^
A
A
A

Системи за заштиту коже

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Са задовољством копање у топлом песку на плажи, чупања цвеће у шуми, ходање босих ногу на терену и лоунгинг на трави, једва л и одражавају око тога шта је огроман и тежак посао води у овом тренутку имуни систем коже. Али на кожи је мноштво микроорганизама, алергена, прљавштине, оштрим песком и низ најразличитијим хемијских једињења. Чак и козметичке крем стоји на полици у купатилу може бити мешавина а нестабилним и агресивних хемикалија, микроба, чиме се повећава већ велико оптерећење на заштитном систему коже. Да, морамо признати да обично наша кожа показује невероватну стабилност. Ипак, кожа се може појавити бубуљице и акне, упркос свакодневном прање и то брише са алкохолом лосиона, може бити црвене и упаљене од "хипоаллергениц" крема, свраба и ољуштити без очигледног разлога. У срцу ових непријатних појава су исти одбрамбени реакције које чине кожу као што је поуздан баријера за микроорганизме. Наравно, сви смо заинтересовани у чињеници да је заштитни систем коже радио добро, то јест, да спречи ван упад као могућа без инфламаторног одговора и других видљивих манифестација контролу инфекције. Другим ријечима, добар имуни систем је онај о коме не можете размишљати.

Кожа се назива највећим имунолошким органом. И то није изненађујуће, јер је лакше спречити инвазију, него се борити на њеној територији. На кожи постоје два система заштите - специфична и неспецифична. Са становишта еволуције, неспецифични систем је најстарији. Она одмах реагује на било коју инвазију и одмах започне борбу. Главне ћелије неспецифичног имуног система коже у епидерму су кератиноцити и Лангерхансове ћелије, у дермалном слоју - макрофаги. Макрофаги не само уништавају непријатеља већ и координирају активност свих ћелија имуног система. Макрофага зна како да препозна бактеријске ћелије, јер је њихова љуска изграђена од посебних полисахарида, које се не налазе у животињама. Једном када је макрофаг у контакту са полисахаридом бактеријског зида (или супстанцом сличном бактеријском полисахаридном зиду), одмах се активира и почиње да се бори против кршитеља границе.

Специфични имуни систем је другачији по томе што мора прво да препозна ванземаљца, а затим га запамти како би касније пронашао и уништио. Ова способност памћења кршитеља понекад доводи до проблема. Чињеница је да ћелије имунолошког система не памте цео молекул, већ само мали део (који игра улогу личне карте). Макрофаг реагује на било ког странца, а леукоцити (ћелије специфичног имуности) памте сваки молекул појединачно. У том смислу, макрофагови су као чувари реда, што је довољно за пасош. А беле крвне станице подсјећају раднике кривичне истраге којима је потребно провјерити личне исправе и осигурати да они нису криминалци. Проблем је у томе што у свијету молекула, многе супстанце које су различите у својој хемијској природи имају исте "личне карте". А када имунолошки систем изнова и изнова развија читав арсенал оружане борбе против имагинарних преступника, развија се алергијска реакција.

Најозбиљнија опасност од продирања интрудера у кожу се јавља када је кожа оштећена. Дакле, главни сигнал аларма за заштитне системе коже су фрагменти ћелијских мембрана који се неизбежно појављују када су ћелије коже уништене без обзира на његов узрок. Из фрагмената ћелијске мембране се синтетизују супстанце које су структурно повезане са стероидним хормонима - простагландини. Простагландини контролишу локалну инфламаторну реакцију. Макрофаги су привучени на место повреде, које апсорбују бактерије и друге стране материје, а такође избацују сигналне молекуле који позивају на помоћ других ћелија. Простагландини и супстанце које избацују макрофаги проузрокују ширење крвних судова дермис - кожа постаје црвена. Од дилатираних крвних судова почиње да напушта ткива и беле крвне ћелије (леукоцити) - постоји оток и кондензација коже. Биолошки активне материје, које производе све ове ћелије, дјелују на нервним завршеткама коже, узрокујући бол и свраб.

Сваки рат је деструктиван, а рат који води имуни систем није изузетак. Ћелије укључене у борбу против кршитеља границе, производе многе отровне молекуле који оштећују кожу. Неки научници упоређују леукоците са нуклеарним реакторима, и корисни и опасни. У леукоцитима се формира велики број агресивних и токсичних молекула који су неопходни за уништавање микробиолошке ћелије. Ови молекули се формирају као резултат реакција без ланца, која се у сваком тренутку може извући из контроле. Отровне супстанце које производе леукоцити могу их сами уништити и оштетити околна ткива.

Ако је отпор који имунолошки систем даје учинитељу сразмеран скали инвазије, ускоро ће се све вратити у нормалу. Крвни судови се скупљају, а њихови зидови постају мање пропустљиви, ћелије лебде и одводе крвоток, биолошки активне супстанце се инактивирају, а радови на рестаурацији почињу на мјесту уништења.

Дисхармонија и раздора у активностима ћелија имуног система доводе до прекомерног оштећења коже, алергијских реакција, хроничног дерматитиса. Ако одбрамбена реакција није била довољна, инфламаторна реакција је продужена, а микроорганизми се могу инкапсулирати у дубоким слојевима коже, периодично обнављајући нападе.

Нормализација имунолошког система помоћу имуномодулаторне акције козметике један је од најинтересантнијих и најзанимљивијих праваца козметологије.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.