^

Управљање нормалном испоруком

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

У многим бабничарским болницама, рођењу партнера, испоруци и опоравку након рођења се одвијају у истој просторији заједно са мужем или рођацима. Мужеви остају код супружника и новорођенчади пре испуштања.

У неким породилишним домовима постоје одвојена пренатална одељења и породилишта, у којој се жена преноси на испоруку. Отац детета или други рођак може се понудити да прати жену у собу за испоруку. Они третирају перинеални регион и изолују родни канал са стерилним пеленама. Након порођаја, жена може остати у таквој просторији или се пребацује на одвојено постпартално одељење.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Анестезија нормалне испоруке

Анестезија обухвата следеће врсте анестезије: регионална анестезија, пудендални блок, перинеална инфилтрација и општа анестезија. Типично се користе опиоиди и локални анестетици. Ови лекови пролазе кроз плаценту, тако да се морају примењивати у малим дозама један сат пре испоруке да се избегне токсичне ефекте на новорођенче (нпр ЦНС депресије и брадикардије). Када користите само опиоиде, није обезбеђена адекватна аналгезија, тако да се користе заједно са анестетиком. Регионална анестезија - изведена је лумбална епидурална ињекција локалне анестезије. Епидурална анестезија се све више користи за испоруку, укључујући и царски рез. Овај тип анестезије је у суштини заменио пудендалне и парацервикалне блокаде. За епидурал примену ињекције локалних анестетика (нпр бупивакаина), који имају дуже трајање деловања и почетка акције је спорија од лекова који се користе за пудендал анестезијом (нпр лидокаин). Други облици регионалне анестезије су репне ињекције (у сакралног каналу) који се ретко користи, и кичмену убризгавање (у параспинални подарахноидну простору). Спинална анестезија може бити изведена у царског реза, али се користи на мање вагиналног порођаја, јер има кратко трајање дејства (нежељено време порођаја); постоји мали ризик од главобоље у постоперативном периоду.

Код употребе спиналне анестезије, пацијенти треба да буду под сталним надзором, виталне знакове треба пратити сваких 5 минута да би се идентификовала и лечила могућа хипотензија.

Пудендална анестезија ретко се користи због широко распрострањене епидуралне аналгезије. Пудендална анестезија је локална администрација анестетике кроз вагинални зид на начин да анестетик окружује пудендални нерв. Са овим анестетиком анестезирани су ниски делови вагине, перинеума и доње трећине вулве; горњи делови вулве нису анестезирани. Пудендал анестезија је безбедна, једноставна метода за једноставну спонтаног вагиналног порођаја, ако жена жели да се сама гура, или ако је рођење напредује и нема времена за епидуралне.

Инфилтрацију перинеума обично обавља анестетик. Овај метод није тако ефикасан и користи се мање чешће као пудендална анестезија. Парацервикална анестезија се све више користи код порођаја, јер узрокује брадикардију код фетуса у више од 15% случајева. Таква анестезија се чешће користи у абортусима у првом или почетком другог тромесечја трудноће. Ова техника се састоји у увођењу 5-10 мл 1% раствора лидокаина на позицијама 3 и 9 сати парацервикалног; аналгетски ефекат.

Општа анестезија се изводи помоћу инхалационих анестетика (на пример, изофлурана) и може изазвати депресију код мајке и фетуса; тако да се ове лекове не препоручују за нормалну испоруку.

Ретко се азот оксид са кисеоником користи за аналгезију током вагиналне испоруке до толико дубине да се може одржати контакт са пацијентом. Натријум Тиопентал ординирају интравенозно у комбинацији са другим лековима (нпр Сукцинохолин, азот оксида и кисеоника) за опште анестезије царским резом; употреба једног тиопенталног натријума не пружа адекватну аналгезију. Тиофентални натријум има кратку акцију. Када се лек примењује, јавља се његова концентрација у феталној јетри, спречавајући акумулацију у централном нервном систему; високе дозе лека могу изазвати депресију код новорођенчета. Понекад се користи диазепам; Међутим, велике дозе које се примењују интравенски трудницама пре порођаја, може изазвати хипотензију, хипотермија, ниске АПГАР ТЕСТ, погоршати метаболичку одговор на хладном стресу и довести до неуролошког депресије у новорођенчета. Употреба ових лекова је ограничена, али се користе у наметању породичних шиљака, са испоруком дојке, са близанцима и са царским резом.

trusted-source[8], [9]

Предности током порођаја

Вагинални преглед се врши да би се утврдио положај и положај феталне главе. Са потпуним помицањем и отварањем цервикса, од жене се тражи да гурне са сваком контракцијом тако да глава пролази кроз родни канал и појави се кроз вулву. Када је око 3 или 4 цм од главе појавити гениталне прорез нуллипароус (нешто мање у мултипароус), поступци користе како би се олакшала испорука и смањити ризик од перинеалне суза. Лекар, ако је потребно, ставља лијеву руку на главу дјетета, чиме спречава преурањено проширење главе, што доприноси његовом споријем напретку. Истовремено доктор ставља савијене прсте десне руке на препоне, покривајући их отвореним отвором гениталија. За напредовање главе, лекар може вршити притисак у пределу чела, чела или браде (модификованог Риттеновог пријема). Доктор акушерке регулише напредак главе како би произвела споро, сигурно испоруку.

Чишћење или вакуум екстрактор се често користи за испоруку у другој фази рада када се испорука продужава (на примјер, када је мајка превише уморна да би у потпуности вршила притисак). Шрафови се такође могу користити у случајевима када епидурална анестезија олакшава покушаје. Локална анестезија обично не утиче на покушаје, тако да се обично не употребљавају шрафови или вакуумски екстрактор ако нема компликација. Индикације за клешта и вакуум екстракт су идентичне.

Еписиотомија се изводи само у случајевима претеће руптуре перинеума, а ако перинеум омета нормалну испоруку, обично се изводи код примипарозних жена. Ако је епидурална аналгезија неадекватна, може се користити локална инфилтрацијска анестезија. Еписиотомија спречава прекомерно истезање и могуће руптуре перинеалних ткива, укључујући и претходне паузе. Резање је лакше поправити него јаз. Најзначајнији рез је у средњој линији, од задњег конуса у правцу ректума. Пукотина овог реза је могућа захватањем сфинктера или ректума, али ако се то брзо дијагностикује, такав прекид успешно се обнавља и добро лечи.

Дисконтинуитете ране еписиотомије са ректалним урезивањем могу се спречити задржавањем главе фетуса у добро савијеној позицији, док се затипни туберкулус не уклапа у костни лук. Не препоручује се епизотопотопектомија (намјерна дисекција ректума), јер постоји висок ризик од ректовагиналне фистуле.

Друга врста епизиотомије је медијално-латерални рез са средине постериорне адхезије под углом од 45 ° на обе стране. Ова врста епизиотомије се не протеже на сфинктер или ректум, али дисекција узрокује велики бол у постпартум периоду и траје више времена за зацељење него код епизиотомије дуж средње линије. Стога, за епизиотомију, преферира се средња линија. Међутим, у садашњој фази, употреба епизиотомије је смањена због високог ризика од руптуре сфинктера или ректума.

Након рођења главе, тело бебе се граши тако да су рамена у антеропостериорној позицији; благи притисак на главу фетуса доприноси локацији предњег рамена под симфизи. Ако се око врата налази пупчана врпца, пупчана врпца се може оштетити и сјечити. Глава се нежно подиже нагоре, а задња рамена се појављује из перинеума, а остатак пртљажника се без потешкоћа извлачи. Нос, уста и грло се испаравају са шприцем како би уклонили слуз и течност и олакшали дисање. Два стезаљка се постављају на пупчану врпцу, пупчана врпца се исецује, а пластика се поставља на пању. Ако се сумња на повреде фетуса или новорођенчета, сегмент пупчане врпце се поново лигира, тако да се артеријска крв може узорковати за преглед гасова. Нормално, пХ артеријске крви износи 7, 157, 20. Дијете се ставља у гријани креветић или на абдому мајке ради бољег прилагођавања.

Након рођења детета, лекар ставља руку на абдоминални зид на подручју фундуса материце да открије своје контракције; постељица је одвојена током прве или друге скраћенице, често се уочава опажање због одвојене плаценте. Жена мора да гурне да помогне у порођају постељице. Ако се не може извести и ако постоји значајно крварење, постељица се може евакуирати притиском руку на абдоминални зид и вршењем притиска на надувну материцу. Ова манипулација се може извести само ако је утерус чврста и добро контрактирана, јер притисак на муцну материцу може промовирати његову еверсију. Ако ова процедура није ефикасна, лекар потискује абдоминални зид на подручју углова утеруса далеко од плаценте; избјегава се пупчана врпца, јер може промовирати еверсију материце. Ако се плацента не одваја у року од 45-60 минута, изврши се ручно одвајање и алокација плаценте; лекар улази у целу руку у утеринску шупљину, одвајајући плаценту, а затим га издваја. У таквим случајевима потребно је осумњичити густу везу плаценте (плацента аццрета).

Плацента треба испитати како би се идентификовале дефекти, јер фрагменти остали у материци могу проузроковати крварење или инфекцију. Ако плацента није потпуно одвојена, изврши се ручно испитивање утералне шупљине. Неки породилишта испитују материцу након сваке испоруке. Међутим, ово се не препоручује у свакодневној пракси. Одмах после алокације плаценте додељује се окситоцик агенс (окситоцин 10 ЕД интрамускуларно или као инфузија од 20 У / 1000 мл физиолошког раствора са брзином од 125 мл / х). Ово може побољшати контрактитет материце. Окситоцин се не може користити интравензивно болус, јер се може развити срчана аритмија.

Неопходно је испитати канали за рађање како би се идентификовали руптури грлића материце, постојеће празнине, рана епизиотомије се шире. Ако су мајка и беба здрави, онда могу бити заједно. Многе мајке желе да дојење почне ускоро након порођаја, и то треба охрабрити. Мајка, дете и отац треба да остану заједно на топлом, одвојеном одељењу на сат или више сати. Након тога, дете се може ставити у расадник или напустити мајку, зависно од њене жеље. У року од 1 сата од порођаја, мајка треба бити под непосредним надзором, што укључује праћење контракција материце, проверу количине крвавог пражњења из вагине, мерење крвног притиска. Време од рођења постељице до 4 сата после родног периода се назива четврта фаза порода; већина компликација, посебно крварење, се јављају у овом тренутку, па је неопходно пажљиво праћење пацијента.

trusted-source[10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.