^

Ургентна контрацепција

, Медицински уредник
Последње прегледано: 10.08.2022
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Хитна контрацепција је метода контрацепције након незаштићеног сексуалног односа, када је неопходна непосредна заштита од нежељене трудноће: после сексуалног сексуалног односа, са кондомом, силовањем, итд.

У овим и сличним случајевима, хитна контрацепција може се сматрати стварном алтернативом абортусу. Међутим, не може се сматрати редовним начином спречавања непланиране трудноће. Друга имена за хитну контрацепцију су постцоитална или хитна контрацепција.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Механизам дјеловања хитне контрацепције

Механизам дјеловања хитне контрацепције је да потисне или одложи овулацију, оштећење оплодње, транспорт јаја и имплантацију бластоцисте. Као што знате, имплантација ове последње у облогу материце почиње приближно 5 дана након оплодње и завршава се недељу дана након ње. Ефекат је могућ приликом употребе хитне контрацепције током првих 24-72 сати након незаштићеног сексуалног односа.

Тренутно за хитну употребу контрацепције:

  • ЦОЦ;
  • прогестогени;
  • ИУД (бакар).

Метода Иузпе

Метода хитне контрацепције са ЦОЦ-јем је Иусепе метода, која је развијена у Иузпе и Ланси 1977. Године. Састоји се од двоструког уноса од 100 μг ЕЕ и 0,5 мг левоноргестрела.

Режим пријема

Прва доза треба узети у року од 72 сата од незаштићеног односа, друга - после 12 сати за хитну контрацепцију могу практично користити у свим модерним ЦОЦ одговарајућим дозама: 8. ЦОЦ таблета ниске дозе (садрже 30-35 уг ЕЕ) узетих у 2 дозе са интервалом од 12-часовног или 4 таблете високодозированного ЦОЦ (која садржи 50 уг ЕЕ), као снимљена 2 подељеним дозама на 12 часовним интервалима.

Контраиндикације за употреби су трудноћа, као и државе у којима контраиндикације естрогени (тромбоемболија, тешка болест јетре, крварење непознате етиологије, рака дојке и ендометријума).

Главни нежељени ефекти: мучнина (51%), повраћање (19%), масталгија, крварење.

Хитна контрацепција са прогестогенима

Као контрацептив за хитне прогестозе, користи се постинорни лек који садржи 0.75 мг левоноргестрела, а излазе који садрже 1,5 мг левоноргестрела у 1 таблети.

Режим пријема

2 таблете постинора користи: прва пилула мора узети у року од 48 сати од незаштићеног односа, други - након 12 х ескапел узети 1 таблету унутар 72 сата од незаштићеног односа ..

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Хитна контрацепција са ИУД-ом који носи бакар

У ту сврху, ИУД се ињектира у материцу 5 дана након незаштићеног односа. Овај метод се не приказује у нуллипароус жена, а пацијенти са високим ризиком од запаљенских болести гениталних органа, посебно инфекције, сексуално преносиве инфекције, повећаним ризиком која се јавља у присуству великог броја сексуалних партнера и повремени секс. Ефикасност ове методе је 1 трудноћа на 5000 случајева употребе.

Упркос високој контрацептивној активности хитне контрацепције, овај метод се не може стално користити - може се користити само у хитним случајевима.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Пажња!

Да бисте поједноставили перцепцију информација, ова упутства за употребу дроге "Ургентна контрацепција" су преведена и представљена у посебном облику на основу званичних упутстава за медицинску употребу лека. Пре употребе прочитајте примедбу која је долазила директно на лек.

Опис обезбеђен у информативне сврхе и није водич за самоделивање. Потреба за овим леком, сврху режима лечења, метода и доза лека одређује само лекар који присуствује. Само-лек је опасан за ваше здравље.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.