^

Здравље

Онцомаркерс

Тест крви за присуство ћелија рака у телу: име како проћи

Данас се у медицини све више суочавају са онколошким болестима. Упркос великом ширењу канцерозних тумора, механизам њиховог стварања и ширења још увек није исцрпљен.

Анализе за рак дојке

Дијагноза рака не може се замислити без тестирања, а тестови за рак дојке укључени су у листу обавезних студија изведених након мамографије.

Маркери рака дојке

Анализа дојке туморских маркера - имунокемијска студије крви - врши у току дијагнозе и лечењу тумора дојке неопластичних формација уз дијагностичким поступцима као што мамографију, ултразвук, компјутеризована томографија (ЦТ), магнетном резонанцом (МРИ).

Алгоритам за одређивање туморских маркера

Специфичност туморских маркера - проценат здравих особа и пацијената са бенигним туморима, у којима тест даје негативан резултат. Сензитивност онцомаркера је проценат резултата који су стварно позитивни у присуству овог тумора.

Бета 2-микроглобулин у крви и урину

Бета2-микроглобулин је нискомолекуларни протеин површинских антигена ћелијских језгара. Њено присуство у серуму крви је последица процеса деградације и поправке појединачних ћелијских елемената.

Туморски антиген мокраћне бешике у урину

Детекција бешике антигена (БТА) у урину је метод скрининга за дијагностиковање рака бешике, као и за динамичко праћење пацијената након хируршког третмана. Антигени се откривају код 70-80% пацијената са раком бешике у стадијуму Т1-Т3 и 58% код карцинома ин ситу.

Туморски маркер ЦА 242 у крви

ЦА 242 је гликопротеин који се изражава на истом апопротеину муцина као ЦА 19-9. У бенигним туморима, експресија ЦА 242 је ниска, док код малигних тумора његов израз је знатно виши од ЦА 19-9.

ХЕР-2 / неу тумор маркер у крви

Повећање концентрације ХЕР-2 / неу у серуму примећено је код жена са раком дојке, нарочито у присуству метастаза. Вриједност од 15 нг / мл се користи као тачка раздвајања.

Фрагмент цитокретина 19 у крви

ЦИФРА-21-1 је маркер карцинома не-малих ћелија плућа. Са специфичношћу од 95%, ЦИФРА-21-1 има значајно већу осјетљивост (49%) него ЦЕА (29%). Сензитивност ЦИФРА-21-1 код сквамозних карцинома плућа је много већа (60%) него осјетљивост ЦЕА (18%).

Неонон специфична крвна енолаза

Повећање серумске концентрације неурон специфичне енолаза јавља у малим канцера и неуробластома ћелија плућа, леукемије, након зрачења и радиотерапије, после рендгенских прегледа.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.