^

Здравље

A
A
A

Циста кости

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Цистична циста је шупљина у чврстом облику везивног ткива, најчешће се развија у детињству, без очигледних клиничких знакова до патолошке фрактуре због уништавања коштаног ткива.

Цист кост се односи на велику групу остеодистрофних патологија костног система тела. Пре више од 70 година, многи лекари повезали су цисте костију са остеобластокластомијом, тада је циста постала независна носолинска јединица и данас припада туморским болестима костију. Ова група укључује такве остеодистрофне патологије: 

 • Хондроматоз.
 • Циста оссеа солитариа (остеоцистома) - усамљена циста кости.
 • Циста оссеа анеурисматица - анеуризмална циста кости.
 • Интраоссеоус ганглион (јуктацортицал цист).
 • Еозинофилни гранулум кости.

У међународној класификацији обољења ИЦД-а, 10 цистака кости су у класи М 85 - "Остали поремећаји густине и структуре костију", и означава се тако: 

 • М85.4 - једнокрвна циста кости.
 • М85.5 - анеуризмална циста кости.
 • М85.6 - друге цисте костију.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Епидемиологија

Статистички подаци о костима кости су: 

 • Међу свим бенигним неоплазмима цисте, кости се дијагнозе у 55-60% случајева.
 • ЦЦМ - усамљена циста дијагностикује се код 75-80% пацијената.
 • АЦЦ - анеуризмална циста је дефинисана у 20-25% случајева.
 • 70-75% костних циста прати патолошки преломи.
 • Једноставно усамљене цисте најчешће погађају мушкарце - 60-65%.
 • Анеуризмалне цисте се чешће дијагнозирају код дјевојчица - 63%.
 • Старост пацијената од 2 до 16 година. Код одраслих пацијената ријетко се дијагнозе костне кости.
 • Једноставне солитарне цисте у 85% се развијају у тубуларним костима.
 • Локализација самотних циста у костима хумеруса - 60%.
 • Локализација солитарне неоплазме у фемурима је 25%.
 • Локализација анеуризмалних циста у тубуларним костима - 35-37%.
 • Локализација анеуризмалних циста у пршљенима - 35%.
 • Формирање анеуризмалних неоплазми у карличним костима је 25%.
 • Цисте костију у 65-70% случајева формирају се у костима горњег екстремитета.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Узроци цисте

Оба типа цистичних лезија у коштаном ткиву у ИЦД-10 су дефинисана као туморска патологија колоне неутврђене етиологије.

Узроци костних циста дуго су проучавани, сачувани су подаци о клиничким опажањима сличних болести из 17. Века. У КСИКС-ог века Рудолфа Викхров први описао као кост циста распада енхондрому, касније у 1942., година костију циста су подељени у врсте - за младе простог цисте и анеуризме цисте. Терминолошки, формирање цистичне кости је дефинисано у класификацији, али је стална тема за медицинске расправе. Једна група лекара верује да је циста чисто роентгенолошки концепт, пре него симптом него одвојена патологија. По њиховом мишљењу, цистично образовање је последица системске дистрофичне лезије коштаног ткива. Друге теорије такође имају право да постоје, иако слично као и први, нису засноване на поузданим клиничким, статистичким подацима. На пример, једна од верзија која се односи на етиологију цисте испитује формирање бенигног тумора као резултат трансформације тумора гигантских ћелија. Постоји и теорија о трауматичној етиологији, која објашњава појаву цисте због чврстог оштећења коштаног ткива. У овом тренутку, конвенционална теорија је теорија дистрофичних промена у кости узрокована кршењем хемодинамике. Заузврат, циркулацију крви може бити поремећена како траумом, тако и опћим запаљенским процесом тела. Рецент запажања домаћих хирурга, ортопеда нам омогућити да говоре о локалној интраоссеоус дисфункција хемодинамски активирање ферментација уништење глиуказаминогликанов, колагена и протеина структуре. Као резултат овог патолошког ланца, осмотски и хидростатични притисак у цистичној шупљини повећава се коштано ткиво које не издржава динамички оптерећење. Стога у зони раста костију поремећа се процес дисплазије, мења се оссифицатион, формира се патолошка хиперваскуларизација метафизног дела и коштаних ткива, формира се циста.

Такве велике разлике доводе до тога да је нејасна, неодређено узроци коштана циста није могуће објективно класификовати врсту, врсте активних лезија, односно, искључује могућност састављања јединственог алгоритма лечење таквих патологија.

Сумирајући, можемо разликовати неколико најпоузданијих опција које објашњавају етиологију развоја костију цисте: 

 1. Системски дистрофични процес, узрокован повредом снабдијевања крви костном ткиву, резултира апсорпцијом коштаног ткива (ресорпција) превладава током процеса остеогенезе (формирање костију).
 2. Кршење одређене фазе ембрионалног развоја, када постоји абнормалност постављања ћелија метафизи коштаног ткива. Метафиза је структурални део коштаног ткива, због чега кост може да расте у детињству и адолесценцији.
 3. Хронична трауматизација кости.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Симптоми цисте

Клиничке манифестације, симптоматски комплекс тумора коштаног ткива, састоје се од три главна знака: 

 • Присуство или одсуство тешког бола.
 • Стварни тумор, који се може палпирати, прво одреди његову густину и очекивану величину.
 • Присуство или одсуство кршења функција екстремитета и моторичких активности уопште.

Симптоми цисте кости зависе од врсте тумора, брзине његовог развоја, локализације и могућности ширења на околна ткива, структуре.

Оба једноставна солитарна костна циста (ЦЦК) и анеуризмално средство имају уобичајене етиопатогенетске узроке, међутим њихови симптоми су различити на исти начин као и радиографски визуелни индекси. Уобичајени симптоми костних циста повезани су са таквим манифестацијама и симптомима: 

 • Циста ће дебитовати са клиничким манифестацијама на позадини опћег здравља детета.
 • Коштана циста почиње да се појављује са болним осјећајима у јесен, изненадним покретима.
 • Циста може проузроковати патолошки прелом у подручју у којем се бол временски осјећа.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Циста у костима стопала

Цисте кости доњег екстремитета најчешће се дијагностикује код деце старости од 9 до 14 година и дефинисана је као фиброзни остеитис кука или тибије. У 50% случајева, први клинички симптом који се не може занемарити је патолошка фракција. Радиографски, циста у костима нога потврђује се у облику снимка који показује карактеристично проширење коштаног ткива са изразито видљивом ресорпционом зоном у средини. Патолошки фокус има јасне границе, нарочито ако нема реакције од периостеалног (периосталног). Костна циста ноге се односи на бенигне туморске неоплазме и повољан исход у 99% случајева. Уништавање коштаног ткива се развија спонтано, процес почиње са краткотрајним болом и малим отоком у развојном региону цисте.

Симптоми ниских циста могу бити следећи:

 • Прелазни бол у зони цисте дуго времена.
 • Кршење супротне функције ногу, бол приликом ходања.
 • Могућа је ротација ноге напоље патолошким преломом.
 • У подручју прелома, едем се увек посматра.
 • Са преломом, аксијално оптерећење на ногама изазива тешке болове.
 • Палпација зоне прелома узрокује болне сензације.
 • Недостаје симптом "пете пете".

У клиничкој ортопедској пракси случајеви спонтане поправке костију нису неуобичајени 2-3 године. Међутим, ако је циста праћена патолошким преломом, цистична шупљина остаје на месту коштане фузије, која је склона поновљеном развоју. Ипак, хирурзи запажају парадоксални феномен: прелом може убрзати фиброзно обнављање коштаног ткива, јер помаже у смањивању величине цисте шупљине. Често је патолошки прелом који је нека врста терапије за цистично образовање, а траума се третира као стандардна, као и све друге врсте прелома. Овим развојем, цисте кости ноге захтевају динамичко посматрање, при чему је главна метода прегледа рентген. Са повољним током процеса рестаурације, слике показују споро али истовремену облитацију цисте шупљине. У сложенијим случајевима, када се прогура коштана кост, циста се оштетила. Надаље, препоручује се симптоматско лечење, укључујући и помоћ стероида за ињекције. Правовремени третман цисте коштаног ткива доњег екстремитета омогућава избјегавање поновљених прелома и патолошко скраћивање ноге као резултат деформације коштаног ткива.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Циста талуса

Астрагалус сеу талус, талус кост је део зглобне зглобне структуре, која такође укључује тибију. Циста талуса најчешће се дијагностикује код младих људи, што је мање пута код деце млађе од 14 година, што разликује ову патологију од многих других циста коштаног ткива. Уобичајено је познато да су ЦЦМ и АЦЦ типичне болести повезане са дисплазијом зонске зоне раста која се развија у детињству. Међутим, специфичност кости талуса лежи у чињеници да је скоро потпуно одговорна за процес ходања и преузима целу тежину особе у покрету. Стога, ова кост, често пролази кроз оптерећење, постаје прилично осетљива зона, нарочито у присуству остеопатологије или недостатка калцијума у кости.

Талусова кост преноси оптерећење до пете, средњу зону стопала, често се њене патологије манифестују у костима ових зона.

Клинички знаци талуса цисте: 

 • Почетак развоја циста је скривен.
 • Активна циста талуса манифестује се у облику отежаних болова који постају интензивни током дуготрајног ходања или трчања.
 • Циста талуса може изазвати прелом зглоба.

Такав тумор, по правилу, је дефинисан као бенигни, али мора бити уклоњен што је раније могуће како би се спречиле патолошке фрактуре.

Циста се визуализује као субхондрална неоплазма са јасним контурима. Тумор се не простире на зглобу, али може ограничити његову мобилност.

Локализација цисте у талусу сматра се не повољним због честих понављања патологије, чак и са пажљиво обављеном операцијом. Висок ризик од компликација повезан је са специфичном анатомском структуром талуса и интензивним снабдевањем крви. Поремећај крвотока, како у време патолошке фрактуре, тако и током неизбежне операције код одраслих пацијената, може довести до аваскуларне некрозе и чак до инвалидитета пацијента. Штавише, окружена другим талус коштаних ткива - калканеуса, навицулар, на зглоб и стога одредити тачну локацију цисте или прелома, а оперативни приступ је веома тешко. Операција попа о цист астрагалусу сеу талус сматра једним од најтежих међу свим оперативним техникама за уклањање костних циста, процес пресаивања графта је такође сложен. Опоравак времена, рехабилитација након операције на талусу може трајати 2-3 године. У 5-10% случајева лечење доводи до инвалидитета пацијента, углавном то се односи на пацијенте старије од 45 година.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43]

Циста метатарзалне кости

Метатарсус, метатарзална кост, је комбинација пет малих тубуларних костију, прилично кратких и крхких у поређењу са другим костима стопала. Сваки од пет делова метатарсал костију, заузврат, састоји се од основног, телу и глави, најзначајнијом напред, дуго - ово је друга зглоба кост, кратак и јак - први. У њима је најчешће формирана костна циста, иако према статистичким подацима овакве туморске формације у овим деловима стопала ретко дијагнозе раније и, умјесто тога, збуњују се са другим болестима костију. Према структури метатарзалних су веома слични метацарпал, али ипак визуелно изгледати ужи и импацтион са стране, али за све њене крхкости, успешно апсорбују нашу шетњу, помоћи да издрже статичко оптерећење телесне тежине.

Дијагноза метатарзалне цисте је веома тешко из различитих разлога: 

 • Ретки случајеви болести и одсуство статистички, клинички потврђених информација о таквим патологијама.
 • Сличност симптома цист метатарсуса и других туморских формација у овој зони.
 • Чести патолошки преломи метатарзалне кости у присуству остеопатије.
 • Одсуство јединствених дијагностичких диференцијалних критерија.

Грешке у прегледу и дијагнози ЦЦМ или АЦЦ метатарзалне зоне су прилично честе и представљају један од разлога за високу инциденцу инвалидитета код пацијената. Поред тога, постоје описи малигнитета метастарсус костне цисте, када запостављени процес или понављање спонтане фрактуре доводи до малигнитета тумора. Дијагноза треба да буде темељна и укључује поред сакупљања анамнезе и стандардног рентгенског прегледа, чак и ЦТ, ултразвука, сцинтиграфије, хистологије. Конзервативни третман циста метатарсала не доноси никакав резултат, стога најчешће делује. Једини начин да се избегне операција може бити једноставан прелом, након чега се циста срушава и нестаје. Али такви случајеви могу бити само код неколико пацијената, углавном у доби од 12 година. Лечење одраслих пацијената је много компликованије и трауматично. Циста је ресецтед, костни дефект је испуњен алалопластичним материјалом.

trusted-source[44], [45], [46], [47]

Циста на кости руке

Манус - горњи екстремитет, рука се састоји од таквих анатомских делова: 

 1. Ангулум мембри супериорис је рамени појас који се, пак, састоји од таквих структурних делова: 
  • Рамена.
  • Кљуик.
  • Артикулатио ацромиоцлавицуларис - акромиоклавикуларни зглоб.
  • Хумерус - хумерус.
 2. Подлактица: 
  • Улна - пар улнарске кости.
  • Радијус је двоструки радијус.
 3. Четка: 
  • Зглоб, који се састоји од 8 костију.
  • Сцапхоид, трихедрал, семилунар, грашка-кости - проксимални ниво.
  • Трапезни, капити, кукови у облику кукаца - дистални ниво руке.
 4. Пастис, састоји се од 5 костију.
 5. Прсти су кости фаланкса.

Руцни кости претежно локализоване у раменог појаса, много ређе цисти дисплазија примећено у подлактице или ручни костију. То је због чињенице да је ЗСО и АЦЦ радије да се формира у метапхисеал деловима цевне дугих костију, мала и кратка коштаних структура једноставно немају жељену ширину шупљина за развој тумора и нису у стању да брзо и лако може проширити на период интензивне људске раста - детињству и адолесценцији. Клинички случајеви дијагнозе самицу цисте у дисталном фаланге одраслих пацијената који су описани у медицинској литератури може сматрати ретке и највероватније такве одреднице погрешне. Често се кости цисте тешко одвајају од сличних остеобластокласта или сличних кондрама. Прецизна дијагноза и диференцијација могућа је само ЦТ или МР, што није увијек доступно пацијентима.

На радиографски начин, костна циста изгледа као светлосна површина заобљеног облика у метафизи костију, тумор има јасне границе, углавном су присутни инцлусионс, кортикални слој се значајно смањује, често је отечен. Хистолошка анализа зида формације показује слабо везано везивно ткиво са знаковима крварења са цисте анеуризме или без њих у одређивању усамљене цисте.

Процес развоја цисте у костима руку увек прати фокално разарање, ресорпција костију. Постепено повећава се циста премешта ка дијафици без додира на рамени зглоб, без изазивања промене периостеума и било каквих знакова упале уопште.

Симптоматологија цистичког образовања у горњем делу је неспецифична, пацијент може осећати периодично неугодност ротацијским покретима руке, подижући руку док се бави спортом. Тумор ретко се манифестује визуелним знацима, само велика циста може изгледати као очигледно отицање.

Најтипичнији симптом, тачније доказ занемаривања процеса, је патолошки прелом. Најчешће, прелом је локализован у подлактици, може се покренути и физичком активношћу (подизањем гравитације) и пада, модрицом. Патолошки прелом или прелом кости брзо се ослобађа, а тиме се цистична шупљина смањује, нестаје.

Дијагноза цисте на кости руке помоћу рендгенских зрака, остеосцинтиграфије, компјутеризоване томографије и ултразвука. Лечење са правовременом дијагнозом и малом количином цисте врши се конзервативно, имобилизацијом горњег екстремитета и пункцијом. У одсуству позитивне динамике од 1,5 до 2 месеца, циста се хируршки уклања. Такође, операција је назначена ако, после патолошке фрактуре, циста не смањује. Мора се уклонити како би се избјегао поновљени прелом руке.

Прогноза циста у рукама костију деце је генерално повољна, специфичност дететовог организма је да су способности за самопрекњивање и репарацију у овом добу врло високе. Код одраслих, процес опоравка, рехабилитација руке траје много дуже, оштећење мишићног ткива током операције може изазвати нека ограничења у функцијама горњег екстремитета. Осим тога, постоји ризик од одбацивања имплантата кости који је убачен у дефекат ресекције. За потпуно имплантирање алопластичног материјала или аутографта, потребно је од 1,5 до 3 године.

trusted-source[48], [49], [50], [51]

Солитарна циста кости

У последњем веку, уочена једноставна циста сматрана је коначном фазом формирања тумора костију великих ћелија. Тренутно самотна циста кости према ИЦД-10 се сматра независном носолоском јединицом. Болест најчешће погађа децу и адолесценте, није случајно да се она зове и малољетна цистка костију.

Циста оссеа солитариа или усамљена циста кости дијагностикује се чешће него анеуризмални тумор. У 65-70% од усамљеног цисте откривена у детињству дечака и изгледају као бенигне једном формирања камерне, локализованог углавном у раменог појаса или кука костима .. Симптоми једноставних костију циста су неспецифични, често манифестација клиничких знакова и разлог за тражење медицинску помоћ постаје патолошки прелом. Статистички гледано, међу пацијентима са самицом цисте кости (ЦЦМ), преовлађују дечаци старости од 9 до 15 година. Код одраслих пацијената, усамљени циста не догоди, успостављајући дијагнозу ЦЦМ код особа старијих од 40 година може се сматрати грешком која се односи на недостатак диференцијације бенигних тумора костију.

Локализација и симптоматологија усамљене цисте кости: 

 • Предоминантна зона развоја ЦЦМ су дуготрајне кости - зона рамена, фемура. Локализација једноставне цисте у малим кратким костима није типична и захтева пажљиву диференцијацију од хондрома, саркома, ганглиона.
 • КЦМ је асимптоматски дуги период, понекад и до 10 година.
 • Индиректни знаци развоја самице цисте могу бити прелазни бол у подручју тумора.
 • У развојној области цисте, ако се повећава на 3-5 центиметара или више, могућа је благи видљиви оток.
 • Карактеристична карактеристика формиране велике цисте је патолошка спонтана фрактура, некомпликована помицањем.
 • При примарном прегледу и палпацији, циста се осећа као безболно заптивање.
 • Притиском на зид тумора узрокује се отклањање уништеног сегмента костију.
 • Запремина кретања цисте није ограничена, осим цистичне цисте која изазива повремену клаудикацију.

Циста самица кост се развија у клиничким стадијумима: 

 • Активни развој цисте узрокује згушњавање видљиве кости на рендгенском зраку, може изазвати патолошку фрактуру, имобилизацију оштећеног зглоба. Активна фаза траје од шест месеци до једне године.
 • Пасивна фаза развоја цисте почиње са тренутком померања тумора у центру кости, док се циста значајно смањује у величини, пада. Ова фаза такође може бити асимптоматска и трајаће од 6 до 8 месеци.
 • Фаза рестаурације костију започиње од тренутка прекида раста костног система након 1,5-2 године од почетка активне фазе. Без обзира на то, оштећене костне оштећења остају и могу и даље изазивајући фактор патолошког прелома. Фрактура, заузврат помаже у затварању шупљине цисте и компензационог механизма замјене испуњавања шупљине коштаним ткивом.

Малолетна солитарна циста кости најчешће се третира конзервативним методом и имобилизацијом погођеног подручја. Ако ова метода не даје резултате и болест напредује, циста се хируршки уклања, ресекција се врши у интактним ткивима са обавезном ало или аутопластиком.

Лечење пацијената старијих од 16 до 18 година је 90% хируршки, јер откривање цисте у овом добу указује на његов дуги развој и значајно уништавање костију, што представља велики ризик од вишеструких понављајућих прелома.

Анеуризмална циста кости

АЦЦ или анеуризмална циста кости у хируршкој пракси је ретка, али сложеност његовог лечења није последица индивидуалних дијагноза, већ на крају неутврђене етиологије. Осим тога, АЦЦ се најчешће открива у кичми, што само по себи указује на тежину болести и на ризик од компликација из кичмене мождине. Анеуризмална циста велике величине или вишекорални тумор локализован у коштаном ткиву пршљенова, може изазвати паресу и парализу, а такође тежи малигним.

ААК - значајан, велико оштећења коштана циста изгледа као мулти-комору, најмање једна шупљина испуњена еффусион крви, зидови могу бити проткан малих делова кости. До средине прошлог века аневризмални тумор није изолован као независна болест и сматрао се различитим остеобластокластомијом. Данас се АЦЦ дијагностикује као бенигни тумор, оптерећен вишеструким компликацијама када је локализован у кичми.

Специфичност развоја анеуризмалне цисте је да је врло агресиван, за разлику од усамљеног тумора. Брзи раст и повећање његове величине понекад личе на малигни процес, али ААЦ врло ретко малигне и успјешно успешно функционише с благовременим откривањем. Најчешће се ААЦ дијагностикује код дјеце током интензивног раста - 6 до 15-16 година, према неким информацијама аневизмални тумори преовлађују код дјевојчица, иако су ове информације контрадикторне и не потврђују поуздана статистика. Омиљена локација ААК-а је цервикална и торакална кичма, понекад се формира у костима зглобног зглоба, у лумбалној регији и изузетно ретко у калцанеусу. ААЦ великих величина може узимати неколико пршљена одједном - до 5, што је компликован парализом, укључујући и неповратне.

Симптоми ААЦ - тумор аневризмалне кости: 

 • Почетак се може десити без клиничких знакова, асимптоматски.
 • Како се цистице детета повећавају, боли бол у пределу оштећења кости је поремећена.
 • Бол отежава физички напор, стрес, може ометати ноћу.
 • У зони настанка циста, оток је јасно видљив.
 • Циста, која се налази близу зглобова, ограничава запремину његових кретања.
 • Анеуризмални тумор у фемуру узрокује хромост, омета подршку.
 • Велика циста провоцира паресу и парцијалну парализу, која на први поглед дебитује без икаквог објективног разлога.
 • Да би изазвали убрзање развоја цисте могу бити повреде или модрице.

ААЦ може имати такве облике развоја: 

 • Централна ААК - локализација у центру костију.
 • Ексцентрична ААА - увећана циста обухвата оближња ткива.

Некомпликован тумор аневризмалне кости се може затворити независно након патолошке фрактуре, али такви случајеви су врло ретки, најчешће ААЦ мора да ради. Најтеже су операције уклањања цисте на пршљену, јер хирург ради са веома рањивом и опасном зоном - кичмени стуб и вишеструким нервним завршетком. Након уклањања ААЦ-а, веома дуг период опоравка, неопходне су мере рехабилитације, поред тога анеуризматичне цисте су склоне понављању чак иу случају пажљиво обављене операције. Ризик од поновног појаве је веома висок, према статистикама, 50 до 55% пацијената који су кроз хируршки третман поново дошли до хирурга. Једини начин да се смањи ризик од поновног понашања може бити стални медицински надзор и редовно испитивање система костију.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Где боли?

Обрасци

Симптоми цисте кости у зависности од врсте: 

 1. У дјечацима је најчешће дијагностикована самотна, младалачка костна циста - у 60-65% случајева. Код одраслих ССЦ је изузетно ретка и може се сматрати запостављеним дистрофичним процесом, који није дуго дијагностификован. Најтипичнија самотна циста се јавља у доби од 9 до 16 година, када дете започиње процес интензивног раста. Препоручена локација локализације ССЦ-а је дуга тубуларна кост, обично метафиза стегненице или хумеруса. Почетак патологије пролази латентно, асимптоматски, повремено дијете може се жалити на периодичне болове у кости или отицање у развојној зони цисте. У 60-70% случајева, први очигледан знак ССЦ-а је патолошка фрактура изазвана благом траумом - малом повредом или једноставном пада. Када цевасту кост надражује цистична неоплазма, она се густи и има посебан облик клавата у развојном региону цисте. Палпација кости не изазива болне сензације, притисак на цист зид показује одређено одступање у зони змешавања коштаног ткива. Зглоб, екстремитет не губи мобилност, њихове функције, једини проблем за моторну активност костију или кости глежња може бити губитак правилног осећаја подршке. Развој једноставне цисте цисте пролази према одређеним фазама: 
  1. Активни фаза развоја, која траје око годину дана, а одликује отицање, вакуумом метапхисеал, што одговара рендгенског слици показује јасан процес остеолизе - потпуно уништење кости без компензаторног замене другим ткивима. Истовремено, постоји изразито ограничење покретљивости оближњег зглоба, контрактура, могу се јавити поновљени патолошки преломи костију. 
  2. Активна фаза постепено претвара у латентну, пасивну фазу. Посебно је карактеристична за развој цисте, која није праћена преломима и болним сензацијама. Циста може ухватити мета-дијафизу, постепено померајући даље од зони раста, смањујући величину. Циста циста у пасивној фази је увек асимптоматска и може бити латентна до шест месеци. 
  3. Фаза рестаурације коштаног ткива. Латентна усамљена циста се полако креће у дијафизу, а то се дешава у року од годину и по или две године. Све ово време, коштано ткиво је уништено, али се не манифестује клинички, осим што може доћи до изненадне промене у позадини потпуног здравља и одсуства трауматског фактора - пад или модрица. Прекретања се такође не осећају јако, трауматично и, у зависности од локализације, дете може да носи у буквалном смислу ријечи - на ногама. Растући, места прелома помажу у сузбијању шупљине цисте, смањивши њену величину. У клиничкој ортопедији, овај феномен се зове рестаурација на лицу места. У пределу костне цисте може бити печат или врло мала шупљина. Ипак, процес ремонта костију је завршен, уопштено од дебитовања развоја солитарне цисте до његовог смањења траје око 2 године. 
 2. Анеуризматска циста се најчешће дијагностикује код девојчица, тумор развија у коштано ткиво другачије структуре и локализација - у дугим костима, кичме, карлице или кук, изузетно ретко - у калканеуса. Код девојака, анеуризмална цистка се манифестује клинички у периоду пубертета, пре првог менструалног циклуса, док се хормонални систем потпуно не стабилизује. У овом тренутку се не мења само хормонска позадина, већ и систем коагулације крви, који у великој мјери утјече на снабдевање крви у коштаном ткиву. У доби од 11 до 15 година најчешће се дијагностикује АЦЦ фемур. За анеуризматичну цисту, за разлику од усамљеног, постоји веома акутни, клинички манифестирани почетак, чији симптоми могу бити следећи: 
 • Болне сензације, пароксизмалне, локализоване на месту развоја цисте.
 • Видљива оплетеност, оток кости.
 • Печат, што је очигледно запаљиво.
 • Локална хипертермија, црвенило коже у подручју цисте.
 • Проширење венских посуда на месту где се развија АЦЦ.
 • Са патохистолошким преломима у акутној фази могуће је пареза или парцијална парализа.
 • Након акутне фазе, симптоми костне цисте су се смањили, процес се стабилизује, али се ткиво уништава.
 • Рентгенска стабилизација акутног периода изгледа као значајна ресорпција коштаног ткива, у центру фокуса је капсула, која укључује ткива фибринозних ткива, остатке процеса хеморагије.
 • АЦЦ у карличним костима може доћи до огромних величина - пречника до 20 центиметара.
 • Током периода стабилизације (6-8 недеља), калцификација коштаног ткива је могућа, па се овај облик цисте назива оссифиинг субпериостеалну аневризму цисте.
 • Са анеуризматичном цистом која се развија у кичми, видљива је екстремна компактност, оток кости. Уз то, дијете се формира компензацијска напетост мишића, што погоршава симптом болова.
 • За пораст кичме карактерише специфична компензацијска држа - подршка руку на куковима, карличним костима, често деца у седећем положају покушавају да подигну главу својим рукама. Све ово указује на кршење нормалне подржавајуће функције кичмене колоне.

Генерално, симптоми АЦЦ се развијају унутар клинички дефинисаних фаза: 

 • И - ресорпција и остеолиза.
 • ИИ - Ограничење мобилности.
 • ИИИ - фаза опоравка.

Период развоја анеуризмалне цисте кости од дебија болести до последње фазе може трајати од једне до три године. Такође, АЦЦ карактеришу релапси, према хирургу-патологу они достижу 30-50% свих откривених случајева.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70]

Дијагностика цисте

Дијагноза костних циста је увек сложена, због одсуства специфичних симптома и сличне радиографске слике других неоплазми, а не потпуно побољшане етиологије интраозних бенигних тумора. У процесу одређивања врсте и природе тока цисте, често се праве грешке, њихов проценат је веома висок - до 70% погрешних дијагноза. Нетачна дијагноза цисте кости доводи до неправилне тактике лечења и честих релапсова, а мање се повећава ризик од малигнитета тумора.

trusted-source[71], [72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80]

Шта треба испитати?

Диференцијална дијагноза

Главни основни критеријуми за прецизну диференцијацију бенигних тумора у кости су клинички и радиолошки параметри, индекси: 

 • Анамнеза, медицинска историја.
 • Доба пацијента. У већини случајева развој солитарне или анеуризмалне цисте је карактеристичан за детињство и адолесцентност.
 • Локализација коштане цисте не само у анатомској структури тела, већ иу структури коштаног ткива.
 • Величина фокалне лезије.
 • Присуство или одсуство патолошке фрактуре.
 • Хистолошки индекси.

Веома је важно разликовати костну цисту од малигних интраозеозних тумора, што захтева хитан и специфичан третман. Такве болести могу бити остеогени или остеокластни сарком, остеобластокластом, карцином

Разлика аневризмалне цисте од малигних тумора може бити његова преферирана локација у тубуларним, великим костима и локацији у метафизи, дијафиза. Самотирни тумор, за разлику од малигних неоплазми, никада не изазива реакцију од периостеума и не пролази на оближња ткива.

Диференцијални критеријуми који помажу у разликовању малигног процеса од ЦЦМ или АЦЦ

Болести

Остеобластоцластом

АЦЦ или ЦЦМ

Старост

20-35 година и више

2-3 године -14-16 година

Локализација

Епифиза, метафиза

Метафиза, дијафиза

Костни облик

Експлицитно отицање кости

Облик вретена

Контуре извора уништења

Јасне границе

Јасно

Стање кортикативног слоја

Интермитентна, танка, таласаста

Глатко, танко

Склероза

Није примећено

Не

Периодична реакција

Недостаје

Недостаје

Стање епифизе

Танак, таласан

Без икаквих очигледних промена

Суседна дијафиза

Нема промена

Нема промена

Методе које могу укључити дијагностиковање цисте кости: 

 • Збирка анамнеза - притужбе, субјективни и објективни симптоми, присуство бола, његово зрачење, вријеме и трајање симптома, њихова зависност од оптерећења и могућност куповања лекова.
 • Клинички преглед.
 • Дефиниција ортопедског статуса - положај у покрету, у мировању, функционална активност, асиметрија удова, мишићна симетрија, присуство или одсуство контрактуре, откривање промена у васкуларном узорку.
 • Радиографија.
 • Контрастна цистографија.
 • Компјутерска томографија.
 • Ултразвук.
 • МРИ - сликање магнетном резонанцом.
 • Компјутерска термографија - КТТ.
 • Интерпункција.
 • Одређивање интраосног притиска - цистобарометрија.

Кисту кости се разликују са таквим обољењима: 

 • Остеосаркома.
 • Гиант целл тумор.
 • Не-класификоване фиброиде.
 • Остеома.
 • Примарни остеомиелитис.
 • Остеобластома.
 • Хондрома.
 • Липома.
 • Хондробластома.
 • Дисфузија фиброзе.

Топична дијагноза је такође назначена пре операције за уклањање ЦЦМ или АЦЦ, пацијенту је потребно динамично посматрање, стога, у периодичном дијагностичком надзору стања цисте и коштаног ткива у целини.

Кога треба контактирати?

Третман цисте

Упркос доступности високотехнолошке опреме, нове методе лечења, цисте кости и даље се сматрају тешко надзором болести склона понављању.

Коштана циста дијагностикована у детињству и без компликација третирана је конзервативним методама. Операције су приказане само за децу старију од 3 године, у случајевима агресивног развоја процеса. Ако је тумор изазвао спонтану фрактуру, третман цисте кости је у стандардним корацима које ортопеди и хирурзи узимају у третману конвенционалних трауматских прелома. У најмању сумњу на фрактуру кости, имобилизацијски материјал се ставља на кост, а затим се спроводе дијагностичке мере. Циста и прелом у пределу кука и рамена захтевају завој од лима и имобилизацију 1-1,5 месеци. Ако је циста идентификована, али нема прелома, пацијенту се приказује максимални мир и олакшање - завојни завој на рамену или помоћ при штапићу, штакори приликом ходања. Конзервативни третман обухвата пунктуре, што може знатно убрзати процес ремонта коштаног ткива. Лечење костне цисте уз помоћ пункције лијека је следеће: 

 • Изводи се интраоссезна анестезија.
 • Циста је пробушена, од њега се узима материјал за хистолошко испитивање.
 • Дисфункционална шупљина цисте се испере асептичним раствором.
 • Инхибитор протеазе је уведен у шупљину да би се неутрализовала агресивна ферментација (контра-црацк). Показано је да деца старија од 12 година улазе у шупљину Кеналога или хидрокортизона.
 • Крај пунктирања је перфорација цисте са свих страна да би се створио одлив ексудата и смањио интрацавитарни притисак.
 • Пункција се врши неколико пута у време које је одредио хирург (2-4 недеље).
 • Након завршетка терапије, контрола стања коштаног ткива је потребна помоћу радиографије (2-3 месеца након последње пункције).
 • У току пропуштања угрожена област цисте је имобилизована.
 • Након успјешне пункције и затварања цисте кости прописују комплекс вежбалне терапије, током најмање 6 месеци.

Укупно време трајања, које укључује конзервативни третман цисте кости, је најмање шест месеци. Ако конзервативни третман није ефикасан, што је доказано динамичном опсервацијом 2-3 месеца, циста је хируршки уклоњена ресекцијом и накнадном ресекцијом костију са аутоматским или алопластичним материјалом.

Алтернативни лек за кости цисте

Очигледно је неадекватно говорити о алтернативним средствима лечења костију цисте. Сваки нови раст који се развија у телу се сматра туморским, односно склони компликацијама и озбиљнијим малигнитетом процеса. Цистична циста сматра се лоше разумљивом патологијом, чија је етиологија још увек није утврђена, тако да алтернативни лек за костне цисте не само да не помаже, већ може и да штети.

Неефективан третман костних циста тзв. Алтернативним методама је због патогенетских карактеристика формирања тумора. У срцу патогенезе је локално оштећење снабдевања крви ткиву костију. Такво интраозно "гладовање" доводи до активације ензимске функције, лизе, што доводи до уништавања гликозаминогликана, протеинских елемената и колагенских структура. Овај сложени процес увек је праћен повећаним осмотским и хидростатичним притиском у цистој шупљини, другим хроничним деструктивним процесима унутар кости. Због тога, алтернативна средства за лечење АЦЦ-а или ЦЦМ-а нису у могућности да донесу жељене користи, превелика баријера за активне биљне супстанце које не дозвољавају постизање циља.

Поред тога, сви пацијенти који желе да експериментишу са својим здрављем треба обратити пажњу на кључну реч "оток" у одређивању дијагнозе, пошто је коштана циста бенигна формација слична тумору. Посебно је опасно лечење непроверених цистих пршљеница, јер су све неоплазме у кичми склоне малигнитету, а неадекватна терапија може довести до неповратних последица.

Једини лек који је релативно сигуран и способан да ублажи симптоме патолошке фрактуре изазваног цистом може бити посебна дијета. У исхрани пацијент треба да укључи производе,

Богата витаминима, калцијум. Веома је корисно јести воће, поврће, богате витамином Ц, такође је важно присуство витамина Д и фосфора.

Производи који помажу у брзо обнављање коштаног ткива: 

 • Млеко и производи од киселог млека.
 • Риба, укључујући и море.
 • Семе семена.
 • Цитруси.
 • Слат бугарски бибер.
 • Рибизла.
 • Цхерри.
 • Тешке врсте сира.
 • Јелли, мармелада, било који производи који садрже средства за желирање.

Из менија је неопходно искључити газирана пића, ограничити употребу слаткиша, кафе.

У другим аспектима, лечење костне цисте треба урадити под строгим надзором лекара, а не уз помоћ упитних и непроверених препорука, јер само адекватна терапија може вратити моторну активност и вратити нормалне функције костног система.

trusted-source[81], [82], [83], [84], [85], [86], [87]

Превенција

До данас, јединствене препоруке за превенцију цистаца солитарних или анеуризмалних костију. Профилакса цисте кости код пацијената деце и старије старости може се састојати само у поштовању таквих једноставних правила: 

 • Редовни прегледи, почев од момента рођења дјетета. Консултације хирурга треба постати обавезна годишња процедура, у присуству симптома анксиозности - хитно се жале жалбе на бол, хајду, покрет, држање, хируршка помоћ, ортопедија. Што је раније откривена цистична цистка, успешнији је третман и највероватније операција неће бити потребна.
 • Искључивање понављања цисте у коштаном ткиву може бити само захваљујући операцији и каснијом дуготрајном третману, што не би требало прекидати чак и уз очигледан опоравак.
 • Деца која имају историју болести костију, мишићно-скелетног система, системских болести, продужених хроничних инфламаторних процеса треба заштитити од било којег трауматског, механичког фактора.
 • Деца и одрасли ангажовани у активном спорту требају бити подвргнути лекарским прегледима, укључујући рендгенске системе костију често од оних који воде пасивни начин живота. Професионалне повреде, модрице могу постати фактор који узрокује развој анеуризмалне цисте кости.
 • Родитељ мора бити пажљив на било какве промјене у здравственом стању детета. Најчешће је почетак развоја ЦЦМ и АЦЦ асимптоматичан, само повремено узнемиравајући малог пацијента са прелазним болом. Поред тога, патолошке фрактуре не увек појављују у клиничком смислу као стандард прелома, њихов једини симптом може бити блага храмље, ограничене покрете руке, компензаторни положаји које би се смањио оптерећење кичме.

Превенција цисте костију у одсуству јединствених стандардних правила, очигледно, треба да постане посао самог лица или, у случају дјетета, његових родитеља.

trusted-source[88], [89], [90], [91], [92], [93], [94], [95]

Прогноза

Очигледно, само лекар који се појави може да говори о томе шта се може предвидети цистама кости. Све зависи од старости пацијента, трајања латентног периода развоја циста, присуства или одсуства компликација, патолошке фрактуре.

Уопште, прогноза овакве цисте изгледа овако: 

 • Деца до 15-16 година - прогноза је повољна у 85-90% случајева. Понови се јављају са аневризмалном цистом или техничким грешкама извршеним током операције. Поновљене операције, иако трауматичне, се не сматрају тешким. Поред тога, дечије тијело има висок степен репаративности, тако да је у 99% случајева гарантовано враћање моторних активности.
 • Одрасли пацијенти чешће толеришу третман коштаног цисте, вероватније имају релапс. Поред тога, дијагноза АЦЦ код пацијената старијих од 35-40 година је тешка, циста се мора најчешће разликовати од других туморских болести због патолошке фрактуре. Фрактура је такође теже пренети, период опоравка је много дужи него код деце. Прогноза цисте кости код одраслих пацијената у 65-70% случајева је повољна, а остатак болести се односи на недиференциране малигне или сложене туморе, укључујући интраозе. Такође, вероватноћа успешног опоравка смањује погрешну стратегију третмана. Конзервативна терапија костних циста може бити ефикасна само у детињству, код других пацијената може довести до масовног уништавања костију и озбиљних компликација. Најопасније цисте кичме у смислу симптома компресије и опћа рањивост кичмене колоне.

Статистички подаци о поновљеном процесу су следећи: 

 • ЦЦМ (усамљена костна циста) - релапс се примећује у 10-15% случајева.
 • АЦЦ (цисте кости анеуризма) у 45-50% је склона понављању.

Уопштено говорећи, прогноза коштаног цисте зависи од благовремене и диференциране дијагнозе, што заузврат одређује терапеутску тактику и стратегију рехабилитационог периода.

Кост циста сматра бенигни ентитет који се може приписати граничним државама између овог тумора и остеодистрофицхеским процеса дисплазија кости. Главна опасност је дуги асимптоматски ток болести, који се често завршава патолошким преломом. Коштана циста локализован у горњем делу тела - у горњих екстремитета, раменог појаса, у пршљенова, без историје прелома, обично не захтева операцију. Циста костију доњих удова се издваја како би се спречио потенцијални ризик од прелома или њихових релапсова. Солитарне коштане цисте имају тенденцију односно спонтано резолуцију, Анеуризматска више патолошке израслине, иако 90-95% адекватна и правовремена третмана њихове перспективе је такође повољна, само компликација може сматрати прилично дуг период опоравка, пацијент захтева стрпљење и обавља све медицинске препоруке.

trusted-source[96], [97]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.