^

Здравље

Аспартат аминотрансфераза (АСТ) у крви

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Аспартат аминотрансфераза (АСТ) нивоа - је неизговорљив фраза односи се на ћелије ензима који активно учествује у нормалном размене и сарадње готово свих амино киселина. АСТ је у великим количинама у срчаном ткиву, као иу ћелијама јетре, нервног ткива и бубрега. Управо због тога скоро сва болест повезана са овим органима указују на одређивање нивоа аспартат аминотрансферазе у крви. Аспартат аминотрансфераза (АСТ) у крви такође је један од врста трансаминаза који преносе аспарагинску киселину кроз молекуле. Може се рећи да је познати витамин Б6 коенцимски аналог АСТ-а.

Референтне вредности (норма) АСТ активности у крвном серуму су 10-30 ИУ / л.

Нормално се узима у обзир прилично низак ниво ензима, али ако је ткиво оштећено, аспартат аминотрансфераза (АСТ) у крви постепено се повећава, ослобађајући се од оштећених ћелија. Колико озбиљно оштећује ткиво, тако повећава ниво АСТ у крви. Ако се дијагностикује инфаркт миокарда, аспартат аминотрансфераза почиње да се акумулира у крвотоку 6-10 сати.

Аспартат аминотрансфераза (АСТ) у крви може премашити границу норме понекад пет пута и задржати такве индикаторе до недељу дана. Висока активност ове трансаминазе је јасан индикатор изузетно озбиљног стања пацијента, у којем је могућ неповољан исход. Ако АСТ постепено расте, али тврдоглаво, то показује да се зона инфаркта шири. Такође, активност АСТ-а може бити узрокована некротичним појавама у јетри.

trusted-source[1], [2], [3]

Зашто је аспартат аминотрансфераза у крви?

Ова анализа је важна и неопходна за разјашњавање могућих болести и патологија, као што су: 

  • Све врсте хепатитиса и некротичног обољења јетре; 
  • Дегенерација паренхимског ткива у фиброзно ткиво - цироза (алкохолизам); 
  • Онкопроцеса у јетри, метастазе; 
  • Хитни кардијални услови - инфаркт миокарда; 
  • Аутоимуне, укључујући наследне болести - Дуцхенне-Бецкерову миодистрофију; 
  • Вирусне лезије лимфног система, укључујући мононуклеозу; 
  • Цхолестатиц синдроме.

Како се припремити за тест, када је АСТ проверен у крви?

Уношење било ког лекова, понекад чак и биљне децокције, може да поремети резултате студије. Стога, пре него што проверите ниво и активност АСТ-а, морате престати да узимате лек, а ако је то из неког разлога немогуће, испричајте информације о леку, његовој дози и времену пријема лекару. Чак и једноставан и безопасан на први поглед, валеријски екстракт или витамини, на пример, витамин А, могу да пређу тачност и информативну природу истраживања. Поред тога, неопходно је узимати у обзир алергијске реакције на одређене лекове, жене могу да поремете слику лабораторијских тестова на АСТ.

Како се врши анализа, како је аспарат аминотрансфераза (АСТ) одређена у крви? Материјал за анализу је само венска крв. Поред искористе притисак, светло пецкање на месту убода игле, но паин но - ово је уобичајена анализа, чији су резултати су познати 6-12 сати.

Аспартат аминотрансфераза у крви - које су норме?

Просјечни статистички стандарди:

  • Жене - од 10 до 36 јединица / л;
  • Мушкарци - од 14 до 20 јединица / литар.

Превелико АСТ је или патологија јетре, вероватно виралне природе, или јетре реакције на акутну интоксикацију због уношења алкохола, могуће наркотичних лекова. Такође, велика вредност трансаминазе АСТ може говорити о опсежним или вишеструким туморима.

Благо вишак норме је хронична зависност од алкохола, вероватно цироза. Такође, може се десити мало повећање аспартат аминотрансферазе код хипервитаминозе - витамина А. Инфаркција, мононуклеоза, патологија плућног система или бубрега - листа се наставља. Најважније је запамтити: аспартат аминотрансфераза (АСТ) у крви је важан показатељ стања ткива људских органа, а анализа анализа је рад лекара.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Разлози за повећање АСТ у крви

Повећање активности АСТ у крви се примећује код различитих болести, нарочито код поражења органа и ткива богатих овим ензимом. Најдраматичне промјене у активностима АСТ-а се јављају када је срчани мишић погођен. Повећана је активност ензима код 93-98% пацијената са инфарктом миокарда.

Са инфарктом миокарда, АСТ повећава серум након 6-8 сати, максимална активност достиже 24-36 х и опада до нормалног нивоа за 5-6 дана. Проширење зоне инфаркта миокарда доводи до појаве другог циклуса повећане активности. Степен повећања АЦТ активности одражава масу миокарда укљученог у патолошки процес. Понекад активност АСТ повећава пре појаве електрокардиографских знакова инфаркта миокарда и нема смањења у њеном нивоу након 3-4тх дан прогностички неповољне болести. Активност АСТ-а у крви може се повећати 2 до 20 пута са инфарктом миокарда.

Код ангине АЦТ активност, по правилу, остаје у нормалном опсегу. Међутим, неки аутори указују повећане АСТ у тешким обољењем коронарних артерија у првих 24 сата након напада и нормализације 2. Најмање трећи дан након напада, као и продуженим нападима пароксизмалном тахикардије.

АСТ се повећава иу акутном хепатитису и другим тешким лезијама хепатоцита. Умерено повећање се примећује код механичке жутице, код пацијената са метастазама у јетри и цирози. Коефицијент де Ритис, то је однос АСТ / АЛТ, је нормално 1,33, са обољењем јетре испод ове вредности, а са болестима срца - веће.

Низ индикатора су мултипликатори помножени са вриједношћу горњег референтног лимита за АСТ.

У клиничкој пракси, истовремено утврђивање активности АСТ и АЛТ у крви пронашла је широку примену ; он носи много више клиничких података о локализацији и дубини лезије, активности патолошког процеса; дозвољава предвиђање исхода болести.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.