифампицина.

Отпорност на лекове раста Мицобацтериум туберцулосис и смањила ефикасност лечења туберкулозе пацијената углавном због неправилног или непридржавања лека је оптимална режим третмана (доза и пријем мноштво). У том смислу, када се спроводи хемопрофилакса, неопходна је јасна организација и строга контрола. Важно је одабрати оптимални облик хемопрофилакса: у санаторијама туберкулозе, школама и предшколским установама санаторијумског типа, амбулантно.

Многи домаћи аутори сматрају да у присуству фактора ризика, хемопрофилакса је препоручљива за коришћење два лекова. У жаришта са неповољним условима епидемије (контакт са МБТ. Посебно код пацијената фиброцаверноус облик туберкулозе) да спречи развој туберкулозе код деце је потребно индивидуално изабрали Хемиопрофилакса шему и прописује поновљене курсеве.

У условима широко распрострањене дистрибуције миокобактерије туберкулозе отпорне на лекове, деца су све више у контакту са синдромима који су отпорни на лекове против туберкулозе, нарочито изониазид. У овим условима, ефикасност хемопрофилакса са изониазидом код монотерапије значајно је смањена, па је потребно користити лекове резервне серије за 3 месеца или више.

Ово оправдава потребу да се прегледају нацрти развијени почетком 20. Века. Хемопревенцији режими и употреба диференцираног приступа превентивно лечење болести, узимајући у обзир факторе ризика рачуна (биомедицинских, епидемиолошких, социјалних, клиничким и генеалошких), који одређују вероватноћу инфекције и туберкулозе, природе туберкулин осетљивости и стања имунолошки реактивности деце заражене.

Организација превентивног лечења деце и адолесцената из ризичних група

Профилактички третман деце и адолесцената који су недавно заражених Мицобацтериум туберцулосис ( "окренути" раног периода латентне ТБ инфекције), као и деца из ризичних група именује фтизиопедиатр.

Фактори ризика који доприносе развоју туберкулозног процеса код деце и адолесцената: епидемиолошки, медицинско-биолошки, старосни и социјални.

Епидемиолошки (специфични) фактори:

 • контакт са особама са туберкулозом (породични или случајни контакт);
 • контакт са пацијентима са туберкулозом са животињама. Медицинско-биолошки (специфични) фактори:
 • неефикасан вакцинација БЦГ (БЦГ вакцинације ефикасности је процењен сизе постваццинатион оцена: количина вакцине хем мање од 4 мм или без имуно Безбедност се сматра недовољним);
 • хиперергична осетљивост на туберкулин (према узорку Мантоук са 2 ТЕ).

Медицинско-биолошки (неспецифични) фактори:

 • пратећи хронична обољења (мокраћних путева инфекције, хронични бронхитис, бронхијална астма, алергијски дерматитис, хронични хепатитис, дијабетес, анемија, неуропсихијатријска ненормалности);
 • честа АРВИ у анамнези (група "често болесних деце").

Аге-сек (неспецифични) фактори:

 • старост до 3 године;
 • препубертал и адолесценција (од 13 до 17 година);
 • женски секс (тинејџерке су чешће болесне).

Социјални (неспецифични) фактори:

 • алкохолизам, зависност од дроге међу родитељима;
 • боравак родитеља у местима лишења слободе, незапосленост;
 • који живе у сиротиштима, сиротиштима, друштвеним центрима, ускраћују родитеље родитељских права, бескућништво;
 • велике породице, породица са једним родитељем;
 • становање међу мигрантима.

Индикације за упућивање на фтиризаторе

 • рани период примарне инфекције туберкулозе ("турн"), без обзира на ниво реакције Мантоук са 2 ТЕ и присуство фактора ризика;
 • Хиперергичне Мантоук реакције са 2 ТЕ, без обзира на присуство фактора ризика;
 • повећати величину папуле Мантоук са 2 ТЕ за 6 мм или више, без обзира на ниво реакције Мантоук са 2 ТЕ и присуство фактора ризика;
 • постепено повећање осетљивости на туберкулин већ неколико година са просечним интензитетом и тежином Мантоуксове реакције са 2 ТЕ, без обзира на присуство фактора ризика;
 • константна осјетљивост на туберкулин средњег интензитета и тежине Мантоукове реакције са 2 ТЕ, у присуству два или више фактора ризика;
 • изражава реакцију на туберкулин (папуле 15 мм и више) код деце и адолесцената из социјалних ризичних група.

Информације неопходне за упућивање деце и адолесцената на фтиризаторе

 • датум вакцинације и ревакцинације БЦГ;
 • подаци о годишњим Мантоук реакцијама са 2 ТЕ од момента рођења;
 • подаци о присутности и трајању контакта са пацијентима са туберкулозом;
 • резултати флуорографског прегледа блиских рођака детета;
 • подаци о пренесеним акутним, хроничним, алергијским обољењима:
 • подаци из претходних фтитијатријских прегледа;
 • резултати клиничког и лабораторијског прегледа (опћа анализа крви, анализа урина);
 • закључивање специјалиста (у присуству истовремених болести);
 • друштвена анамнеза дјетета или адолесцента (услови живота, материјална подршка, миграторска анамнеза).

Физиатрициан за превентивни третман именује диференцијално. У присуству специфичних фактора ризика (недостатак БЦГ вакцинације, контакт са болесном туберкулозом) лечење се обавља у болници или санаторијуму, у другим случајевима обим и место превентивног лечења се одређују појединачно.

После додатног испитивања код фтиризатра и искључивања локалног процеса, дијете је прописана хемопрофилакса или превентивни третман.

Два типа деце и адолесцената спроводе специфичну профилаксу туберкулозе са хемотерапијским лијековима.

Примарна профилакса туберкулозе је за неинфектована деца и адолесценте који имају контакт са пацијентима туберкулозе (ИВ ТБД код фтиризатара).

Секундарна превенција туберкулозе - код инфицираних дјеце и адолесцената, изведена је након позитивних резултата скрининга туберкулинске дијагностике (ВИ ГДУ код фтиризатара).

Групе у којима је неопходно прописати хемопрофилаксу

 • Инфицирана деца и адолесценти:
  • - у раном периоду примарне туберкулозне инфекције ("циркулација узорака туберкулина") без локалних промјена;
  • у раном периоду примарне туберкулозне инфекције ("узорак туберкулина") са хиперергичном реакцијом на туберкулин;
  • са повећањем осетљивости на туберкулин:
  • са хиперергичном осетљивошћу на туберкулин;
  • са константном осетљивошћу на туберкулин у комбинацији са факторима ризика.
 • Деца и адолесценти у контакту са пацијентима са туберкулозом.

Превентивни третман деце из ризичних група за туберкулозу треба бити индивидуалан, узимајући у обзир епидемиолошке и социјалне факторе ризика. Хемиопрофилакса један анти-ТБ лекова (изониазид или фтивазид метазид) само деца ИВ се могу скенирати на амбулантним условима, ВИА, ВИБ група у одсуству додатних (посебних или неспецифичних) факторима ризика. Контакт са пацијентима са туберкулозом и присуством других фактора ризика угрожавају индикаторе који доприносе развоју туберкулозе. Превентивна терапија за такву децу врши се са два анти-туберкулозна лијека у специјализованим установама деце. У присуству алергијских болести код пацијената, превентивно лечење врши се на позадини десензибилне терапије.

Хемопрофилакса за дјецу се проводи 3 мјесеца, превентивно лијечење се обавља појединачно, у зависности од фактора ризика за 3-6 мјесеци. Ефикасност хемопрофилакса (превентивни третман) одређује се уз помоћ клиничких и лабораторијских индикатора и резултата туберкулинских узорака. Смањење осетљивости на туберкулин, задовољавајући клинички и лабораторијски индикатори и одсуство болести сведоче о ефикасности превентивних мера. Повећање осетљивости на туберкулин или негативну динамику клиничких и лабораторијских индикатора захтева додатни преглед детета.

Методе хемопрофилакса

Лечење се обавља након свеобухватног прегледа код фтиризатара. Профилактички третман инфицира туберкулозом лица (ВИА ГДУ) без фактора ризика са немодификованог клиничку лабораторију и имунолошких параметара, изврши један лек из групе хидразида никотинску киселину и аналози (изониазид или метазид 10 мг / кг, фтивазид ат 20 мг / кг, једном дневно, ујутру, у комбинацији са пиридоксином) током 6 месеци. Лечење се обавља амбулантно или у санаторијуму.

За превентивни третман се користе два антибактеријска лијека. Исониазид у дози од 10 мг / кг, једном дневно, ујутро, у комбинацији са пиридоксин и етамбутол 20 мг / кг или пиразинамид 25 мг / кг, једном дневно, администрира деци на факторе ризика, са промењеном клиничку лабораторију и имунолошких индикатори реактивности организма. Осетљивост на туберкулин реакцији Мантоук са 2 ППД-А изговара праг хиперергиц осетљивости - 6. Разблажења и више позитиван одговор - 3 разређења и више градуированних одговор Пиркует. Лечење се спроводи за 6 месеци - у зависности од динамике туберкулинског осетљивости на повремене режиму, у болници или у старачком дому.

Повећање осетљивости на туберкулин (ГДУ ВИБ) у претходно инфицираних ТБ пацијената након испита (ПАУ 0) и резолуцијом од неспецифичног жаришта инфекције у одсуству фактора ризика обољења захтева одредиште профилактички третман једног анти-ТБ лекова за 6 месеци у амбулантно или повремено у старачки дом. У присуству фактора ризика, промене у клиничким и лабораторијским индекса и имунолошка реактивност превентивно лечење спроводи у два антибактеријских агенаса (интермитентна пријем је могућ). Осетљивост на туберкулин реакцији Мантоук са 2 ППД-А изговара праг хиперергиц осетљивости - 6. Разблажења и више позитиван одговор - 3 разређења и више градуированних одговор Пиркует. Лечење се спроводи за 6 месеци - у зависности од динамике туберкулинске осетљивости, од пацијента или у старачком дому.

Хиперергиц осетљивост на туберкулин (ГДУ ВИБ) без фактора ризика и промене у клиничкој лабораторији и имунолошких параметара потребних за дестинације профилактичку терапију једног антитуберкулотицима 3 месеца. Амбулантно или у санаторијуму, у комбинацији са антихистаминима. Ако се осетљивост на туберкулин своди на норму (са изузетком примарне инфекције), третман се може зауставити. Са очувањем хиперергијске осетљивости на туберкулин, третман се наставља 6 месеци са два анти-туберкулозна лијека, а рентгенски томографски преглед грудних органа је неопходан. Ултразвук абдоминалних органа, уринализа на БК.

У присуству фактора ризика, промене у клиничке лабораторије и имунолошких параметара реактивности и праг хиперергиц осетљивости осетљивост на туберкулина до 6. Узгоју или више, позитивна реакција током 3 разблажење и више градације Пиркует реакција врши превентивну терапију 6 месеци - ин зависност од динамике туберкулинске осетљивости, у болници или у санаторијуму.

Деца и адолесценти у избијања туберкулозе (ГДУ ИВ), незараженој и инфицираног ТБ за годину или више без додатних фактора медицинска и социјална ризика, добити три месеца ток лечења са анти-ТБ лекова. На крају третмана уз одржавање негативну реакцију на туберкулин (2 ТЕ ППД-Л) који нису инфицирани са ТБ, потпада под надзором ТБ клиници.

У идентификовању "савијања" тест туберкулин или хиперергиц осетљивост на туберкулин третман треба бити настављена до 6 месеци две антитуберкулотицима (укључујући резистенције Мицобацтериум туберцулосис) са обављање Кс-раи томографијом преглед груди. Ултразвук абдоминалних органа, анализа урина на микобактеријској туберкулози. Деца заражена туберкулозом, уз ниску осетљивост на туберкулин после три месеца током пхтхисиатрициан лечења бити под присмотром. Са порастом осетљивости на туберкулин у праћењу прописан другу терапију два антитуберкулотицима 3 месеца.

Деца и адолесценти са хиперергичном реакцијом на туберкулин или са "савијањем" узорака туберкулина или са повећањем осетљивости на туберкулин више од 6 мм. Који су у контакту са болесном туберкулозом која луче микобактерије, примају контролисану превентивну терапију са два анти-туберкулозна лијека узимајући у обзир осјетљивост на микобактерије. У присуству додатних медицинских и социјалних фактора ризика, лечење се обавља у санаторију или у болници.

Хемопрофилакса туберкулозе код дјеце и адолесцената заражених ХИВ-ом

Хемопрофилакса код ХИВ инфицираних особа смањује вјероватноћу туберкулозе и продужава живот пацијената. Индикације за хемопрофилаксу су повезане са преваленцијом инфекције туберкулозом код ХИВ-инфицираних пацијената. Важан критеријум за решавање проблема хемопрофилакса и његовог трајања је број особа инфицираних са туберкулозом од особе са ХИВ-ом са туберкулозом. Овај индикатор зависи од опстанка пацијента током и без терапије. Време преживљавања ХИВ-позитивних туберкулозних пацијената који луче микобактерије је кратак, стопа преживљавања болесника с АИДС-ом не достиже годину дана.

Један од критеријума за одабир пацијената за профилактички третман - папуле величине која се појављује као одговор на интрадермалне ињекције туберкулина у стандардној разблажењу (2 ТЕ), него директну корелацију овог индикатора и број ЦД4 + -лимфотситов није детектовано у крви ХИВ-инфицираних пацијената. Ефикасност хемопрофилакса је иста као код људи са депресијом и код особа са очуваним имунитетом. Индиректне предности хемопревенцији зависе од природе контакта са ХИВ-инфицираних особа са ТБ пацијентима и опстанка времену тих лица током третмана и без њега. Припадност пацијента код високог ризика (ХИВ-инфицираних наркомана са позитивним реакцијама на ППД-2 Н или НО реакција туберкулин) - директну индикације за Хемиопрофилакса. Са одговарајућом специфичном хемотерапијом, инциденца смањује са 5,7 на 1,4 на 100 случајева годишње.

Времена хемопрофилакса и приоритет узимања лекова нису утврђени. Најмоћнији су 6-месечни курси за узимање изониазида од стране ХИВ-инфицираних пацијената са бројем ЦД4 + лимфоцита у крви од 200 у мм 3 или мање. Терапија омогућава повећање животног века пацијената у просеку за 6-8 месеци, а код 19-26% омогућава спречавање развоја клиничких облика туберкулозе.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.