^

Здравље

Ментално здравље (психијатрија)

Шизофренија код деце и адолесцената

Код деце, ментални поремећаји и шизофренија се јављају у готово истој скали као и код одраслих, само што се манифестују на свој начин.

Како препознати шизофренију по понашању?

Пацијент се не опоравља у потпуности, пошто је повлачење психотропних лекова увек преплављено егзацербацијама - специфично понашање код шизофреније се наставља, без обзира на трајање лека.

Шизофренија код мушкараца: узроци, врсте, дијагноза, прогноза

Прошло је више од једног века од тренутка када је шизофренија издвојена као самостална болест, али се и даље воде расправе не само о њеној природи, већ ио самом постојању као посебне болести.

Методе лечења шизофреније код мушкараца

Лечење шизофреније код мушкараца се не разликује од лечења жена, само је већа вероватноћа да ће мушкарци теже оболети, па су, сходно томе, за њихово лечење потребни снажнији антипсихотици у већим дозама.

Шизофренија код мушкараца: симптоми, карактеристични знаци понашања

Прве знакове блиско окружење обично доживљава као ексцентричности - лоше расположење, осиромашење емоција, изолованост нису специфични знаци само шизофреније, већ и менталне болести уопште. 

Страх од усамљености код жена и мушкараца

Аутофобија је медицински термин који описује такав ментални поремећај као што је страх од саме себе. Други могући називи за овај поремећај су изолофобија, еремофобија, монофобија. Говоримо о страху од тога да будемо сами, да немамо здраву и трајну везу, да изгубимо вољене особе.

Страх од озбиљне везе код жена и мушкараца

Међу специфичним људским страховима који се сматрају ирационалним (немотивисаним) и називају се фобијама,  постоји страх од веза  или страх од емоционалне везаности. 

Страх од малих предмета или микрофобија

Фобија је добро познати термин који описује снажан, неразуман и сталан страх особе од одређеног проблема, ствари, акције итд. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.