^

Сигурност и спречавање ронилачких повреда

, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Роњење је релативно сигуран хоби за здраве, одговарајуће обучене и обучене људе. Постоје курсеви о сигурности роњења које нуди национална ронилачка организација.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Сигурносне мере за роњење

Вероватноћа се може смањити баротраума изједначавање активан притиска у различитим ваздушним просторима, укључујући маску (дува ваздух из носа до маске) и средњег уха (зевања, гутања, или обавља пријем Валсалвиног). Диверс избегавају дах и дах нормално приказују током успона, који не би требало да буде бржи 0.5-1 стопа у секунди, брзина постепено дозвољава да елиминише Н и ослободи ваздух испуњен шупљину (као, плућа, синуси). Савремене препоруке за додатно изједначавање притиска такође укључују стопу декомпресије од 3-5 минута на дубини од 4,6 м (15 фт). Поред тога, рониоци не би требали користити ваздушни транспорт у року од 15-18 сати након роњења.

Диверзери морају знати одређене услове који компликују роњење (нпр. Слаба видљивост, јаке подводне струје) и избјегавајте их. Ниска температура воде је посебно опасна за брз развој хипотермије, претећи брзом губитку трезвитости ума и вештине или фаталне аритмије код људи који су јој предиспозицани. Не препоручује се само ронити.

Употреба било које количине алкохола и дроге пре роњења може имати непредвидиве и неочекиване посљедице на дубини и треба искључити. Лекови које прописује лекар ретко спречава роњење, али ако је лек прописан за лечење болести која је контраиндикација за роњење, онда је боље напустити другу.

Контраиндикације за роњење

Пошто је роњење повезано са великим оптерећењем, рониоци не би требало да трпе кардиоваскуларне болести или плућа и треба да имају ниво размене кисеоника изнад просека. Роњење је контраиндиковано у болестима у којима може доћи до поремећаја у свести, будности и критичности. Ако било која болест изазива сумње као могуће контраиндикације за роњење, потребно је консултовање признатог стручњака.

Посебне контраиндикације за роњење

Медицинске контраиндикације за пливање Примери болести и нежељени ефекти
Болести плућа Бронхијална астма у активном облику, ЦОПД, цистична фиброза, бронхиектазија, интерстицијска болест плућа, спонтани пнеумоторакс у анамнези
Кардиоваскуларне болести Вентрикуларне аритмије у историји, коронарни бипасс, срчана инсуфицијенција, ИХД
Психичне болести Паника и фобија
Органске болести Ингуинална ингвинална кила
Неуролошке болести Конвулзије, несвестице
Метаболичке болести Инсулин-зависни дијабетес мелитус, вишак телесне тежине
Изоловане шупљине у телу (немогућност изједначавања притиска) Цисте у плућима, руптура бубрежне мембране, инфекција горњег респираторног тракта, алергијски ринитис
Трудноћа Повећана учесталост конгениталних малформација, смрт фетуса
Слаб физички тренинг  
Озбиљни гастроезофагеални рефлукс Погоршање због слабљења гравитације на стомаку када се урони
Деца млађа од 10 година  
Конгенитална аерофагија Разлагање гастроинтестиналног тракта на успону услед ингестије компримованог ваздуха на дубини

trusted-source[5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.