^

Здравље

Ментално здравље (психијатрија)

Персевератион

Патолошка упорност се често примећује код пацијената са органским лезијама мозга, церебралном атеросклерозом, шизофренијом, сенилном деменцијом, Алцхајмеровом болешћу и Пиковом болешћу. 

Страх од инсеката: како се зове и како га третирати?

Како се зове страх од инсеката и буба (колеоптерски инсекти)? Упорни ирационални (неосновани) страх од инсеката већина стручњака дефинише као ентомофобију: од грчког. Речи ентомон (инсект) и фобос (страх).

Кататонско узбуђење

Кататонска агитација је врста хиперкинетичке акутне психозе са специфичним манифестацијама: моторички немир карактерише хаос, недостатак сврсисходности, стереотипни, понекад претенциозни покрети, бесмислен и некохерентан говор.

 

Онеироид

Прави онеироид је ментални поремећај, облик измењене свести, најчешће ендогеног органског порекла. Карактеришу га изражени продуктивни симптоми у облику прилива светлих слика сличних сцени

Поремећај вишеструке личности

Америчка психијатрија дијагностикује овај феномен као дисоцијативни поремећај идентитета. Тренутна класификација ИЦД-10 слично стање назива „поремећајем вишеструке личности“ и упућује га на друге дисоцијативне (конверзијске) поремећаје, без раздвајања у засебну нозологију. 

Страх од воде

Постоје и егзотичније врсте хидрофобије, на пример аблутофобија, када страх изазива потребу да се чак исперу уста, опере лице, истушира, опере и спроведе било који поступак који укључује воду. 

Страх од дугих речи

Како се зове страх од дугих речи? Име је одабрано не без хумора: нилски коњ монструозни екпедалиофобија. Синоними су краћи, али их такође није лако изговорити: хипомонстраскуедалофобија, сескипедалофобија. 

Почетни стадиј шизофреније

Шизофренија се приписује менталним поремећајима који имају прелиминарне знакове који могу сигнализирати развој ове болести.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.